Státní podporu nelze získat zpětně

27.07.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spoření je jednou z možností, jak financovat své bydlení. Uzavřeli jste jej u některé ze spořitelen a máte v úmyslu zpětně zaplatit jednorázový příspěvek za několik předchozích let? Jak je to pak s nárokem na státní podporu?

V Poradenském centru na našich stránkách můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či mezd. Tuto možnost využívá řada čtenářů a my pro vás každý týden vybíráme jeden z nich. Dnešní dotaz se dotýká oblasti financování bydlení, konkrétně problematiky stavebního spoření a státní podpory.

Otázka:
Pokud pošlu jednorázově peníze (např. u staré smlouvy 5x18.000 = 90.000 Kč) na účet stavebního spoření dostanu státní podporu jen za rok, ve kterém jsem peníze poukázal nebo se automaticky přerozdělí na celé období 5let a dostanu každý rok státní podporu z 18.000 Kč.

Na tento dotaz odpovídal ing. Jaroslav Münster:

Odpověď:
Na smlouvy uzavřené po 1.1.2003 je možné stejně jako na "staré" smlouvy vložit jednorázové prostředky a v daném roce bude vždy odečteno jenom částka pro maximální podporu, což je nově ročně 20.000,- a vázací doba není 5 let, ale byla prodloužena na 6 let. Státní podpora potom činí maximálně 3.000,- ročně.

Více se dozvíte na našem Poradenském portálu.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ