Českým bankám rostou zisky

14.08.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Rok 2006 se přehoupl do druhé poloviny a české banky začaly zveřejňovat pololetní výsledky. A nutno říci, mají se čím chlubit. Rostou jim počty klientů, bilanční sumy, objemy poskytnutých úvěrů a hlavně zisky.

Jak se zdá, vlastnit banku v České republice je zlatý důl. Naše banky patřily  minulém roce mezi nejziskovější tuzemské firmy a jejich letošní pololetní výsledky naznačují, že letošní rok by z tohoto pohledu mohl být ještě úspěšnější. Bankovnímu sektoru se však zdaleka nedaří jen u nás. Podobně jsou na tom i ostatní nové členské země Evropské unie, nebo například Velká Británie. Britské banky loni měly na každém držiteli účtu čistý zisk přes 3000 Kč, což je podle analýzy firmy Group 1 Software v přepočtu na zákazníka více než kterékoli jiné odvětví včetně například dodavatelů energie či mobilních operátorů.

Co za růstem zisku bank stojí?
Náš bankovní trh, ač už poměrně rozvinutý, v jednom ohledu za vyspělým západem zaostává. Onou nejvíce zaostávající, ale zárověň i dynamicky rostoucí částí bankovního trhu jsou úvěry. A právě rostoucí zájem Čechů o půjčky je jedním z hlavních důvodů rostoucího zisku našich bank. Jak vyplynulo ze Zprávy o finanční stabilitě za rok 2005, kterou před nedávnem zveřejnila Česká národní banka, hraje ve struktuře zisků bank stále významější roli zisk z úroků s 59 % a zisk z poplatků s 29 % podílem v roce 2005. Přitom podíl zisku z úroků na na celkovém zisku, přestože tvořil loni celých 59 %, byl u konsolidovaného bankovního sektoru ČR v rámci zemí EU nejnižší. Navíc, přestože zadluženost českých domácností roste poměrně rychlým tempem, roste z nízkých čísel a celková zadluženost není v porovnání se západní Evropou ani poloviční. Tento fakt spolu s výše zmíněným rostoucím zájmem našinců o úvěry dává bankám velmi dobré vyhlídky i do let budoucích. Například britské banky tvoří zisk podle Group 1 Software především z úroků z kontokorentu a úroků z nezaplacených úvěrů poskytnutých prostřednictvím kreditních karet. Naopak zisk z poplatků mají minimální, protože je většinou neúčtují. Příznivým prognózám ohledně zisku českých bank nahrává i nedávné zvýšení sazeb Českou národní bankou a předpoklad dalšího růstu sazeb v budoucnu. Vyšší sazby znamenají vyšší úroky, za které banky budou půjčovat a tím i vyšší zisk z těchto úroků.

Velmi dobré pololetí českých bank

Česká spořitelna
Provozní zisk ČS vzrostl ze 6,09 mld. Kč na 7, 49 mld. Kč, tedy o celých 23 %. Přitom čistý zisk vzrostl jen o 0,8 %, přesto byl velmi dobrých 4,87 mld. Kč. Spořitelně ovšem nevzrostly jen zisky, ale i náklady – například provozní náklady se jí zvýšily o 4 % (360 mil. Kč). Bilanční suma, tedy jeden z hlavních ukazatelů velikosti banky vzrostla meziročně o 11,6 % na 704 mld. korun a ČS tak potvrdila svou pozici druhé největší banky v ČR za ČSOB (co do počtu klientů je ČS u nás bezkonkurenčně největší). Úvěry klientům se za první pololetí zvýšily o více než  15 % (40 mld. korun). „Výsledky České Spořitelny za první pololetí roku 2006 jsou odrazem silné české ekonomiky, vysokých požadavků našich klientů na finanční produkty a služby a vysokého pracovního nasazení zaměstnanců České spořitelny,“ říká Jack Stack, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny.

Komerční banka
Celkový provozní zisk KB vzrostl o 17 % na 6,8 mld. Kč. Protože však Komerční bance narozdíl od České spořitelny klesly i provozní náklady – o 2 %, vzrostl jí čistý zisk o 12 % na 4,69 mld. korun. Bilanční suma komerční banky vzrostla o 3,7 % na 490,7 mld. Kč. Komerční banka je dle bilanční sumy trojkou českého bankovního trhu. Úvěry klientům vzrosly o necelých 37 mld. Kč, tedy o 22 %. Komerční banka posílila i nákupem Modré pyramidy stavební spořitelny, od něhož si slibuje další růst zisku i počti klientů.

HVB Bank
HVB Bank je podle bilanční sumy čtvrtou největší bankou v ČR. Podle růstu zisku ovšem svoje větší konkurenty, alespoň v první polovině letošního roku překonala – její čistý zisk vzrostl o neuvěřitelných 52,4 % na 1,46 mld. korun. Banka rovněž dokázala o 7,4 % snížit své provozní náklady. Bilanční suma jí vzrostla o 12,6 % na 179 mld. Kč. Úvěry klientům vzrostly o 13,6 miliardy korun (15,1 %). „Hospodářský výsledek za první pololetí je pozitivní a jsem přesvědčen, že i v tomto roce, kdy procházíme náročným obdobím příprav na obchodní spojení s Živnostenskou bankou, posáhneme požadovaných výsledků,“ okomentoval dobré pololetí banky její generální ředitel David Grund.

GE Money Bank
Silný růst zaznamenala v prvním pololetí 2006 i GE Money Bank. Její čistý zisk vzrostl o téměř20 % na 1,6 mld. Kč. Za zvýšením zisku stojí nejen růst úvěrů klientům – o 22,8 % (cca 11 mld Kč), ale i růst prostředků na běžných účtech – o více než 4,5 miliardy korun (14,5). Bilanční suma banky se zvýšila o 11,8 % a přesáhla tak 69 mld. korun. „V prvním pololetí letošního roku dosáhla GE Money Bank výjimečných výsledků a to jak v oblasti růstu, tak i ziskovosti. Podařilo se nám nejen uspokojit rostoucí zájem klientů o úvěrové produkty, ale výrazně rostl také objem prostředků na deponovaných běžných účtech,“ řekl Pieter van Groos, generální ředitel GE Money Bank.

eBanka
Poslední bankou, na jejíž výsledky se dnes podíváme je eBanka. Ta loni po několika ztrátových letech poprvé dosáhla zisku a podle jejích pololetních výsledků se zdá, že v nastoleném trendu bude pokračovat i letos, i když už pod novým majitelem - od PPF ji totiž koupila rakouská Raiffeisenbank. Ta se netají svým plánem na postupné sloučení obou bank a zdá se tak, že s názvem eBanka se již na českém bankovním trhu za nějakou dobu setkávat nebudeme. Ale zpět k výsledům. Čistý zisk eBanky vzrostl o 34,6 % na 43,9 mil. korun. To je sice slušný růst, ale ostatní banky své zisky vyjadřují spíše v miliardách než milionech. Bilanční suma banky se rovněž zvýšila o 9,1 % na 18 mld. korun a rostly i úvěry klientům – o 26,9 % (cca 2 mld. kč).

Závěr:
Zdá se, že české banky čeká v nejbližších letech růstové období, a to nejen co do velikosti a objemu poskytnutých úvěrů, ale i co do ziskovosti. Právě rostoucí zisky, spolu s rostoucím výnosem z úroků z poskytnutých úvěrů budou vytvářet prostor pro snížení tolik diskutovaných bankovních poplatků. Samy od sebe se však banky části svých zisků, plynoucích z poplatků, určitě nevzdají...

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ