Parlament vyzývá ke zrušení omezení volného pohybu pracovníků

05.04.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament vyzval ke zrušení přechodných opatřeních, která omezují volný pohyb pracovníků na pracovním trhu celé Evropské unie. Členským státům EU, které se rozhodnou přechodná opatření prodloužit, europoslanci doporučují, aby tak učinily na základě důkladné analýzy ohrožení jejich pracovního trhu.

Podnět zdůrazňuje, že ve státech, které pracovní trh otevřely bez omezení už 1. května 2004, "nedochází k napětí" a "obavy z masivního migračního toku se ukázaly jako neopodstatněné".
 
Schválením zprávy Csaby ŐRYHO (EPP-ED, HU) o přechodných opatřeních, která omezují volný pohyb pracovníků na pracovním trhu celé Unie, Parlament zároveň "lituje skutečnosti, že v některých členských jsou stále platná nařízení nebo administrativní opatření, které lze považovat za diskriminující vůči pracovníkům".
 
Některá opatření lze podle poslanců považovat za přísnější omezení volného pohybu pracovníků z "nových" států, než byla opatření uplatňovaná ke dni podpisu Smlouvy o přistoupení. Podnět rovněž naléhá na rovné zacházení se všemi pracovníky.
 
Parlament zároveň konstatuje, že nemožnost získat ve většině "starých" států řádné zaměstnání "ještě více napomohla nelegální práci, podpoře stínové ekonomiky a vykořisťování pracovníků".
 
Preferenční pravidlo proti upřednostňování
 
Poslanci dále kritizují upřednostňování dlouhodobých rezidentů z třetích zemí oproti občanům "nových" zemí Unie. Podnět členské státy EU vyzývá, aby zaručily uplatňování preferenčního pravidla stanoveného v "doložce o zachování současného stavu" Smlouvy o přistoupení. Podle ní mají při obsazování volného pracovního místa státní příslušníci členských států, které do Unie vstoupily 1. května 2004, přednost před státními příslušníky zemí, které členy EU nejsou. Parlament konstatuje, že "je nutné co nejdříve vypracovat pravidla postupu pro uplatňování tohoto preferenčního pravidla".
 
Z českých europoslanců v rozpravě vystoupil Richard FALBR (PES), který podpořil navrhovanou výzvu ke zrušení omezení. Tento poslanec za ČSSD připomněl, že "jak svazy zaměstnavatelů, tak Svaz evropských odborů požaduje okamžité zrušení přechodných opatření". Vládám, které tak učinily, podle něho patří dík. K diskusi o stavu Unie konstatoval: "Cesta k prosperitě nevede ani přes čínské mzdy, ani přes průmyslové vztahy vládnoucí ve Spojených státech."
 
Jedna ze čtyřech základních svobod Unie
 
Volný pohyb pracovníků, který umožňuje státním příslušníkům kteréhokoli členského státu EU pracovat v jiné zemi Unie za stejných podmínek jako státní příslušníci tohoto členského státu, představuje jednu ze čtyř základních svobod zakotvených ve Smlouvě o ES.
 
Až sedmiletá přechodná opatření
 
Smlouva o přistoupení podepsána 16. dubna 2003 stanoví k volnému pohybu pracovníků v rozšířené Unii přechodná opatření od 1. května 2004. Přechodné období může trvat nejvýše 7 let a dělí se na 3 etapy (2+3+2 roky). V jejich průběhu mohou státy Unie oboustranně uplatňovat přechodná restriktivní opatření.
 
K 1. květnu 2004 svůj pracovní trh občanům osmi nových členských států EU včetně Česka otevřely jen Velká Británie, Irsko a Švédsko.
 
Zrušení restrikcí k 1. květnu 2006 dosud oznámily Finsko, Španělsko a Portugalsko. Zrušit omezení od 1. ledna 2007 navrhla nizozemská vláda. Dánsko plánuje postupné úplné uvolnění pracovního trhu během příštích tří let. Na rigorózních restrikcích trvají Německo a  Rakousko, zatímco Itálie a Francie hodlají postupně zohlednit potřeby určitých sektorů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy