KB a EIB podepsaly smlouvu o úvěru ve výši 37,5 milionů EUR

22.12.2006 | , Komerční banka
Tiskové zprávy


Komerční banka získala od Evropské investiční banky (EIB) úvěr ve výši 37,5 milionů eur na podporu financování projektů malých a středních podniků, měst, obcí a jimi zřízených organizací.

Získané finanční prostředky budou využity na podporu projektů v oblastech ochrany životního prostředí a úspory energie, dopravy, vybudování veřejné infrastruktury, zlepšení veřejných služeb a vzdělávání. Princip podpory spočívá v profinancování poloviny uznatelných nákladů projektů v rozmezí od 40 tisíc do 5 milionů eur.

Část úvěru ve výši 10 milionů eur bude vyčleněna na financování rozvoje municipalit, jejich komunálních podniků a firem poskytujících komunální služby. Tyto finanční prostředky jsou určeny na podporu rozvoje komunální infrastruktury v oblasti životního prostředí, dopravy, zdravotnictví a vzdělávání. Vzhledem k tomu, že se jedná o společné financování EIB a Evropské komise (EK), bude program podpořen přímou dotační podporou ve výši až 2 milionů eur. Při splnění podmínek programu klient získá dotaci v maximální výši 10 % uznatelných nákladů projektu (25 % při podpisu smlouvy, 25 % po uhrazení poloviny uznatelných nákladů, 50 % po uhrazení nejméně    90 % uznatelných nákladů). Nabídka platí pro kraje Liberecký, Královehradecký, Pardubický, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Vysočina a Jihomoravský.

KB je tradičně silným partnerem českých měst a obcí. Se svými 378 pobočkami a 35 obchodními centry pro středně velké podniky a municipality zaujímá v oblasti financování těchto subjektů v ČR přední místo. To potvrzuje fakt, že 40 % českých měst a obcí považuje KB za svoji hlavní banku. KB nabízí těmto klientům ucelenou nabídku bankovních produktů a služeb pod názvem Program Municipality. Novinkou roku 2007 bude Program Ponte II, financování projektů ze Strukturálních fondů EU, který odpovídá novým podmínkám pro období 2007-2013.

Filip Kotora, vedoucí marketingu pro střední podniky a municipality KB uvedl, že spolupráce s EIB umožní Komerční bance efektivněji řešit investiční potřeby municipálních klientů a nabízet jim financování modernizace komunální infrastruktury za příznivějších podmínek.

Komerční banka představila svou spolupráci s EIB a základní principy podpory komunálních projektů v  rámci IX. Finanční konference Svazu měst a obcí ČR, jehož je dlouholetým partnerem. Zájmem KB je aktivně se podílet na financování klíčových projektů veřejného sektoru zejména v oblasti vodohospodářství a projektů urbánní dimenze Regionálních Operačních Programů. Úvěry nad 5 milionů korun v prioritách urbánní dimenze bude KB poskytovat bez poplatků za vyhodnocení a realizaci.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy