3. ročník Konference o podnikové bezpečnosti

20.04.2006 | , Podniková bezpečnost
Tiskové zprávy


Konference o podnikové bezpečnosti se již tradičně pořádala v jarním období a již po druhé na akademické půdě Policejní akademie České republiky. Odbornou záštitu nad konferencí převzal policejní prezident pan Vladislav Husák.

Konference byla opět rozdělena do dvou tématických workshopů. První byl zaměřen na korupci ve spojení se zaměstnanci. Přednášky přinesly praktické návody, jak se vyvarovat korupci na státních institucích např. obecních úřadech, ale i v soukromém sektoru. Tajemnice městské části Praha 11, ing. Simona Klimakovská, popsala postup zadávání poptávky antikorupčního programu pro svoji Městskou část. Velice zajímavým postřehem byl požadavek funkčního etického kodexu od samotných úředníků.
Vít Bárta, zástupce generálního partnera konference společnosti ABL, naopak popsal jak  se vyvíjí antikorupční program, který ABL připravuje úřadu městské části Praha 11 na míru.
§53 Zákoníku práce je pro mnohé zaměstnavatele velice nesrozumitelný a proto se blok zabývající se korupcí a personalistikou zaměřoval na jeho užití v praxi. Praktické rady přinesl zástupce obchodního domu Kika pan Martin Kondrát, ale i zátupce advokátní kanceláře a odborových svazů.
Jedním z nejdiskutovanějším témat byl program na snižování podvodné nemocenské, který představila ing. Kamila Přívratská ze společnosti ABL. Novela zákona o nemocenském pojištění totiž přenáší odpovědnost vyplácení nemocenských dávek na zaměstnavatele a tomu tak vznikají ve spojení s povodnou nemocností vyšší náklady.

Druhý workshop se zabýval problematikou ochrany duševního vlastnictví. Padělky a už ne pouze oblečení, ale i průmyslového a spotřebního zboží zaplavují naši zemi. Výrobci originálních produktů, ale i stát díky tomu přichází o nemalé prostředky. Tento blok se stejně jako v předchozím roce zaměřil na praktické rady, jak předcházet padělání produktů a jak se bránit jejich prodeji. Na toto téma pohovořili zástupci společnosti Nike, PUMA, BLATA a další. Možnosti ochrany osvětlili zástupci České obchodní inspekce, Celní správy i Policie ČR. V bloku ochrany duševního vlastnictví došlo i ke srovnání způsobu padělání zboží a rozšířenosti prodeje padělaného zboží v Česku a na Slovensku.

Témata jednotlivých ročníků jsou vybírána tak, aby se dotýkala a pomáhala řešit aktuální bezpečnostní problémy soukromých i státních sfér v České republice. Bezpečnostní situaci státu v úvodním bloku shrnul poslanec Parlamentu ČR Ivan Langer. Globální shodnocení korupce a srovnání korupce v České a Slovenské republice provedla Adriana Krnáčová z Transparency Interantional.

Prezentace z konference najdete na www.podnikovabezpecnost.cz.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy