Benzin na jižní Moravě? Dražší než jinde

31.10.2008 | , FINANCE.CZ
Finance.cz v médiích


Brněnský deník (31.10.2008) - Tomáš Skolek: Ceny pohonných hmot sice klesají, Jihomoravané ale zaplatí více než v jiných krajích. Podle ekonoma za to může dohoda čerpacích stanic.

Pavel Rosipal bydlí v brněnských Medlánkách, do práce jezdí autem a každý měsíc si dává z výplaty stranou část peněz na benzin. Kdyby ale bydlel v Praze, projezdil by méně. Ceny benzinu v Brně a v Jihomoravském kraji se totiž pohybují nad celostátním průměrem. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, který pro brněnský Deník Rovnost zpracovala Hospodářská komora České republiky. „Ceny pohonných hmot na jižní Moravě za poslední měsíc klesly o dvě koruny a jedenašedesát haléřů na litru naturalu 95 a o dvě koruny a čtyřiasedmdesát haléřů na litru nafty. I přesto však patří Jihomoravský kraj mezi dražší kraje v České republice a průměrné ceny zde převyšují celostátní průměr,“ uvedl Jiří Štefek z Hospodářské komory České republiky.

Dohoda benzinek?

Podle analytika serveru Finance. cz Tomáše Skolka platí řidiči na jižní Moravě víc kvůli spolupráci místních benzinových pump. „Za výší cen na jihomoravských benzinkách nejsou žádné ekonomické důvody. Pouze neformální dohoda čerpacích stanic v regionu,“ myslí si Skolek. Mluvčí společnosti Unipetrol Blanka Růžičková ale nerovnováhu v cenách vysvětluje rozdílnými náklady na přepravu paliv do regionu. Kolik bude benzin stát podle jejích slov závisí i na vzdálenosti pumpy od rafinérií nebo meziskladů. „Benzinové pumpy určují ceny za litr podle stavu zásob pohonných hmot, nákladů, které samy mají, a podle cen u konkurence. Ta je v České republice obrovská. Funguje tady zhruba 3600 čerpacích stanic,“ uvedla Růžičková. Z jihomoravských měst je nejdražší Hodonín, kde litr Naturalu stojí skoro devětadvacet korun. Brno je s cenou osmadvacet koruna a pětadvacet haléřů na druhém místě v regionu. Nejméně z peněženek vytáhnou řidiči ve Znojmě. Pro jihomoravské autodopravce je cena pohonných hmot jedním z hlavních nákladů a určují podle ní ceny svých služeb. „Nákup nafty a benzinu dělá asi polovinu našich výdajů. Pokud tedy jejich cena vzroste, musíme zdražit naše služby. Když cena naopak klesá, snažíme se zlevňovat,“ popsal situaci brněnský autodopravce Miroslav Veselý.

Bude levněji

Za poslední měsíc ceny na jihu Moravy i v celé republice klesly o víc než dvě koruny. „Prudký pokles ceny pohonných hmot v uplynulých dnech a týdnech způsobuje především výrazné snížení ceny ropy na světových trzích. Dalším důvodem je hospodářská krize a nižší poptávka po palivech. Protože se blíží zima a mnoho řidičů své jízdy omezí, můžeme očekávat pokles cen i v dalších dnech,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.
 Autodopravci ani obyčejní řidiči ale s dlouhodobě nízkými cenami příliš nepočítají. „Chráníme se a cenu zakázky stanovujeme s dodatkem, že pokud bude například nafta dražší než dvaatřicet korun, cenu přepočítáme,“ vysvětlil svou taktiku Hynek Rozsíval, který v Brně provozuje autobusovou dopravu. „Budu si odkládat pořád stejnou částku, když náhodou ušetřím, bude to fajn,“ dodal Rosipal.

Autor článku