Ptačí chřipka: Rada podporuje návrh Komise na finanční podporu EU pro odvětví vajec a drůbeže

25.04.2006 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Ministři zemědělství Evropské unie dnes schválili návrh Evropské komise na poskytnutí podpory z rozpočtu Evropské unie, ze které by se uhradila část nákladů na opatření na podporu trhu v odvětví vajec a drůbeže

Ministři zemědělství Evropské unie dnes schválili návrh Evropské komise na poskytnutí podpory z rozpočtu Evropské unie, ze které by se uhradila část nákladů na opatření na podporu trhu v odvětví vajec a drůbeže. Toto opatření zavedené v důsledku negativního dopadu krize na trh, související s ptačí chřipkou, umožní spolufinancovat 50 % nákladů opatření na podporu trhu spojených s poklesem spotřeby a cen vajec a drůbeže. Po jeho zveřejnění v Úředním věstníku v nejbližších dnech budou moci členské státy předkládat Komisi ke schválení opatření na podporu trhu, o nichž se bude hlasovat v Řídícím výboru pro vejce a drůbež.


„Chtěla bych poděkovat ministrům zemědělství a Evropskému parlamentu za to, že tento návrh schválili tak rychle,“ uvedla Mariann Fischer Boelová, komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova. „V některých zemích došlo k velmi závažnému poklesu spotřeby a cen v odvětví drůbeže, který nemohl být dostatečně kompenzován pomocí stávajících nástrojů. Díky dnešní dohodě budou moci členské státy, které si to přejí, navrhnout opatření lépe vyhovující jejich vlastní konkrétní situaci. Doufám, že tato opatření budou přiměřená problémům, s nimiž se potýkají. Podle mého názoru by nejcitlivějším přístupem bylo odškodnit zemědělce za opatření, která způsobila dočasné snížení produkce.“
Souvislosti:
Od počátku probíhající krize související s ptačí chřipkou dramaticky poklesla spotřeba drůbežího masa a vajec v některých členských státech, což vedlo k výraznému snížení cen. Právní předpisy v oblasti trhu s vejci a drůbeží dosud umožňovaly, aby se EU účastnila financování kompenzačních opatření pouze v případech, kdy se ptačí chřipka vyskytla v hospodářství, nebo pokud zemědělci nesměli přemísťovat svou drůbež kvůli nařízeným veterinárním omezením. Neexistovala možnost poskytnout podporu EU při problémech trhu spojených s poklesem objemu prodeje způsobeným ztrátou důvěry spotřebitelů. Vzhledem k vážnosti současné krize na trzích v některých zemích navrhla Komise spolufinancovat 50 % opatření na podporu trhu s tím, že druhá polovina se bude financovat z rozpočtů jednotlivých členských států.
Právní základ pro podpůrná opatření v odvětví vajec a drůbeže představují nařízení č. 2771/75 a č. 2777/75. Dosud byly jediným opatřením na podporu trhu zavedeným těmito nařízeními vývozní náhrady.
 
Dnešní dohoda rozšiřuje oblast použití článku 14 obou nařízení, který původně umožňoval, aby se EU ze svého rozpočtu podílela: a) 50 procenty na financování veterinárních opatření (jako je porážka kuřat) a b) 50 procenty na financování náhrad za omezení přesunů zvířat v důsledku výskytu ohniska nákazy u zvířat v hospodářství na území EU.
Revidovaná nařízení umožní na žádost členských států přijmout výjimečná tržní opatření a zohlednit vážná narušení trhu přímo způsobená ztrátou důvěry spotřebitelů z důvodu ohrožení veřejného zdraví nebo zdraví zvířat.
Poté, co členské státy předloží své návrhy opatření, bude je muset Komise schválit v souladu s postupem projednávání v řídícím výboru.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy