Co dělat, když mi na účtu dojdou peníze?

24.04.2006 | , Finance.cz
BANKOVNICTVÍ


Účet v bance zeje prázdnotou, do výplaty zbývá ještě několik dní, a vy zrovna nutně potřebujete něco koupit nebo zaplatit. Kdo z nás by tuhle situaci neznal. Jednou z možností jak ji řešit je kontokorentní úvěr.

Kontokorentní úvěr je  nejčastěji využíván právě pro krytí nečekaných finančních výdajů, ale lze jej použít pro jakýkoliv účel, například nákup zboží či dovolené.  Můžete ho libovolně čerpat i splácet podle svých aktuálních potřeb. Prostředky jsou vám vždy k dispozici. Úroky platíte pouze z  částky kterou jste do mínusu vyčerpali a pouze za dobu, kdy jste úvěr skutečně čerpali. Je-li na Vašem běžném účtu kladný zůstatek, je samozřejmě zhodnocován úrokovou sazbou pro běžné účty. Úvěr je splácen automaticky platbami došlými na účet. Jak si konotokorent zařídit a co vše je k tomu potřeba?

  • Zjistěte si zda vaše banka kontokorent, jenž vám umožní čerpat z vašeho účtu prostředky do mínusu nabízí. Pokud ne, je jedinou možností změnit banku. Drtivá většina bank dnes však již kontokorent nabízí, ovšem za značně rozdílné úrokové sazby.
  • O zřízení kontokorentu je třeba požádat podáním žádosti. Jeho přidělení je vázáno na splnění určitých podmínek. Zde jsou ty nejběžnější z nich - věk nad 18 let, běžný účet u dané banky, potvrzení o výši příjmu, nutnost minimálně jednou za zadané časové období vyrovnat stav peněžních prostředků alespoň na nulu, minimální obrat na účtu apod.
  • Smlouva o poskytnutí úvěru bývá uzavírána na dobu neurčitou, nebo na jeden rok s možností automatického prodloužení.
  • Úvěr lze čerpat všemi způsoby, které jste byli zvyklí u svého účtu využívat - prostřednictvím platebních karet, podáním platebního příkazu, výběrem hotovosti na přepážce či z bankomatu apod.
  • Všechny podstatné informace o nabídce kontokorentních úvěrů od bank působících v České republice, jako jsou úrokové sazby, podmínky poskytnutí, poplatky za uzavření či za vedení naleznete na našich stránkách zde.
  • Dejte si pozor na jednu věc! Banka vždy podle vaší bonity a výše obratu na účtu stanoví úvěrový limit. Při jeho přečerpání musíte počítat s penále a vysokým úročením prostředků, o které jste limit přečerpali.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BANKOVNICTVÍ