Jak ušetřit za energie bez velkých investic? II.

27.02.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Také jste byli překvapení návratem klasické zimy, kdy se teploty ocitaly i hodně pod nulou? Možná jste se zase po delší době zamýšleli, kam to teplo z vašeho příbytku uniká. Zde je druhé pokračování rad, jak ušetřit a příliš neutratit. Začneme okny a dveřmi.

Správnou dodatečnou izolací oken lze zamezit úniku tepla až o 50 procent. Vzhledem k faktu, že okna znamenají obvykle až dvoutřetinový podíl na celkovém úniku energií skrze vnější plášť budovy, jde o významné procento a úspora v běžném domě může po utěsnění nekvalitních oken a dveří činit několik tisíc korun za topnou sezónu.

Tepelné ztráty kromě zmíněných kroků pomůže snížit také instalace okenních reflexních fólií, které fungují na principu obráceného zrcadla – infračervené „teplé“ vlny odrážejí zpět do interiéru. I vhodné zacházení se závěsy nebo venkovními žaluziemi může tepelné bilanci oken prospět.

Nenápadné úniky tepla

Pozornost je třeba věnovat nejen oknům a dveřím v plášti budovy, ale i méně nápadným konstrukčním prvkům, které mohou být příčinou energetických ztrát. Jedním z nich může být nepoužívaný nebo jen občas využívaný komín. Jde například o vyústění spalin z plynových ohřívačů – tady je nezbytné, aby poloha klapky či přepážky, kterou je obvykle komín uzavřen, byla nápadně patrná, aby bylo možné vždy mimo provoz zařízení komín uzavřít a zabránit tak úniku tepla. Ještě lepší je, když ohřívač nejde se zavřenou přepážkou vůbec spustit. Instalovat přepážku je přitom jednodušší než vyrábět klapku – stačí naříznout plechovou rouru komína do poloviny obvodu a zasunout do něj plechový pruh s koncem zastřihnutým do půlkruhu. Ale v pokud cítíte v kutilství nejistotu, obraťte se raději na topenářskou firmu.

Riziko ztrát také může znamenat kuchyňský odtah nad sporákem, i tady by měl být odvod uzavíratelný přepážkou či klapkou. Také komínové otvory nepoužívaných kamen nebo krbů je kvůli možným ztrátám prouděním vzduchu nutné utěsnit.


Bojíte se vysokého účtu za teplo? Jak si zvýšit zálohy?
Vyúčtování elektřiny nebo plynu: Jak si pohlídat spotřebu a podat reklamaci?
Zahřejte se levně. 10 užitečných tipů, jak šetřit teplo

Strop: most ke ztrátám

Ke ztrátám energie dochází také vyzařováním energie do venkovního prostoru. K jejich omezení slouží komplexní izolace, která je podmínkou úsporného fungování domu. Ani silná a dobře provedená izolace vnějších stěn ale nemusí stačit, rizikovou zónou je totiž strop dělící spodní podlaží od neobývané půdy. Zvláště ve starších přízemních budovách se ztráty stropem podílejí poměrně velkou částí na celkových tepelných ztrátách stavby. U starých stropů, kde je mezi trámy vzduchová dutina, se do tohoto prostoru vkládá dodatečná tepelná izolace z půdní strany do prostoru mezi trámy. Používá se minerální vlna. Další možností je zafoukání dutin celulózovou izolací, které je mnohem snazší, protože nevyžaduje demontáž vrchní konstrukce podlahy. Navíc má výhodu, že se foukáním zaplní i jinak těžko přístupná místa, kde by jinak mohly vznikat tepelné mosty. Pro aplikaci stačí malý otvor v každé dutině, takže není třeba žádných dramatických stavebních zásahů v prostoru půdy. To už si ale sáhneme do peněženky hlouběji.

Tip na dotápění

Místo radiátorů lze ozvláštnit byt nebo dům topením z přírodního kamene, které přináší na bázi tepelných vln úsporné a ekologické vytápění. Klasické systémy vytápění nejdříve ohřejí vzduch v místnosti, který potom proudí okolo stěn a předmětů a ohřívá je. Vzduch je tedy vždy teplejší než stěny a předměty v místnosti. U topení z přírodního kamene výdej tepla zprostředkovává tepelné sálání a vzniklé tepelné vlny přenášejí tepelnou energii bezprostředně bez transportních ztrát na všechna tělesa v oblasti sálání.

Částečně akumulační topení z přírodního kamene má topné kabely zafrézovány přímo do kamenných desek a díky této technologii je předpokládaná životnost topných panelů asi sto let, odzkoušená životnost topných panelů šedesát pět topných sezón.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ