Správní soud odložil vykonatelnost rozhodnutí předsedy ÚOHS o elektronickém mýtném

05.04.2006 | , Autostrade
Tiskové zprávy


Krajský soud v Brně rozhodl o tom, že žaloba společnosti Autostrade proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jeho předsedy má odkladný účinek.

Znamená to, že rozhodnutí předsedy Úřadu Peciny není vykonatelné a smlouvu o dodávce a provozování elektronického mýtného, pokud již byla podepsána, nelze nadále plnit, a to až do konečného rozhodnutí o žalobě samé. Soudní rozhodnutí je účinné dnem doručení, tedy od pondělí 3. dubna.

Rozhodnutí soudu považujeme za správný krok, který je v zájmu nejen Autostrade, ale především občanů České republiky,“ komentoval situace Piero Bergamini, ředitel Autostrade Group. „Je to pozitivní signál o tom, že v České republice existují nezávislé soudy, které jsou schopny nestranně posoudit situaci, nalézat právo a prosazovat spravedlnost.

Autostrade se ve své žalobě domáhá zrušení prvoinstančního rozhodnutí ÚOHS, který potvrdil postup zadavatele zakázky, jakož i zrušení rozhodnutí předsedy Úřadu o rozkladu, které otevřelo ministerstvu dopravy cestu k uzavření smlouvy s vybranou společností Kapsch. Krajský soud svým nynějším rozhodnutím odložil vykonatelnost rozhodnutí předsedy ÚOHS a vrátil situaci do okamžiku, kdy není možné smlouvu podepsat, případně – pokud již byla podepsána – není možné podle ní plnit.

Podle doslovného výroku soudu se „přiznáním odkladného účinku pozastavují do skončení řízení před soudem účinky napadeného rozhodnutí“. Soud ve svém rozhodnutí dále výslovně upozorňuje na „zřetelnou jedinečnost a neopakovatelnost plnění, jež bylo v zadávacím řízení poptáváno“ a také na „neobnovitelnost aktuálního stavu i přes případný úspěch žalobců ve věci samé“. Proto vyhověl návrhu Autostrade o odkladný účinek žalobě přiznal.

Rozhodnutí brněnského soudu nás znovu vede k otázce, proč všichni tolik chvátali s podpisem smlouvy, jak jsme tomu byli před několika dny svědky,“ dodal Bergamini.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy