Vánoce na úvěr? Proč ne?

16.11.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vánoce se blíží a s nimi doba nakupování vánočních dárků. Řada z nás tak musí řešit problém, kde na vánoční dárky vlastně vzít. Bezesporu lákavou možností je nákup na úvěr či splátkový prodej.

Vánoce jsou krásným obdobím, na které se těší drtivá většina lidí. V přímém protikladu je k tomu období předvánoční. Reklama na různé akce a výrobky na nás útočí ze všech stran, města a obchody jsou plné lidí a my stále nemáme nakoupené dárky pro své blízké. Kdo z nás by tuto situaci neznal? Prostě předvánoční stres se vším všudy. Jedním z nejožehavějších problémů, který řada z nás před vánoci musí řešit, je kde na vánoční dárky vlastně vzít. Velice lákavou možností je půjčit si na úvěr nebo využít nákupu na splátky. Těchto možností využívá v posledních letech stále více lidí a banky a splátkové či kartové společnosti se snaží na své produkty tyto potencionální zákazníky nalákat formou různých akčních nabídek a výhod. Pojďme se tedy podívat, pomocí kterých úvěrových produktů lze vánoce financovat.

Nákupy na úvěr k vánocům určitě patří, pozor ale na předlužení
Ideálními produkty, kterými lze vánoční nákupy financovat jsou spotřebitelský úvěr, kreditní karta či kontokorentní úvěr, a právě na tyto produkty soustředí před vánoci finanční instituce svou pozornost.

Financovat vánoční nákupy pomocí úvěru je velice lákavé a z pohledu zadlužení určitě naprosto v pořádku. Zadlužení českých domácností je i přes poměrně rychlý růst stále podstatně nižší než je tomu obvyklé na západě. A k dalšímu zadlužování je zde proto stále poměrně velký prostor. Případnému dalšímu zadlužení by však určitě mělo předcházet zamyšlení nad finanční situací jednotlivce či rodiny. Neuvážené nákupy na dluh mohou už zadluženou rodinu přivést do stavu předlužení. Jak takový stav řešit si můžete přečíst ve fintricích s názvem Řešíme problémy s dluhy. Nákup dárků na úvěr tak k vánocům určitě patří, navíc při využití správného produktu navíc podpořeného nějakou zajímavou akcí nemusíte zaplatit ani korunu navíc.

Které úvěrové produkty jsou k financování nákupu vánočních dárků vhodné?
Spotřebitelské úvěry poskytují komerční banky v různých podobách klientům na řešení jejich finančních potřeby. Slouží především k nákupu spotřebního zboží či k financování různých služeb nemovitostí. Mohou být účelové či neúčelové. Výše úrokové sazby závisí na typu úvěrů (např. zda-li je úvěr poskytovaný jako účelový nebo neúčelový), na době splatnosti úvěru, případně i na jiných okolnostech, které banka při stanovení výše úrokové sazby zohledňuje. V současné době se úroková sazba spotřebitelských úvěrů pohybuje v rozpětí od 7 až do 19% p.a. Spotřebitelský úvěr je vhodný spíše na financování nákladnějších dárků, jeho minimální výše se totiž u většiny bank pohybuje od 15.000 až 50.000 nahoru.

Jistou obdobou spotřebitelského úvěrů je splátkový prodej. Nabízí jej ve spolupráci s prodejci splátkové společnosti a jeho největší výhodou je jednoduchost a rychlost vyřízení. Kdy žádost i schválení úvěru probíhá přímo při nákupu zboží na prodejně, je otázkou několika minut a zákazník si vybrané zboží může ihned odnést. Úroková sazba či o něco průkaznější RPSN jsou o něco málo vyšší než je tomu u spotřebitelského úvěru od banky. Záleží vždy na ceně předmětu a době splácení. Na splátky lze nakoupit i podstatně levnější zboží než je tomu u spotřebitelského úvěru.

Kreditní karta je na první pohled stejná jako klasická debetní karta. Navíc je k ní ovšem přidělen úvěrový limit, který umožňuje platit či vybírat hotovost i v případě, pokud nedisponujete dostatečnými prostředky na účtu. Je tedy na účtu zcela nezávislá. Její velkou výhodou je bezúročné období, pokud totiž úvěr z karty čerpaný do určitého, bankou stanoveného období splatíte, neplatíte bance žádný úrok. U většiny kreditních karet je toto bezúročné období v délce 45 dní. Úrokové sazby kreditních karet se pohybují od 15 do 27 % p.a. Kreditní karta je nejvhodnější na nákup méně nákladných dárků, její použití je totiž naprosto stejné jako u karty debetní a pojem minimální částka úvěru zde neexistuje. Nejefektivnější je pokud za dárek zaplatíte kreditkou  přímo v obchodě, tato platba totiž, na rozdíl od výběru z bankomatu, není zpoplatněna. Pokud navíc částku vrátíte do skončení bezúročného období, nezaplatíte bance ani korunu. Více o kreditních kartách si můžete přečíst v článku s názvem Kreditní karta je dobrý sluha, ale špatný pán.

Kontokorentní úvěr je krátkodobý úvěr, která dává banka klientovi - majiteli běžného účtu tak, že mu umožní z tohoto účtu čerpat do mínusu. Úvěr se může opakovat, jakmile totiž úvěr splatíte, čili navýšíte stav účtu opět do plusu, můžete z účtu opět čerpat do mínusu. Úrok kontokorentních úvěrů se počítá z čerpané částky, a to až do doby, než je tato částka zaplacena. V současnosti se úrokové sazby u těchto úvěrů pohybují od 11 do 19 % p. a. Použití kontokorentního úvěru je podobné jako u kreditní karty, jen s tím rozdílem, že u něj neexistuje pojem bezúročné období. Z tohoto důvodu se kreditní karta jeví jako výhodnější produkt. Pokud však kreditku nevlastníte je kontokorent určitě dobrou alternativou. Pokud vás kontokorentní úvěr zaujal a chcete o něm vědět více přečtěte si náš článek Peníze na účtu došly, co dál?

Závěr:
Dnes jsme vám tedy poradili, které produkty jsou k financování vánočních dárků nejvhodnější. Příští týden vám pak v pokračování dnešního článku přineseme přehled akcí, které finanční instituce před letošními vánoci ke svým úvěrům nabízí.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ