ICRC má svůj základní kámen

17.10.2008 | , FINANCE.CZ
Finance.cz v médiích


Brněnský deník (8.10.2008) - Karel Pospíšilík: Brno zatím čeká na moderní koncepci zdravotní péče a především výzkumu ve zdravotnictví. Ta byla totiž dosud zastíněna bojem o Úrazovou nemocnici.

Včera byl ale položen základní kámen dalšího pilíře brněnského a českého vývoje a výzkumu, kterým se má stát projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (International Clinical Research Center - ICRC) Fakultní nemocnice u svaté Anny, a konečně se začíná mluvit o reálných tématech.
Projekt se původně zaměřoval na oblast kardiologie a výzkum a vzdělávání. Po drobné intervenci Ministerstva zdravotnictví se tento projekt rozšířil o problematiku neurologie. Před dvěma lety se náklady odhadovaly na dvě miliardy korun, dnes se mluví o zhruba třech miliardách. 70%nákladů bude krýt stát a Jihomoravský kraj, zbytek samotná nemocnice. V ICRC Brno bude zaměstnáno přibližně 420 stálých zaměstnanců, z toho 87 lékařů a 60 externích specialistů.
Stavební práce jsou rozdělené do dvou etap. V první etapě, která proběhne mezi lety 2008 až 2010, bude vytvořeno vlastní ICRC Brno. Přitom už na konci letošního roku by mělo být zprovozněno pět výzkumných laboratoří přezdívaných jako mini ICRC.
Ve druhé etapě (2010 až 2013) dojde k postupné integraci různých zdravotnických zařízení jako například krevní banka, centrální knihovna, centrální příjem, centrální komplex pooperačních jednotek intenzivní péče.
Projekt se tak nezaměří pouze na rozšíření stávajících prostor a řešených problémů, ale ve své druhé etapě se zaměří i na zvýšení efektivity plynoucí z lepší organizace práce, logistiky a komunikace.
Na půdě ICRC Brno bude docházet ke spolupráci s předními zahraničními akademickými institucemi, asi nejzajímavější bude americká klinika Mayo, budeme mít možnost získat zkušenosti s nejmodernějšími léčebnými a diagnostickými postupy a rovněž získat pro českou vědu i zdravotnictví dotační prostředky nejen z EU, ale i USA.

Mezinárodní tahák

ICRC bude bezesporu mezinárodním lákadlem. V oblasti výzkumu půjde o třetí mezinárodní výzkumné středisko po Mezinárodní kosmické stanici a Evropském středisku pro jaderný výzkum a stane se prvním mezinárodním centrem lékařského výzkumu vůbec.
Mluví se dokonce o urychlení výzkumu a vývoje až o polovinu. ICRC bude následovat největší klastr pro biomedicínský a biotechnologický výzkum ve střední Evropě. ICRC Brno má ale i své odpůrce, kteří mu vytýkají megalomanství, plýtvání veřejnými prostředky a velké zaměření na komerční využití výzkumných záměrů.
ICRC podle nich bude zaměřeno především na americké firmy, pro které toto centrum bude jen jakousi filiálkou. Poměr průmyslových a nezávislých projektů má být 50:50. Průmyslové projekty budou zaměřeny především na vývoj špičkových technologií, software a léků a podporu rozvoje výrob lékařských technologií. 30 % výzkumu bude připadat na nové technologie a software a pětina na léky.
Původně proti němu byl i současný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Už dnes však mohou i české firmy usilovat o veřejné zakázky, které jsou s tímto projektem spojeny, jako dodání některých zdravotnických zařízení a přístrojů.

KAREL POSPÍŠILÍK, Autor je analytikem serveru www.finance.cz

Autor článku