Vylákat z pojišťovny peníze podvodem už nebude tak snadné

20.04.2006 | , ČSOB Pojišťovna
Tiskové zprávy


ČSOB Pojišťovna nasadila jako první do boje proti pojistným podvodům počítače


Lidem, kteří se snaží vydělat na pojištění na základě fingovaných údajů, začaly těžší časy. ČSOB Pojišťovna totiž do boje s podvodníky jako první pojišťovna v Česku zapojila výkonné informační technologie a zprovoznila technologický systém pro detekci pojistných podvodů. Systém je založen na automatickém zpracování dat o pojistných smlouvách a pojistných událostech a je prvním systémem svého druhu v zemi.

„Nasazení nového softwaru již přineslo konkrétní výsledky. Prvními případy, které se jeho pomocí podařilo odhalit, byly pokusy o několikanásobné vyplacení té samé škody na jednom vozidle a pokusy nahlásit pojistnou událost z povinného ručení na základě evidentně zfalšovaných údajů. V současnosti již podobných případů evidujeme celou řadu,“ uvedl manažer týmu pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny Jaroslav Hořeňovský.

Pojistné podvody jsou problémem, který trápí pojišťovny na celém světě. Odborníci se shodují, že do kategorie pojistných podvodů patří přibližně 15 % případů, jež klienti hlásí pojišťovnám. Nejčastější pokusy o pojistný podvod jsou přitom spojeny právě s pojištěním motorových vozidel. Podle mnohých odhadů je v této oblasti v České republice podvodná dokonce každá pátá pojistná událost. Vzhledem k tomu, že za rok 2004 vyplatily domácí pojišťovny za škody z havarijního pojištění a povinného ručení téměř 18,5 miliardy korun, znamenalo by to, že na pojistné podvody připadla jen v této oblasti astronomická částka 3,7 miliardy korun. Jen poměrně malou část z nich se přitom dosud dařilo odhalit.

To má pochopitelně negativní dopad na cenu pojištění, a aby netrpěli slušní klienti, musí pojišťovny proti podvodníkům bojovat. V podobě nového systému na odhalování pojistných podvodů nyní likvidátoři a vyšetřovatelé ČSOB Pojišťovny dostali do rukou mocný nástroj. Ke každé hlášené pojistné události dnes počítače pravidelně zpracovávají stovky údajů, automaticky vyhledávají podezřelé kombinace a označují ty pojistné události, u nichž je velká pravděpodobnost podvodu. Pracovníci ČSOB Pojišťovny mohou k těmto případům během několika minut dohledat řadu informací a rozhodnout se, na které případy se zaměřit. Rozsah i efektivita šetření se tak výrazně zvýšila a podvodníci mohou počítat s vysokým rizikem odhalení – zvláště ti, kteří zkoušejí „štěstí“ častěji.

 

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy