Na úřadech práce se hlásí stovky nových nezaměstnaných

05.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Počet uchazečů o práci podle informací z úřadu poroste i v dalších týdnech

Počet uchazečů o práci podle informací z úřadu poroste i v dalších týdnech. Historicky nejvyšší příliv nových nezaměstnaných zažil letos v prvních pracovních dnech roku především ostravský úřad práce. "Jen za pouhé úterý jsme zaevidovali 757 nových uchazečů, což je o 169 lidí více než v lednu loňského roku," řekl HN ředitel ostravského úřadu práce Zdeněk Prouza. Nejvíce nových nových uchazečů bylo podle něho z Vítkovických železáren. Za jeden den se jich hl

ásilo na úřadu práce 84. Prouza očekává, že i kdyby v dalších dnech příval propuštěných ze všech ostravských podniků poněkud opadl, stoupne počet evidovaných nezaměstnaných v severomoravské metropoli za první měsíc alespoň o 1200 až 1300 osob.

Obdobný nápo

r, i když početně slabší, zažily i další úřady práce. Například na teplický úřad práce se během prvního pracovního dne přišlo do evidence nezaměstnaných přihlásit 350 lidí. Vedoucí odboru analýz Tomáš Raichl zdůraznil, že jde o počet podstatně vyšší, než bývá běžné v jiných měsících. Během nich se totiž hlásí okolo 100 až 200 nových uchazečů. Koncem roku bylo na Teplicku bez práce 9604 lidí, což je o téměř 1400 více než před rokem. Na Bruntálsku nastal příliv nezaměstnaných do evidence úřadu práce už před koncem roku. Podle ředitele bruntálského úřadu práce Oldřicha Přikryla totiž zaměstnavatelé končili pracovní poměry na dobu určitou, ale ve větším rozsahu, než se původně čekalo. Počet nových nezaměstnaných počátkem ledna však signalizuje, že trend zatím nepoleví. "Jen během pondělí se přišlo na úřad práce zaregistrovat 311 nových lidí a stejná situace zřejmě bude i v následujících dnech," uvedl Přikryl.

Sokolovský úřad práce prožil podle jeho ředitele Milana Niebauera zvýšený příliv nezaměstnaných už v prosinci. "V úterý tu samozřejmě nějaké fronty byly, ale ty se podařilo zlikvidovat a je tu v zásadě běžný provoz. Prosinec byl mimořádný, protože lidé se vraceli z veřejně prospěšných prací," řekl. Podle Niebauera bude nárůst nezaměstnaných během ledna "v n

ormě" ostatních měsíců. Další vývoj na místním trhu práce záleží na situaci v Sokolovské uhelné. "Její privatizace bude pozdržena, takže nenastane žádný radikální zlom. Počítáme s tím, že nezaměstnanost u nás půjde ještě asi mírně nahoru. Těžko lze předpokládat, že by klesala," poznamenal Niebauer.

Každoroční "skok" nezaměstnanosti na počátku roku očekávají například i na pardubickém úřadu práce. Zástupce ředitele Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl zdůraznil, že na přílivu nezaměstnaných se projevuje, jak zaměstnavatelé končili pracovní poměry na dobu určitou. "Na konci roku jsme měli 430 volných míst na 5,5 tisíce uchazečů o zaměstnání. Horší situace byla ovšem v září, kdy jsme měli jen přes 300 míst a do evidence přišli absolventi škol," uvedl Klimpl s

tím, že nepředpokládá nějakou náhlou změnu na pardubickém trhu práce, protože v tomto okrese je poměrně značné množství ekonomických aktivit.

Vicepremiér Vladimír Špidla odhaduje, že nezaměstnanost by mohla v průběhu letošního roku dosáhnout 11,5 procenta, a ministr financí Pavel Mertlík hovoří až o dvanácti procentech.

Zdroj: HN z 5. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU