Místopředseda Evropské komise Franco Frattini pořádá výtvarnou soutěž „Evropská unie a práva dětí“

03.04.2006 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Dne 5. března 2005 zahájil místopředseda Evropské komise Franco Frattini ve všech členských státech Evropské unie soutěž „Evropská unie a práva dětí“.

Právo na ochranu a péči, právo na svobodné vyjadřování svých názorů, právo na zohlednění vyšších zájmů dítěte za všech okolností, právo na pravidelné udržování přímého kontaktu s oběma rodiči… všechna tato práva, kterými disponují děti v Evropské unii jsou předmětem článku 24 Charty základních práv Evropské unie.

Nicméně tato práva se stávají skutečnými až ve chvíli, kdy jsme s nimi obeznámeni, uplatňujeme je a bráníme.

Všichni mladí lidé a učitelé v Evropské unii jsou proto srdečně zváni k účasti v soutěži „Evropská unie a prává dětí“, jejímž cílem je seznámit mladé lidi v Evropské unii s jejich právy a upozornit je na evropské reálie související s problematiku práv dětí.
 
Děti a mládež ve věku od 10ti do 18ti let jsou vyzváni k vytvoření plakátu s logem, který by znázorňoval myšlenku ochrany, dodržování a prosazování práv dětí v Evropské unii.
 
Slavnostní vyhlášení vítězů a udílení cen se bude konat v každém členském státě okolo 9. května 2006 (Den Evropy) v budově Zastoupení Evropské komise. V České republice proběhne slavnostní vyhlášení celostátního kola 10. května od 10 hodin v sídle Zastoupení Evropské komise v ČR, Jungmannova 24, Praha 1 ve velké zasedací místnosti.

Vítězové národních cen každé věkové kategorie jsou pozváni 18. května na návštěvu Bruselu, kde se setkají s místopředsedou Evropské komise panem Francem Frattinim a zúčastní se předávání cen celoevropského kola soutěže. Vítězné plakáty a loga budou následně použity pro některou z dalších kampaní Evropské komise s touto tématikou.

Další informace:
Společnost pro podporu evropských projektů (SPPEP)
(sdružení pověřené organizací soutěže v ČR)
Václavská 18, 120 00 Praha 2
Tel: 224 921 734

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy