Nejvíce peněz z fondů EU je určeno na rozvoj dopravy

11.05.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Vláda ČR vzala na vědomí materiál ministra Radko Martínka Evropské zdroje v letech 2007 – 2013. Dále schválila rozložení finančních prostředků na operační programy politiky hospodářské a sociální soudržnosti v ČR...

Dále schválila rozložení finančních prostředků na operační programy politiky hospodářské a sociální soudržnosti v ČR jako východisko pro jednání s Evropskou komisí o Národním strategickém referenčním rámci a operačních programech a pro dopracování jejich konečných verzí.

Dokument „Evropské zdroje 2007 - 2013“, který určuje rozložení finančních prostředků na operační programy politiky hospodářské a sociální soudržnosti v ČR a slouží jako východisko pro jednání s Evropskou komisí o Národním strategickém referenčním rámci a operačních programech. Cílem je dopracovat programové dokumenty pro naplňování politiky hospodářské a sociální soudržnosti řídicími orgány operačních programů.

Celkový objem prostředků, které Evropská unie vyhradila pro Českou republiku na programové období 2007-2013 přesahuje v průměru 100 mld. Kč ročně. Tyto prostředky budou realizovány formou projektů, jež budou předkládány v rámci připravovaných operačních programů,“ přiblížil ministr Radko Martínek. Dodal, že při rozpracování alokace finančních prostředků mezi operační programy a prioritní oblasti se vycházelo z navrhované alokace prostředků mezi operační programy v Národním rozvojovém plánu ČR na léta 2007 – 2013. Rozložení prostředků reflektuje priority České republiky ve vazbě na strategické dokumenty Evropské unie.

Nejvíce peněz z fondů EU v letech 2007 až 2013 je určeno na rozvoj dopravy. Vláda se dnes shodla, že by Česká republika mohla z unie na tyto účely vyčerpat téměř 5,6 miliardy eur, což je v přepočtu zhruba 157 miliard korun. Je to více než pětina z celkových 25,9 miliardy eur (733 miliard Kč) vyhrazených pro ČR. Peníze budou směřovat zejména na vybudování prioritních dopravních staveb, tedy dálnic a železničních koridorů. "Předpokládáme, že tam budou peníze například i na pražské metro, nebo pro krajská města na ekologickou dopravu," řekl ministr Martínek.

Druhou oblastí, kam mohou jít značné finanční prostředky, je životní prostředí. Čerpat bude možné téměř 5,2 miliardy eur (147 miliard korun). Z celkového objemu vyhrazených peněz to je přesně pětina prostředků. Peníze podle Martínka půjdou například na protipovodňová opatření a ochranu ovzduší.

Na rozvoj regionů je určeno 3,4 miliardy eur, což představuje 13,25 procenta z celkově vyhrazených prostředků. Na rozvoj podnikání a inovací půjdou zhruba tři miliardy eur. Na výzkum a vývoj se počítá s více než dvěma miliardami eur. Další finance budou směřovat zejména na podporu zaměstnanosti a vzdělávání.

Rozložení prostředků odráží priority České republiky ve vztahu ke strategickým dokumentům Evropské unie. K faktorům, které významně ovlivnily konečnou výši alokace v jednotlivých kategoriích, byly mimo jiné priority krajů, zkušenosti z dosavadního průběhu čerpání strukturálních fondů, doporučení Evropské komise a závazky vyplývající z přístupové smlouvy.

 
Tab. č. 2: Rozdělení finančních prostředků SF a FS v ČR mezi operační programy pro období 2007 – 2013 v cíli Konvergence (bez domácího spolufinancování)

 
Srovnání rozložení finančních zdrojů v současném (2004 – 2006) a budoucím (2007 – 2013) programovém období

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy