Vláda schválila elektronické zadávání veřejných zakázek

11.05.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Vláda ČR schválila na návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek pro období 2006 - 2010.

Do roku 2010 by tímto způsobem měla být zadávána polovina veřejných zakázek, což představuje zakázky za téměř 220 miliard korun. Elektronicky by je měla do té doby podávat čtvrtina zadavatelů, tedy kolem 500 subjektů.

Předpokládáme, že se zakázky budou podávat jednodušeji. Tím, že vše bude zveřejňováno na internetu dojde ke konkrétnímu kroku proti případným zpochybňováním výběrových řízení. Dokument je výrazem snahy vlády ČR realizovat co možná největší podíl veřejných nákupů „online“ a povzbudit zadavatele a dodavatele k přijetí odpovídajících elektronických obchodních praktik,“ řekl  ministr Martínek.

Základním účelem je zrychlení procesu zavádění elektronických nástrojů do oblasti zadávání veřejných zakázek. První etapa elektronizace zadávacího řízení zahrnuje roky 2006 a 2007. V tu dobu by se měla zavést potřebná legislativa, začít zveřejňovat informace o veřejných zakázkách elektronicky, podávat nabídky a uzavírat smlouvy. V další etapě, která by měla být dokončena v roce 2010, by se měly elektronicky podávat i objednávky, vyměňovat účetní doklady a probíhat platby.

Elektronické zadávání veřejných zakázek by mělo zlevnit nakupované zboží či služby v průměru o pět procent, což by podle údajů za loňský rok přineslo roční úsporu téměř 11 miliard Kč. Náklady spojené se zadávacím řízením by se měly snížit v průměru nejméně o polovinu, tedy o 1,5 miliardy Kč. Dalšími přínosy bude podle Martínka například zvýšení vyjednávací síly zadavatelů. „Dojde totiž k rozšíření okruhu dodavatelů, kteří se budou moci zúčastnit zadávacího řízení, protože klesnou transakční náklady spojené s účastí v řízení. Zlepší se také přístup malých a středních podniků k veřejným zakázkám a zrychlí se komunikace v rámci zadávacího řízení,“ řekl ministr.

Elektronicky bude možné zakázky zadávat od 1. července, kdy nabude účinnosti nový zákon o veřejných zakázkách. „Současná právní úprava řeší elektronizaci zadávání zakázek jen dílčím způsobem a nelze mluvit o rovnoprávnosti elektronického a listinného zadávacího procesu. Elektronické zadávání neprobíhá, realizovat je možné jen některé dílčí procesy, jako například uveřejňování," dodal Martínek.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy