Úřednické kolečko kvůli přepisu nemovitosti

07.09.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Chcete nechat přepsat dům a nevíte, co všechno je potřeba vyřídit? Nečekejte zbytečně ve frontách na úřadech, abyste zjistili, že nemáte potřebné dokumenty. Přečtěte si nejdřív tento článek.

Vyřešení majetkových poměrů v rodině je velice důležité. Napjaté vztahy vedoucí k hádkám a dalším nepříjemnostem nejsou při dědickém řízení ničím neobvyklým. Pokud je v centu zájmů větší majetek, jakým dům bezesporu je, nutnost ujasnění vlastnickým práv je přímo povinnosti majitele. Dneska jsme si pro vás vybrali dotaz z tohoto soudku a odpovídal na něj JUDr. Petr Dytrich.

Otázka:
Dobrý den, otec chce nechat převést svoji polovinu nemovitosti, kde na výpisu z katastru nemovitostí je vlastníkem této poloviny a spoluvlastníkem se svojí manželkou druhé poloviny nemovitosti na mou osobu(syn). Jaké budou náklady s tímto spojené a co všechno k tomu to úkonu potřebuji(odhad nemovitosti, výpis z katastru nemovitostí starší než., atd.). Děkuji

Odpověď:
Je třeba sepsat darovací smlouvu. Pokud ji nebudete sepisovat sám, budete muset za její sepsání zaplatit odměnu notáři nebo advokátovi. Dále potřebujete znalecký posudek na nemovitost ne starší 3 měsíce ke dni podání daňového přiznání k dani darovací. I za ten se platí. Po sepsání darovací smlouvy podáte návrh na vklad do katastru nemovitostí, který je rovněž zpoplatněn. Po provedeném zápisu změny vlastníka si musíte vyžádat nový výpis z LV (i za ten se platí) a poté vypracujete daňové přiznání k dani darovací a tuto daň po jejím vyměření FÚ zaplatíte. Konkrétní částky úhrad neuvádím, protože pro ně nemám podklady.

Pokud máte nesrovnalosti v některé z oblastí osobních či firemních financí, neváhejte se obrátit na naše poradenské centrum.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ