Ceny bytů budou letos stabilní, pozor ale na zvýšení DPH v roce 2008

13.01.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uvažujete v budoucnosti o koupi bytu, či postavení rodinného domu. Pak by jste měli vědět, že od roku 2008 možná vzroste DPH na stavební práce ze současných 5% na 19% a pořízení bydlení tak pravděpodobně výrazně podraží.

Rok 2005 je za námi a dá se říci že přinesl určitou stabilizaci cen bytů po období cenového boomu z let 2003-4. Podobný trend lze dle odborníků očekávat i v tomto roce. Ceny bytů ovlivňuje spousta faktorů, jako jsou výše nabídky a poptávky po nich, cena hypotečních úvěrů, kvalita a lokalita bytu a podobně. Co se týče let následujících bude jedním z nejdůležitějších faktorů možné zvýšení výše DPH u stavebních prací souvisejících s bydlením z 5% na 19% k němuž má dojít od začátku roku 2008. Česká republika má v současnosti vyjednánu výjimku u Evropské unie do konce roku 2007 a nyní jedná o jejím prodloužení do roku 2015. Předpoklady jsou takové, že se ji zřejmě prodloužit nepodaří, problémem je zejména postoj německé vlády. Ceny bytů by tak od roku 2008 výrazně vzrostly, o čemž se můžeme přesvědčit na Slovensku, kde po stanovení jednotné výše DPH 19% šly ceny nových i starších bytů nahoru. „Ceny by  nevzrostly o celé zvýšení daně, protože stavební firmy by nejspíše mírně snížily své marže, ale vzrostly by“,  říká Vladimír Pikora hlavní ekonom Volksbank.

Dle slov Jakuba Sedmihradského z realitní společnosti Lexxus na nedávné konferenci Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů, dochází na trhu s byty ke zklidnění a vyrovnávání mezi nabídkou a poptávkou, v některých lokalitách (např. Praha) lze již dokonce vysledovat převis nabídky nad poptávkou.  V současné době je na trhu asi čtyři tisíce neobsazených bytů a bude jich pravděpodobně přibývat. V souvislosti s výše zmíněným pravděpodobným zvýšením sazby DPH od začátku roku 2008 se totiž spousta developerů snaží rozběhnout a co nejdříve dokončit řadu nových bytových projektů. Reagují tak na předpokládané zvýšení poptávky v období těsně před zvýšením DPH. Pokud ovšem vláda bude při jednání o výjimce úspěšná, pak se zvýšení poptávky "konat“ nebude a developerům zůstane spousta neprodaných bytů, což naopak ovlivní jejich cenu směrem dolů. „Každé rozhodnutí je za dané situace lepší než nejistota, která na realitním trhu panuje. I příliš dlouhé vyjednávání, i když by v závěru bylo úspěšné bude mít na realitní trh negativní dopad.“, řekl Dušan Kunovský, ředitel společnosti Central Group, který se v souvislosti s tím obává krachu  některých menších firem.

Zvýšení DPH na stavební práce je v rozporu se současnou snahou státu podporovat mladé rodiny, aby bydlely ve svém. Stát by tak na jedné straně vykládal nemalé prostředky na podporu bytové výstavby, aby si je na straně druhé zvýšenou daní vybral zpět. 

Závěr:
Z výše uvedených skutečností vyplývá, že pro vývoj cen bydlení i celého realitního trhu je jednání vlády s EU o výjimce DPH na stavební práce související s bydlením naprosto zásadní záležitostí. Budeme budoucí vývoj těchto jednání sledovat a o případných výsledcích vás informovat.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ