Lékařský projekt za miliardy startuje

17.10.2008 | , FINANCE.CZ
Finance.cz v médiích


Brněnský deník (8.10.2008) - Karel Pospíšilík: V areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně začalo růst špičkové Mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC.

Naděje pro pacienty se srdečními chorobami, rakovinou nebo epilepsií přijde už brzy z Brna. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny včera začala stavba špičkového Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC. To se podle odborníků zařadí mezi tak významné projekty, jako je Mezinárodní kosmická stanice ISS nebo Evropské středisko pro jaderný výzkum CERN.
ICRC, které bude spolupracovat s prestižní americkou klinikou Mayo, otevře své dveře lidem zřejmě už v roce 2010. Desítky lékařů a vědců z celého světa v něm budou objevovat nové léčebné metody, které pak vyzkouší v praxi na pacientech.
„Chceme, aby sem mohl přijít kdokoliv. Pacient tu dostane nejlepší péči, která bude hrazená z veřejného pojištění. Později budeme přijímat i pacienty ze zahraničí,“ uvedl zakladatel a ředitel projektu Tomáš Kára. Špičkoví vědci v brněnském centru by časem mohli svět překvapit například vývojem orgánů k transplantaci. „Čekatelů na dárcovství srdce bude čím dál více. Předpokládáme, že bychom srdce získávali od prasat, která mají podobnou strukturu těla,“ dodal Kára.
Do budoucna lékaři slibují pacientům výrazný pokrok například i při léčbě epilepsie. „Dnes se musí odoperovat určitý kus mozkové tkáně, což pro pacienta není příjemné a přináší to řadu komplikací. Na klinice Mayo vyvíjíme ultratenkou cévku, kterou bychom se do mozkových cév dostali bez problémů a mohli bychom odstranit problémovou tkáň jednoduše. Pacient by mohl za dvě hodiny po zákroku domů,“ popsal Kára.
S výzkumem ale nechtějí brněnští lékaři otálet. „Už nyní jsou čeští lékaři v Rochesteru na klinice Mayo a pracují tam společně s našimi odborníky na metodách výzkumu,“ řekl ředitel americké kliniky Mayo Virend Somers. Právě proto by mělo v nejbližších měsících vzniknout takzvané mini ICRC, kde budou mít vědci k dispozici pět laboratoří. „Brněnští lékaři tak nebudou muset létat do Ameriky, budou mít zázemí přímo tady,“ řekl Kára.
Projekt klinického centra odborníci navrhli podle principu Mezinárodní kosmické stanice. „Právě proto bude ICRC tak výjimečné. Vytvoříme vlastně místo, kam se budou sjíždět ty největší špičky a experti z lékařského světa. Tady budou bádat nad konkrétním problémem a pak se zase vrátí zpět do své země. Bude to vůbec první mezinárodní výzkumné centrum v medicíně,“ upozornil Kára.
Do projektu ICRC se navíc zapojí také specialisté z Fakultní nemocnice Brno, Masarykova onkologického ústavu, Masarykovy univerzity nebo Akademie věd České republiky. „ICRC bude fungovat jedině tehdy, když budou všichni spolupracovat. Bez toho to nejde,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Stavba ICRC bude stát necelé tři miliardy korun, z nichž většinu zaplatí stát.
Pokračování na str. 2

Lékařský projekt za miliardy v Brně startuje

Původně měl přitom projekt stát o miliardu méně. „Náklady nám vzrostly proto, že nebudeme stavět ICRC na zelené louce, ale vytvoříme centrum, které se propojí i se svatoanenskou nemocnicí, která se zrekonstruuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.
Právě ten zpočátku komplikoval spolupráci s Američany z Mayo kliniky. Vlažná komunikace ministerstva se zámořskými experty téměř projekt přerušila. Jednání mezi českou vládou, brněnskými lékaři a americkými vědci trvala pět let. ICRC mělo i své odpůrce. Mezi ně patří bývalý ředitel Kardiovaskulární a transplantační chirurgie Jan Černý. „Projekt ICRC považuji za megalomanský, nepotřebný a nereálný,“ řekl před časem Černý. Navíc vyjádřil obavu, že pacienti budou sloužit jako pokusní králíci.
Podle ekonoma Karla Pospíšilíka z Finance.cz ale ICRC Brnu přinese hlavně nové investory. „Už dnes mohou české i zahraniční firmy usilovat o veřejné zakázky jako dodání některých zdravotnických přístrojů,“ uvedl Pospíšilík.
Včera na základní kámen ICRC poklepal premiér Mirek Topolánek, ministr Tomáš Julínek a velvyslanec USA Richard Graber spolu s šéfem Mayo kliniky Virendem Somersem. V areálu svatoanenské nemocnice teď začnou dělníci výkopové práce. „Musí se provést archeologický výzkum, a potom zbouráme přilehlou budovu, která se už nepoužívá. Pak začneme stavět,“ uvedl ředitel svatoanenské nemocnice Petr Koška.

Autor článku