Regulace nájmů v Brně: do 2012

30.10.2008 | , FINANCE.CZ
Finance.cz v médiích


Brněnský deník (30.10.2008) - Michal Ruml: Ministerstvo pro místní rozvoj chce v Brně a dalších velkých městech prodloužit regulaci nájemného až do roku 2012.

Rudolf Brun žije v bytě s regulovaným nájmem v brněnské Orlí ulici. Každý měsíc vydělá něco kolem třinácti tisíc korun. Za bydlení i s inkasem však zaplatí dvanáct tisíc a na živobytí mu tak zbude jen tisícovka. Při dalším zvyšování nájemného by za chvíli neměl ani na bydlení.
 Ministerstvo pro místní rozvoj se ale nyní rozhodlo v krajských městech úplnou deregulaci odložit o dva roky. Plné měsíční nájemné, které měli Brňané platit už napřesrok, jim tedy majitelé bytů naúčtují až v roce 2012. „Předpokládaný nárůst limitu regulovaného nájemného v roce 2010 by u někoho mohl znamenat příliš nárazové zatížení rodinných rozpočtů. Proto připravuji změny, aby se i tyto domácnosti mohly s deregulací nájemného přijatelným způsobem vyrovnat,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.
 Proti prodloužení regulace nájemného se ale ostře staví majitelé domů, kteří ji dlouhodobě kritizují. „Je nesprávné, aby existoval dvojí režim. Na jedné straně jsou svobodně uzavřené smlouvy na dobu určitou. Na té druhé je však systém pozůstatků z minulého režimu, takzvaných nájmů navěky. V nich má někdo byt na šedesát let a pak ho ještě přepíše na vnuky. Nájemní bydlení má mít pouze dočasný charakter,“ argumentoval předseda brněnské pobočky Občanského sdružení majitelů domůa bytů Petr Doležal.

Nic dramatického

Ekonom Michal Ruml ze serveru Finance.cz tvrdí, že nájemné nestoupá nijak dramaticky. „I když je nárůst v procentech vysoký, tak jsou to ve výsledku stovky korun. Výsledkem deregulacemábýt srovnání tržního a regulovaného nájemného. Jestli to bude o dva roky později, je docela jedno,“ podotkl Ruml.
Nájemníci však často na dražší nájemné nemají peníze. „Už nyní například někteří důchodci dají za bydlení téměř všechny svoje peníze a z důchodů jim na nic jiného nezbude. Oddálení deregulace tak vítáme. Je ale také důležité podotknout, že to nesmí být jediný nástroj, jak pomoci těmto sociálně slabým,“ upozorňuje místopředseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.
 Problémy má i Rudolf Brun. „Za poslední rok stouplo v mém bytě v Orlí nájemné asi o dva tisíce korun měsíčně. Určitě mi pomůže, když se deregulace rozloží na víc let. Alespoň si užiji ještě další dva roky bydlení, než skončím na ulici,“ poznamenal Brun.
 Ministerstvo pro místní rozvoj chystá i další opatření. Chce podpořit výstavbu sociálních bytů a přidělovat dotace, které by vlastníkovi bytu dorovnaly rozdíl oproti tržnímu nájemnému.
 Ministerstvo nyní připraví návrh zákona, který nejpozději do poloviny příštího roku předloží vládě. Rozložení deregulace až do roku 2012 se podle návrhu dotkne vedle Brna i všech dalších krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy. Neznamená však úplné zmrazení zvyšování nájemného, jen jeho zpomalení. V Brně se během nejbližších měsíců nájemné zvedne různě. V Králově Poli plánují až dvojnásobné zvýšení, naopak Vinohrady zatím nechtějí zdražovat vůbec.

Autor článku