Jak nepadnout do vánoční pasti na peníze?

05.12.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Už jste začali nakupovat vánoční dárky? Pro maminku, pro babičku, pro děti, pro tatínka, pro dědečka. To je stovka támhle, tisícovka tuhle, účet prázdný, peněženka vysypaná, ale potřebujete nakoupit ještě stromeček a zásoby na Vánoce. Však si na to můžu půjčit, asi si říkáte. Je to ale dobrá volba?

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Sejdete se s rodinou, dáte si bramborový salát a cukroví a vychutnáte si klidné sváteční dny. Vánoce jsou taky ale dárky. A nákupní šílenství. A narvané obchody a hon na vánoční dárky. Vánoce a hlavně předvánoční čas se tak stávají obdobím nákupů. A taky časem nevýhodných půjček, spotřebitelských úvěrů a rychlých peněz, protože na nákupy nemáte dost financí. Jde vůbec tím předvánočním nákupním maratonem proběhnout jen lehce zadýchaní? A jak se vyhnout dluhové pasti a povánoční finanční kocovině?

Nakupujete, ale nemáte na to

Možná se při vánočních nákupech dostanete opravdu do tempa a zapomenete, kdy s nákupy přestat. Peníze na účtu sice došly, ale získat půjčku na cokoliv není v dnešní době vůbec těžké. Už jste si spočítali, že splátky vám zbytečně nezatíží rozpočet a že do půl roku to zvládnete všechno splatit. Po jakém produktu sáhnout? Pro momentální hodně krátkodobou finanční půjčku můžete sáhnout po své běžné kreditní kartě. Získáte tak finance a navíc i bezúročné období, které může trvat v závislosti na datu nákupů třeba až do ledna. Pak můžete půjčku hned splatit. Na delší dobu se to ale moc nevyplatí, protože kreditní karty mají celkem vysoké úroky.

TIP: Srovnani kreditnich karet online

Pro delší dobu splácení sáhněte spíš po jiných bankovních produktech. Pokud máte na účtu nastavený kontokorent, tak máte finanční rezervu hned po ruce a na vyrovnání máte času dostatek. Pro větší peníze se vyplatí poohlédnout se po spotřebitelských úvěrech ve své bance. Moderní spotřebitelské úvěry jsou často nastaveny tak, abyste je mohli bez problémů splatit předčasně, případně si můžete upravit měsíční splátku dle svých momentálních možností. Výhodnou variantou může být také nákup na splátky, kde vám navíc odpadne jakákoliv návštěva banky a úvěr si zařídíte už v obchodě při nákupu. Pokud je to možné, zkuste se vyhnout půjčkám tzv. rychlých peněz, které sice často získáte bez zbytečného papírování, ale zase se na úrocích skoro nedoplatíte.

Srovnání kreditních karet online

Než si ale vezmete půjčku, tak si zkuste odpovědět na několik důležitých otázek:

Opravdu potřebuji nakupovat tolik věcí, které si nemůžu dovolit?
Můžu někde využít bezúročné období?
Vím, jaká je u úvěru RPSN?
Můžu získat půjčku u své banky s nějakou výhodou?
Vím, jaká přesně bude splátka, a budu schopen ji platit?
Za jak dlouho půjčku splatím?

Pokud na všechny tyto otázky najdete uspokojivé odpovědi ve své peněžence a na výplatní pásce, tak směle do toho. Půjčte si a dopřejte si Vánoce, na které možná nemáte, ale splatit je dokážete.

Když půjčky škodí

Pokud ale na dané otázky neodkážete najít uspokojivou odpověď, tak je nejspíš lepší si nepůjčovat vůbec. Spadnout do dluhové pasti v dnešní době není vůbec těžké a bohaté Vánoce na dluh určitě nestojí za to, abyste po Novém roce řešili existenční krizi a příliš vysoko nastavené splátky vánočních půjček. Navíc půjček, které nebylo ani nutné si brát. Pamatujte, že Vánoce jsou přeci svátky klidu a míru, rozhodně to nejsou svátky drahých dárků a půjčených peněz. A tak možná raději uberte, abyste si k Vánocům nenadělili nejen dárky, ale i finanční problémy, které se s vámi potáhnou celý další rok a možná ještě déle.


Čtěte také:

Co je to vlastně dluhová past?

Dluhová past je situace, kdy splácíte tolik půjček, že vám v podstatě nezbývají skoro žádné finance na osobní nákupy. A tak jakékoliv osobní nákupy často řešíte další půjčkou. Dluhů vám neustále přibývá, bezproblémové splácení je najednou problém, a než se nadějete, splácíte dluh dalším dluhem. Jak poznat, jestli vám náhodou taková dluhová past taky nehrozí? Zkuste si odpovědět:

Kolik mám už půjček, jak dlouho je budu splácet a jaké jsou měsíční splátky?
Jak velké procento z mého měsíčního příjmu vydám na splátky úvěrů?
Jaká je životnost věcí, které chci koupit na dluh?
Mám finanční rezervu pro nepředvídané situace?
toto zboží potřebuji a nebylo by jednodušší to koupit až po Vánocích?
Opravdu potřebuji nakoupit zrovna toto a opravdu to potěší obdarovaného?
Stojí mi současné nákupy za případnou finanční nepohodu v novém roce?
Splatil jsem už půjčky, které jsem si vzal minulé Vánoce?

Nedokážete si uspokojivě odpovědět na jednu nebo více z těchto otázek? Tak potom si raději nepůjčujte a na Vánoce se trošku uskromněte. Věřte tomu, že prosincová vánoční pohoda na dluh určitě nestojí za ty lednové finanční problémy. A pod stromeček si raději nadělte vyrovnanější rodinné finance.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY