Stavební spoření v prvním čtvrtletí 2005 – pokles počtu nových smluv pokračuje

09.05.2005 | , Ministerstvo financí
Tiskové zprávy


"Loňský rok přinesl stavebním spořitelnám masivní pokles počtu nových smluv a tento trend pokračuje i v letošním roce,"...

...říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Ke konci prvního čtvrtletí stavební spořitelny získaly celkem 83 669 nových smluv a počet smluv, na které si klienti spoří, klesl na 5 824 084. To je o 75 000 méně než na konci roku 2004 a o plných 476 000 méně než na konci roku 2003. "Ukazuje se, že nižší státní podpora omezuje atraktivnost stavebního spoření. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám ale může jít jen o dočasný pokles, neboť i při nižší státní podpoře se efektivní výnos stavebního spoření pohybuje okolo 6 %," varuje Tomáš Prouza.

Nepříliš pozitivně se v prvním čtvrtletí vyvíjel počet poskytnutých úvěrů. To je samozřejmě částečně dáno sezónností úvěrové činnosti, ale nárůst počtu úvěrů o pouhých 14 000 i tak zůstal daleko za očekáváním. "Poměr úvěrů k uspořené částce zůstává na 30 % a zdá se, že se sliby některých stavebních spořitelen o rychlém růstu poskytnutých úvěrů zatím nedaří naplňovat. Aby stavební spoření plnilo svůj cíl, měl by se tento poměr pohybovat alespoň okolo 80 procent," zdůrazňuje Tomáš Prouza.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy