Tabáková reklama: Evropská komise podnikla opatření proti čtyřem členským státům, které nedodržují stanovené podmínky

05.04.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropská komise dnes prokázala, že dodržuje svou tvrdou linii v oblasti tabákové reklamy, a zaslala „úřední oznámení“ České republice, Itálii, Maďarsku a Španělsku z důvodu nedodržování směrnice o tabákové reklamě 2003/33/ES.

Porušování směrnice se týká především výjimek u zákazu sponzorování, které tyto čtyři státy povolily při provedení směrnice o tabákové reklamě do vnitrostátních právních předpisů. Členské státy mají dva měsíce na to, aby na úřední oznámení odpověděly, a musí uvést své právní předpisy do souladu se směrnicí. V opačném případě přistoupí Komise k dalším krokům řízení pro porušování právních předpisů (viz níže).

Markos Kyprianou, komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele, uvedl: „Směrnice o tabákové reklamě je jedním ze základních pilířů v našem boji proti tabáku a vyzývám členské státy, aby ji řádně uplatňovaly. Ukončení propagace tabáku prostřednictvím reklamy a sponzorování je klíčovým prvkem při snižování počtu kuřáků či těch, kteří s kouřením začínají. Předcházející opatření, které Komise podnikla proti členským státům v souvislosti s touto směrnicí, dokazují, že bez zaváhání podniknu kroky pro zajištění úplného a řádného uplatňování směrnice.“

Směrnice o tabákové reklamě
Směrnice o tabákové reklamě 2003/33/ES zakazuje tabákovou reklamu v tisku, v rozhlase a na internetu. Rovněž zakazuje sponzorování mezinárodních událostí a akcí tabákovými společnostmi. Vztahuje se pouze na reklamu a sponzorování na mezinárodní úrovni. Do její působnosti proto nespadají reklamy v kinech a na billboardech nebo prodejní reklama (např. popelníky nebo slunečníky), ačkoliv ty lze přesto zakázat vnitrostátními právními předpisy, což je cesta, kterou se vydaly některé členské státy EU. Tabáková reklama v televizi je v Evropské unii zakázána od počátku 90. let a upravuje ji směrnice o televizi bez hranic. Směrnice neumožňuje žádné výjimky, pokud jde o vstup opatření či zákazu reklamy a sponzorování, jež jsou směrnicí stanoveny, v platnost.

Komise vyžaduje naprostý soulad
Směrnice o tabákové reklamě byla dohodnuta Evropským parlamentem a Radou v roce 2003 a do 31. července 2005 ji bylo potřeba provést do vnitrostátních právních předpisů. Do uvedeného data musely členské státy přijmout vnitrostátní prováděcí opatření a sdělit je Komisi.
V říjnu 2005 zaslala Komise úřední oznámení 12 členským státům, protože jí neoznámily svá prováděcí opatření. V návaznosti poskytly všechny členské státy kromě Německa a Lucemburska Komisi příslušné informace.
 
Při přezkoumávání podrobností právních předpisů sdělených členskými státy Komise dosud zaznamenala zvláštní problémy při dodržování zákazu sponzorování.

  • Španělsko uplatňuje přechodné ustanovení, kdy zákaz reklamy a sponzorování u motocyklových závodů bude prováděn nejdříve 3 roky poté, co španělský právní předpis vstoupí v platnost.
  • Itálie neuplatňuje zákaz sponzorování u událostí, které se konají výlučně na jejím území. V souladu se směrnicí však musí být zákaz sponzorování uplatňován u všech událostí s dopadem na mezinárodní úrovni (například u událostí přenášených do jiných členských států prostřednictvím televize nebo internetu).
  • Maďarsko umožňuje výjimku ze zákazu tabákové reklamy za zvláštních okolností, které se týkají událostí, jež jsou pro Maďarsko hospodářsky důležité.
  • Česká republika uděluje všeobecnou tříletou odchylku u smluv podepsaných před vstupem právního předpisu v platnost.
    Komise rovněž pokračuje v řízení pro porušování právních předpisů proti Německu a Lucembursku, jelikož jí tyto dva státy nesdělily svá vnitrostátní opatření pro provádění směrnice o tabákové reklamě.

Další kroky
Česká republika, Itálie, Maďarsko a Španělsko mají nyní dva měsíce na to, aby odpověděly na úřední oznámení a uvedly své právní předpisy do souladu se směrnicí o tabákové reklamě. Pokud tak neučiní, zahájí Komise druhou etapu řízení pro porušování právních předpisů („odůvodněné stanovisko“) a bude-li nesoulad pokračovat i nadále, může Komise členské státy žalovat u Evropského soudního dvora.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy