Pojistěte se proti chybám v práci

17.10.2008 | , FINANCE.CZ
Finance.cz v médiích


Pokud způsobíte zaměstnavateli škodu, může po vás chtít náhradu. Ta může být velmi citelná. Například řidičům se proto vyplatí uzavřít „pojištění za škody při výkonu povolání“. A nejen jim.

V práci vás může potkat nejedna nepříjemnost.
Dělník může vlastní neopatrností zničit drahý obráběcí stroj, bankovní úřednice omylem napíše jiné číslo účtu, takže peníze nepřijdou tomu, kdo na ně čeká, ale někomu jinému. Šofér způsobí havárii a škodu na drahém firemním vozidle.

Víc než čtyři platy

Zaměstnavatel od vás může požadovat náhradu škody v plné výši, maximálně však do čtyř a půl násobku hrubého měsíčního příjmu.
To však pouze v případě, že se bude jednat o „zaviněné porušení povinností při plnění pracovních úkolů nebo v souvislosti s nimi“. Jinými slovy, že za způsobenou škodou stojí vaše nedbalost.
Ani limit čtyřapůlnásobku průměrné mzdy však neplatí ve všech případech.
Systém výjimek je složitý, uveďme zde alespoň, že v plné výši dostanete škodu k úhradě, když jste předtím podepsali takzvanou hmotnou zodpovědnost nebo ztratíte věc, kterou vám zaměstnavatel svěřil.
Dobrou zprávou je, že proti podobným nešťastným náhodám se můžete pojistit.
O takzvané pojištění odpovědnosti za škody při výkonu povolání podle Petry Rumlové, poradkyně on-line prodeje serveru finance.cz v poslední době zájem roste.
„Především řidiči z povolání, ale i všichni, kteří v rámci své práce využívají firemního vozidla, si zřejmě začali více uvědomovat rizika a pojišťují se proti nim,“ říká finanční poradkyně Rumlová.

Kdy pojistka nestačí

Ani pojištění odpovědnosti za škody při výkonu povolání však neplatí ve všech případech.
Pojistné především nezahrnuje (a z logiky věci ani zahrnovat nemůže) škodu způsobenou záměrně.
 Pokud si budete vybíjet vztek na šéfa rozbitím drahého zařízení, pojišťovna vám nepomůže. Stejně tak neproplatí ani škody způsobené pod vlivem alkoholu nebo jiné drogy.
Stále ale zbývá spousta událostí, při jejichž řešení se pojistné může vyplatit. Například řidič z povolání s hrubým příjmem 25 000 korun zaviní dopravní nehodu. Automobil firmy při havárii utrpí škodu ve výši pětaosmdesáti tisíc korun. Vzhledem k výši příjmu by mohl zaměstnavatel po řidiči požadovat plnou náhradu škody.
Šofér je však pojištěn s limitem plnění 100 000 korun a se spoluúčastí 30 procent. Pojišťovna tak za něj zaplatí 59 500 korun, na samotného řidiče zbude 25 500 korun.

Rizikové profese

Závisí na každém, jak zhodnotí rizika své práce. Pro úřednici, které hrozí maximálně vylití kávy do klávesnice počítače, zřejmě nemá pojištění odpovědnosti za škody způsobené v práci valného významu.
„Na druhé straně však pro ni výše pojistného začíná na několika stokorunách ročně,“ říká Petra Rumlová z Finance. cz. Pojištění se naopak kromě řidičů může výrazně vyplatit například fakturantům, lékařům, ale třeba i skladníkům, kteří na vysokozdvižných vozících manipulují s drahým zbožím na paletách nebo účetním, jejichž chyba může firmu připravit o statisíce.
Pojištění odpovědnosti za škody při výkonu povolání nabízí většina českých pojišťoven. Prostudujte proto podrobně jejich nabídky. Všímejte si především výše spoluúčasti nebo případných výjimek z plnění.
Základní rozlišení se týká pojištění bez řízení a s řízením dopravního prostředku. Druhá varianta je samozřejmě výrazně dražší.

Nejen pro Česko

Liší se i limity pojistného plnění. Například ČSOB pojišťovna nabízí plnění až do výše 300 000 korun.
Limit České pojišťovny končí na sto padesáti tisících, vyšší limit však lze však sjednat individuálně.
Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je územní platnost pojištění. Pro škody způsobené v České republice platí vždy, pojišťovny však většinou nabízejí i rozšíření na Evropu, případně celý svět.
Pozor: platba vždy probíhá v českých korunách. Připravte se ale na to, že pojištění s celosvětovou platností vyjde výrazně dráž.

Autor článku