Technologickým podnikatelem roku 2005 České republiky se stal Radim Králík ze společnosti Grapo

24.02.2006 | , Ernst & Young
Tiskové zprávy


Držitelem ocenění Technologický podnikatel roku 2005 České republiky se stal Radim Králík, ředitel společnosti Grapo. Tato cena je součástí soutěže Podnikatel roku vyhlašované každoročně společností Ernst & Young. Společnost Grapo se zabývá vývojem a výrobou digitálních velkoplošných tiskáren s inkousty tvrzenými UV zářením, tiskem velkoplošné grafiky, výrobou světelných reklam a výrobou POP a POS materiálů.

Radim Králík začal podnikat v roce 1992 jako spolumajitel firmy na dodávky DTP systémů, v roce 1994 založil vlastní reklamní společnost Radim Králík GRAPO a začal podnikat jako fyzická osoba. K založení společnosti Grapo došlo v roce 1998. V roce 2002 při hledání vhodného tiskového stroje pro vlastní firmu zjistil Radim Králík, že ceny tiskáren pracujících s využitím technologie inkoustů vytvrzovaných ultrafialovým zářením jsou velmi vysoké, a začal pracovat na vývoji vlastní tiskárny. 

„Začít vyvíjet úplně nový produkt není lehké. O tom, že jdeme správnou cestou, svědčí nejen naše výsledky, ale i titul Technologický podnikatel roku 2005. Ocenění si velmi vážím. Doufám, že znamená, že v technologickém světě něco opravdu znamenáme a věřím, že do budoucna přispěje k našemu dalšímu růstu a rozvoji,“ řekl Radim Králík, ředitel společnosti Grapo.

Na konci roku 2004 zaměstnávala společnost Grapo 11 zaměstnanců a její roční obrat přesahoval 70 miliónů korun. Provozní zisk společnosti za rok 2004 činil téměř 18 miliónů korun. V roce 2004 investovala společnost tři milióny korun do vývoje a výzkumu.

„Inspirovalo mně zejména využití techniky a grafiky v reklamě, která byla v té době velice moderní. Můj úspěch je založen na vývoji strojů pro toto odvětví. Jsme jedinou firmou v České republice, která se zabývá výrobou takových tiskáren, ve světě je asi pět firem s podobným oborem podnikání. Přestože je společnost Grapo nejmladší a nejmenší, dosahuje velmi rychlého růstu,“ řekl Radim Králík, ředitel společnosti Grapo.

Společnost Grapo nyní vyvíjí, vyrábí a distribuuje digitální velkoplošné tiskárny řady Octopus pracující na bázi inkoustů vytvrzovaných ultrafialovým zářením. Jedná se o tiskárny, které jsou výsledkem vlastního vývoje společnosti. Společnost má obchodní a servisní zastoupení v téměř všech zemích Evropy, ale i v Africe, Austrálii, Jižní Americe a Indii. Kromě těchto aktivit nabízí společnost Grapo rovněž tisk velkoplošné grafiky, výrobu světelných reklam a výrobu POP a POS materiálů.

O ocenění Technologický podnikatel roku 2005


V rámci soutěže Podnikatel roku pořádané společností Ernst & Young byl ve spolupráci se sdružením TUESDAY Business Network letos již podruhé udělen titul Technologický podnikatel roku. Soutěže Podnikatel roku 2005 se mohl zúčastnit každý podnikatel, který aktivně působí ve vedení firmy, firma musí existovat minimálně dva roky a navrhovaný kandidát zároveň musí být alespoň 10% vlastníkem společnosti. Kategorie Technologický podnikatel roku byla určena pro podnikatele, jejichž firma působí v oblasti moderních technologií nebo moderní technologie významným způsobem využívá v hlavní podnikatelské činnosti.

Na základě došlých přihlášek vybrala odborná porota kromě vítěze i další dva finalisty – Ivo Lukačoviče ze společnosti SEZNAM.CZ a Dobromila Podpěru ze společnosti Cleverlance. Technologickým podnikatelem roku 2005 byl vyhlášen Radim Králík, ředitel společnosti Grapo. V porotě Technologického podnikatele roku zasedli:

• Ondřej Bartoš – výkonný ředitel, TUESDAY Business Network,
• Ivan Pilný – prezident, TUESDAY Business Network,
• Michael Al-Nassir – partner, Pedersen & Partners,
• Jiří Beneš – investment director, 3TS Capital Partners,
• Michal Nosek – předseda představenstva Plastika, a.s.

Soutěž Podnikatel roku proběhla v České republice již pošesté. Mezinárodní soutěž, kterou založila společnost Ernst & Young v roce 1986 ve Spojených státech amerických, se dnes pořádá pravidelně ve čtyřiceti zemích světa.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy