Jak investovat do podílových fondů?

27.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Máte k dispozici přebytek financí a uvažujete o jejich „rozmnožení“? Investujte do podílových fondů! Zvolte si investiční cíl, časový horizont a míru rizika…

Téma týdne: Investujeme do podílových fondů

Prvním a velmi důležitým krokem při investování je správné zvolení si, do jakého fondu investovat. Rozhodujte se podle konkrétních informačních materiálech a statutech fondu, údajů o dasahovaných výsledcích a samozřejmě podmínkách investování spolu s možnými riziky.

Na základě smlouvy o prodeji podílových listů uzavřenou na prodejních místech investičních fondů nebo se svým investičním poradcem můžete nakoupit podílové fondy. Další možností je uzavření smlouvy přes internet. Tento způsob nabízí i náš server. Jak postupovat?

Na stránkách on-line prodeje si vyberete investiční společnost, u které chcete smlouvu uzavřít. Ukáže se vám tabulka s konkrétními fondy a jejich nejdůležitějšími údaji. Po pečlivém vybrání si zvolíte „investovat“ a vyplníte kontaktní formulář, který se odešle finančnímu poradci. Ten se s vámi nejpozději do dvou pracovních dnů spojí a probere váš investiční záměr.

Po podepsání smlouvy zašlete na běžný účet fondu peněžní prostředky nebo je složíte přímo na pokladně v bance. Poté vám budou investiční společností připsány podílové listy na váš účet ve Středisku cenných papírů nebo je obdržíte přímo v listinné podobě poštou. Tímto okamžikem se také stáváte členem investorů v podílovém fondu.

Každý podílník investičního fondu, tedy i vy, budete mít možnost v jakékoli době nakoupit další podílové listy bez uzavírání nové smlouvy. Pouhé zaslání peněžních prostředků na účet vybraného fondu je dostačující (spolu se správně vyplněnými údaji). Je důležité také vědět, že emise podílových listů otevřených fondů je neomezená, a tak máte možnost v nezávislosti na poptávce a nabídce si je kdykoliv zakoupit.

Během doby, kdy budete vlastníky podílových fondů je důležité stále hodnotit výkonnost těchto fondů. Důležitým ukazatelem pro vás je čisté obchodní jmění (kurs, NAV), které naleznete na internetu, teletextu či denním tisku. Podle uvedených ukazatelů se budete rozhodovat, zda prodat, nebo si listy ponechat.

Vaše podílové listy je vždy investiční společnost povinna odkoupit bez zbytečných průtahů. Společnost vám poté uhradí finanční částku odpovídající množství prodávaných listů vynásobených aktuálním kurzem. Čas mezi prodejem a finančním vypořádáním je v praxi doba od několika dní po dva týdny.

Nabízíme vám možnost investovat vaše finanční prostředky do podílových fondů prostřednictvím našeho Prodejního centra.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky