Komise zohledňuje zvláštní rysy sociálních služeb

26.04.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


V mnoha členských státech EU procházejí sociální služby modernizací, často v partnerství se soukromým sektorem a neziskovými organizacemi, a všechny zúčastněné strany potřebují vědět, jak tuto měnící se oblast ovlivňuje evropské právo.

EU pro oblast vnitřního trhu a hospodářské soutěže. Zatím byly tyto služby spravovány přímo veřejnými orgány. Právní vyjasnění obsažené v dnešním sdělení neřeší jen státní podporu poskytovatelům sociálních služeb obecného zájmu, ale i používání pravidel vnitřního trhu (zejména zásadu volného pohybu služeb a svobodu usazování) a zadávání veřejných zakázek. Proto sdělení plně respektuje nedávno přijatý přepracovaný návrh směrnice o službách. Obsahuje i významné poselství: sociální služby obecného zájmu mají zvláštní rysy, které je odlišují od ostatních služeb obecného zájmu, například telekomunikací či dopravy. Mezi tyto rysy patří skutečnost, že bývají uzpůsobeny jednotlivým příjemcům a jejich cíle jsou úzce spjaty s přístupem k základním sociálním právům a se zajišťováním sociální soudržnosti. Aby se těchto cílů dosáhlo, jsou sociální služby obecného zájmu založeny na solidaritě a často vyžadují dobrovolné zapojení občanů a neziskových organizací. Rovněž je třeba je rozvíjet co nejblíže uživatelům. Proto v zajištění jejich rozvoje hraje zásadní úlohu místní samospráva a jejich poslání a zásady organizace spadají do výlučné odpovědnosti členských států.
Komisař EU pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla potvrdil, že vyjasnění je v tak důležité oblasti nezbytné. „Jde o rozsáhlý a dynamický sektor, v němž se v nadcházejících letech objeví mnoho pracovních příležitostí a který je i významnou složkou strategie EU pro růst a zaměstnanost. Sociální služby jsou hlavním pilířem evropského sociálního modelu a proto je nezbytně nutné, aby podmínky stanovované na úrovni EU podporovaly harmonický rozvoj tohoto odvětví.
 
Sdělení se opírá o rovnováhu mezi sociální soudržností a otevřeností a o zásadu subsidiarity.
Navrhuje kroky, které zajistí, aby právní rámec EU zvláštní rysy sociálních služeb zohledňoval.“ Rozvoj a modernizaci sociálních služeb již podporuje řada finančních a politických iniciativ EU, včetně sociálního dialogu.
Dnes přijaté vyjasnění požadovala řada zúčastněných stran. Mezi nimi byly členské státy, zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců ve veřejné správě a nevládní organizace. Všichni doufají, že jasnější informace pomohou službám v další modernizaci, aniž by se porušovalo právo EU. Jejich očekávání byla opětovně zmíněna na nedávné konferenci, kterou organizovalo předsednictví EU ve Vídni dne 20. dubna. Sdělení reaguje jak na tuto žádost, tak i na požadavky, které další zúčastněné subjekty předložily během konzultace o zelené knize. Nabádá k lepšímu využívání rozpočtů vyčleněných na sociální politiku, rozvíjení širší nabídky služeb a zvyšování jejich kvality.
Dnešní sdělení právo Společenství nijak nemění, ale případné budoucí změny nelze vyloučit. Komise rovněž zahájila studii, která posoudí stav sociálních služeb obecného zájmu v jednotlivých členských státech, aby tak získala lepší přehled o přístupu jednotlivých zemí k těmto službám. Na základě jejích výsledků a na základě konzultace se zúčastněnými stranami bude Komise vypracovávat zprávy o nejnovějších trendech modernizace, precedenčním právu a vývoji. Zpráva bude vydávána každé dva roky. První by měla vyjít koncem roku 2007.
Více informací je k dispozici na této internetové stránce:
http://europa.eu.int/comm/employment_social/emplweb/news/news_en.cfm?id=153

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy