Stát půjčí mladým 150 tisíc na modernizaci bytu

18.01.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Je vám méně než 36 let, žijete v manželství, nebo pečujete o nezletilé dítě a chcete modernizovat byt? Od března budete moci požádat o výhodný úvěr úročený jen 2% ročně od Státního fondu rozvoje bydlení.

Vláda schválila nařízení o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení na modernizaci bytu pro mladé. Informovalo o tom dnes Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Maximální výše úvěru bude 150 000 Kč, úročen bude jen 2% ročně.

O úvěr bude moci požádat osoba, která žije v manželství, nebo má ve své výchově alespoň jedno nezletilé dítě a v roce podání žádosti nedosáhla 36 let. Úvěr slouží na modernizaci bytu, to znamená na stavební úpravy či udržovací práce (i úpravy a udržovací práce společných částí domu), a to i na bytovém nebo rodinném domě pokud je ve vlastnictví či spoluvlastnictví žadatele. Modernizovat je možné i byt ve vlastnictví bytového družstva jehož je žadatel členem a zároveň je nájemcem daného bytu.

Úvěr je jednorázový a nelze jej poskytnout žadateli opakovaně. Příjemce musí zahájit čerpání úvěru do jednoho roku a ukončit čerpání do dvou let od uzavření úvěrové smlouvy. Splatnost úvěru je nejdéle deset let ode dne, kdy bylo započato s jeho čerpáním a je možné ho jednorázově splatit.

O přidělení úvěru budete moci požádat od 1. března 2006. na adresách Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Formuláře Žádosti bude možné od 15.2.2006 stáhnout na stránkách www.sfrb.cz.

SFRB předpokládá, že v prvním roce bude počet příjemců úvěru cca 6500. To znamená objem prostředků 975 mil. Kč. Schválený rozpočet SFRB počítá na tento rok s 1 mld. Kč na tuto novou podporu mladých rodin. Návrh tedy nebude mít přímý dopad na státní ani jiné veřejné rozpočty.

Zdroj: Tisková zpráva Ministerstva pro místní rozvoj

 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ