Budoucnost programů fondů Evropské unie

02.03.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Národní rozvojový plán ČR na léta 2007-2013 představuje výchozí strategický dokument pro budoucí období realizace programů fondů EU v regionech ČR a to včetně návrhu struktury a zaměření jednotlivých programů pomoci a způsobu jejich realizace na národní úrovni.

Na základě výsledné podoby finanční perspektivy EU (ze dne 16. prosince 2005) bude mít ČR v letech 2007-2013 k dispozici z fondů EU prostředky ve výši  zhruba sto miliard korun ročně Pro srovnání – v tomto, zkráceném, programovacím období (2004-2006) je v českých  programech fondů EU celkově na tři roky k dispozici zhruba 80 miliard korun. Potřeba absorbovat tento objem financí a efektivně je využít nejlépe ilustruje důležitost příprav, které v tuto chvíli na české straně probíhají.


Příprava ČR na čerpání financí fondů EU v letech 2007-2013

Důležitým mezníkem postupu příprav na další programové období je právě zpracování Národního rozvojového plánu (NRP) 2007 – 2013, jehož první pracovní návrh byl veřejnosti prezentován zástupci MMR ČR dne 16. ledna letošního roku. Dne 16. února 2006 NRP projednala Rada hospodářské a sociální dohody, následně byl dokument předložen vládě ČR, ta jej projednala dne 22. února 2006.

Řídicí koordinační výbor (gestor přípravy NRP)
NRP byl zpracován širokým expertním týmem pod vedením Řídicího a koordinačního výboru (ŘKV), jenž byl v gesci Ministerstva pro místní rozvoj ČR zřízen coby nejvyšší orgán pro přípravu naší země na čerpání unijních zdrojů v letech 2007 – 2013. Práce na NRP byly zahájeny v polovině roku 2005 a do jeho zpracování byli v rámci několika pracovních skupin zapojeni zástupci orgánů státní správy, regionů soudržnosti NUTS II, Českého statistického úřadu, Hospodářské komory a dalších subjektů reprezentujících akademický sektor, podnikatele, odbory i neziskovou sféru. NRP tedy vznikal na základě  principu partnerství a aktéři měli možnost ho svými připomínkami významně ovlivnit. Návrh NRP byl prezentován i veřejnosti, jíž ho zástupci MMR představili 16. ledna (viz výše). Ne sérii regionálních kulatých stolů ho poté zájemcům z řad neziskového sektoru i široké veřejnosti prezentovali zástupci Centra pro komunitní práci.


Struktura kapitol NRP:
• Analýza současné situace;
• SWOT analýza;
• Strategie NRP pro období 2007-13 (cíle, strategie, priority NRP);
• Zaměření operačních programů;
• Rozložení finančních zdrojů;
• Řízení a koordinace politiky soudržnosti v ČR v období 2007-13 (institucionální rámec).


Strategie NRP: oblasti zaměření programů podpory v ČR
V souladu legislativou EU, která upravuje zaměření politiky soudržnosti v období 2007-2013, ve vazbě na návrh Strategických obecných zásad Společenství (SOZS) a při respektování základních rozvojových strategií (Strategii udržitelného rozvoje, Strategii hospodářského růstu, Strategii regionálního rozvoje a další platné resortní a regionální strategie), klade ČR primární důraz na posilování konkurenceschopnosti jednotlivých klíčových oblastí hospodářství a ČR jako celku. Základní princip stanovuje, že „konkurenceschopná česká ekonomika přispěje k celkové konkurenceschopnosti Evropské unie“.


Globálním cílem NRP je přeměna socioekonomického prostředí České republiky v souladu s principy udržitelného rozvoje tak, aby byla přitažlivým místem pro realizaci investic, práci a život obyvatel. Prostřednictvím trvalého posilování konkurenceschopnosti bude dosahováno udržitelného růstu, jehož tempo bude vyšší než průměrný růst EU 25. ČR bude usilovat o růst zaměstnanosti a o vyvážený a harmonický rozvoj regionů, který povede ke zvyšování úrovně kvality života obyvatelstva.


Globální cíl NRP bude naplňován prostřednictvím 4 strategických cílů, které vycházejí ze zjištění analytické části NRP. Na jednotlivé strategické cíle NRP navazují čtyři prioritní osy, které se dále dělí na jednotlivé priority.

Další postupu příprav na období 2007-13: harmonogram

Národní strategický referenční rámec
NRP představuje nejvýznamnější východisko pro zpracování Národního strategického referenčního rámce (NSRR) ČR pro období 2007 až 2013. V této souvislosti bude NRP sloužit také jako podkladový materiál pro vyjednávání NSRR s Evropskou komisí.


NSRR vzniká povinně pro účely strategického zaměření intervenci z evropských fondů. Struktura tohoto dokumentu vychází z přímo z legislativy EU: tzn. obsahuje analýzu, zvolenou národní strategii, seznam programů podpory včetně rozdělení finančních prostředků. Součástí dokumentu je strategie posilování administrativní kapacity a popis způsobu koordinace jednotlivých programů.
 
Harmonogram dalšího postupu
Po únorovém projednání návrhu NRP vládou ČR bude pokračovat příprava již zmíněného strategického dokumentu Národní strategický referenční rámec (NSRR), na základě kterého bude ČR vyjednávat podobu budoucích operačních programů s Evropskou komisí (EK). Tento dokument by měl být vládě ČR předložen do konce dubna 2006. V prvním čtvrtletí letošního roku bude současně pokračovat práce na jednotlivých operačních programech pro období 2007-2013 tak, aby mohly být vládě ČR předloženy do konce května 2006. Po prvním čtvrtletí 2006 budou následně zahájeny konzultace NSRR a operačních programů s EK, přičemž formální předložení těchto dokumentů EK se předpokládá v průběhu října 2006. Od tohoto data bude také umožněna způsobilost výdajů v rámci projektů příštího programového období, jehož začátek je v tuto chvíli plánován na 1. leden 2007.

Projednání NRP vládou ČR:     22. února 2006
Předložení NSRR vládě ČR:    konec dubna 2006
Předložení OP vládě ČR:        konec května 2006
Předložení NSRR a OP Evropské komisi: říjen 2006
Zahájení realizace OP:           1. leden 2007


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy