Dovolená 2017: Myslete na léto už teď, vyplatí se to

23.01.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Proč přemýšlet nad letní dovolenou už teď? Protože ušetříte a nebudete si muset utáhnout opasek. Přinášíme několik rad, jak vybrat dovolenou.

Jak na slevy

Nezaspěte. Asi vůbec nejdůležitější je zakoupit si dovolenou včas. Čím je termín odjezdu na dovolenou vzdálenější, tím je zájezd levnější. Je to podobné jako např. u Last Minute, ale slevy portfolio zájezdů je daleko širší. Nabídka těch nejlevnějších dovolených potrvá přibližně do konce března, neváhejte.

TIP: Pokračování v článku: Dovolená 2017: Myslete na léto už teď, vyplatí se to (2.).

Zahraniční exotika. Zájezdy do hodně dalekých, exotických krajů zkuste hledat u zahraničních cestovek, bývají o hodně levnější. Většinou se však budete muset také dopravit na zahraniční letiště.


Čtěte také:
Jak na reklamaci dovolené? I.
Jak na reklamaci dovolené? II.

Koukejte, padají ceny. Většina cestovních kanceláří uploaduje na své stránky aktualizace, rozumějte slevy zájezdů, v dopoledních hodinách, přibližně kolem desáté. Mrkněte na jejich stránky, v tu dobu je příležitost využít nejlevnějších nabídek.

Vyrazte, když ostatní sedí u TV. Když je mistrovství světa ve fotbale nebo hokeji, nebo jiné populární sportovní klání, lidé sedí doma u televizí a nikam necestují. To je slušný důvod k tomu, aby zájezdy byly levnější. Proč toho nevyužít?

Mimo sezónu. Podobně jako u sportu je to se zájezdy mimo sezónu, tedy mimo školní letní prázdniny. Na dovolenou vyrážejí nejvíce rodiny s dětmi, když mají volno. Pokud se tím řídit nemusíte, jeďte třeba v červnu nebo září. Slevy jsou významné.

Věrnostní karta. Každé aerolinie dnes mají slevy pro stálé zákazníky, kteří mají jejich věrnostní karty. Dostanete slevy a nalétané vzdálenosti, můžete také získat bonus při hmotnosti zavazadla, přepravu některých druhů zavazadel zdarma, přednostní odbavení nebo rezervaci míst. Zde se vyplatí se předem informovat, aby sleva nebyla podmíněna například velkým množstvím nalétaných kilometrů.

Zorientujte se

Hotel podle hodnocení. Pokud nejedete s cestovní kanceláří, nebo agenturou, a vše si zařizujete sami, podívejte se, jak hodnotí různé druhy dopravy a ubytování kolegové, kteří už vámi vybrané místo navštívili. A klidně je kontaktujte s dotazem na jejich zkušenosti. Pokud si vyberete nějaký hotel, opět velmi lehce na webu najdete zkušenosti cestovatelů, kteří se tam již ubytovali. Ušetříte si zkažené chvilky a možná i pokaženou celou dovolenou.

Kvalita rozhodne. Pokud chcete jet s cestovkou, své služby jich u nás nabízejí desítky. Najděte si opět jejich hodnocení a všímejte si, jaké množství informací nabízejí, ochota pracovníků určitě také není nedůležitá. Kvalitní cestovní kancelář by se s vámi měla spojit a vše dobře a srozumitelně vysvětlit. Nezatajovat, že v ceně nejsou např. letištní taxy, nebo že v destinaci aktuálně není delegáta. Pracovníci cestovky by měli dodržovat slíbené termíny, odlety i přílety byste měli znát se slušným časovým odstupem, prostě nepředvídatelností by u dobré cestovky mělo nastat jen minimum.

Potraviny, nápoje. Chcete se na dovolené stravovat z vlastních zdrojů? Globalizace s sebou přinesla jednu výhodu. Rýži, kterou jste zakoupili v našem supermarketu nemusíte tahat v kufru na dovolenou. Pokud nejedete na konec světa, budou ve vaší destinaci supermarkety sejné, nebo velmi podobné a základní nabídku potravin si můžete zakoupit na místě a za přibližnou cenu, jako u nás.

All inclusive? U stravování a ubytování si nechte poradit v cestovce. V jistých destinacích se skutečně možná vyplatí forma all inclusive, tedy vše v ceně, protože se tam třeba špatně domluvíte, nejsou tam supermarkety, jak je známe od nás, nebo si zkrátka chcete od vaření odpočinout. V každém případě pozor na hygienu a vodu pro jistotu raději balenou.

Nekupujte hlouposti. Snad trhovci každé země nabízí ve svých turistických destinacích suvenýry, které by měly připomínat jejich zemi. Nezřídka jsou to kýčovité a drah cetky, které nepřežijí ani cestu domů. A pokud ano, pak je vyhodíte do českého kontejneru. Vybírejte pečlivě a nenechte se ošidit.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU