Vláda projednala Národní rozvojový plán ČR

24.02.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Na programu jednání vlády ČR byl dnes i Národní rozvojový plán ČR (NRP), klíčový dokument pro čerpání peněz z fondů EU v příštím programovacím období 2007 – 2013. Prostřednictvím programů fondů EU může ČR v budoucnu získat až sto miliard korun ročně.

NRP obsahuje strategii pro realizaci programů fondů EU v letech 2007-13. NRP vychází ze současné podoby návrhů nařízení ke Strukturálním fondům (FS) a Fondu soudržnosti a opírá se o klíčové evropské i domácí strategické dokumenty. NRP je i nejvýznamnějším východiskem pro tvorbu Národního strategického referenčního rámce (NSRR) ČR pro období 2007 – 2013: dokumentu, jehož podoba bude vyjednávána s Evropskou komisí v druhé polovině tohoto roku.


NRP klade primární důraz na posilování konkurenceschopnosti klíčových oblastí hospodářství a Česka jako celku. Základní princip říká, že „konkurenceschopná česká ekonomika přispěje k celkové konkurenceschopnosti EU“. Hlavním cílem NRP je přeměna socioekonomického prostředí ČR v souladu s principy udržitelného rozvoje tak, aby byla přitažlivým místem pro realizaci investic, práci a život obyvatel. Prostřednictvím trvalého posilování konkurenceschopnosti bude dosahováno udržitelného růstu, jehož tempo bude vyšší než průměrný růst EU 25. ČR bude usilovat o růst zaměstnanosti a o vyvážený a harmonický rozvoj regionů, který povede ke zvyšování úrovně kvality života obyvatelstva.

NRP byl zpracován širokým expertním týmem pod vedením Řídicího a koordinačního výboru (ŘKV), jenž byl v gesci Ministerstva pro místní rozvoj ČR zřízen coby nejvyšší orgán pro přípravu naší země na čerpání unijních zdrojů v letech 2007 – 2013. Práce na NRP byly zahájeny v polovině roku 2005 a do jeho zpracování byli v rámci několika pracovních skupin zapojeni zástupci orgánů státní správy, regionů soudržnosti NUTS II, Českého statistického úřadu, Hospodářské komory a dalších subjektů reprezentujících akademický sektor, podnikatele, odbory i neziskovou sféru. NRP tedy vznikal na základě  principu partnerství a aktéři měli možnost ho svými připomínkami významně ovlivnit. Návrh NRP byl prezentován i veřejnosti, jíž ho zástupci MMR představili 16. ledna. Na sérii regionálních kulatých stolů ho poté zájemcům z řad neziskového sektoru i široké veřejnosti prezentovali zástupci Centra pro komunitní práci.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy