Aplikace na dovolenou: překladače a průvodci

20.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Potřebujete na dovolené rychle něco přeložit? Nevíte kam na výlet v Česku nebo zahraničí? Kde je zastávka či nemůžete najít eiffelovku, ačkoliv k ní stojíte zády? Dáme vám tip na ty správné aplikace! Ať je vaše cestování správnou hrou bez hranic!

V druhém díle článků o vhodných aplikacích, které se vám budou hodit na dovolené se budeme věnovat překladačům, možnostem zjištění zajímavostí v okolí našeho pobytu průvodcům.



Překladače online i offline

Pokud jste v nějakém jazyku dobří a určitě vás nějaký výraz nebo vazba jen tak nepřekvapí, pak vám nezbývá, než závidět. Všechny jazyk ale nezná nikdo. A tak se občas do slovníku podívat musíme. Doba tlustých publikací ale je už dávno pryč, chytrý mobil nám postačí a v něm překladatelský program. A těch se nabízí skutečně velmi hodně.

Přibližme si ty, které nám zaručí slušnou kvalitu překladu. Prvně sáhneme po Překladači Google pro Android a iOS), kterou můžeme použít i v režimu offline. Pokud se skutečně rozhodnete použít variantu bez připojení, musíte si stáhnout k aplikaci taky příslušné jazyky. Atraktivní je funkce překlad textu z fotografie nebo z SMS. Zde ovšem pozor na diakritiku. Apka také nabízí automatickou opravu slov.

Pokud nemáte rádi Google, nebo potřebujete překlad (krom běžnějších jazyků) do řeči států Malawi, Zambie, Mosambiku a Zimbabwe) nebo galicijštinu, kterou se hovoří na severozápadě Španělska, pak si zvolte Language Translator (jen pro Android). Ten ale potřebuje připojení.

Aplikace na dovolenou

Kam na dovolené v Česku na výlet?

Vyjeli jste k vodě, ale ležet u ní vás už přestává bavit? V okolí jsou určitě zajímavá místa, která rádi poznáte. A aplikace v mobilu vám je může přiblížit.

V Česku se v zajímavých místech orientuje program Mobilní turista, který je al jen pro Android. Zadáte místo a dostanete prvotní informace s možnostmi pěších výletů i cyklotras. U nich je zmíněna délka, obtížnost, zajímavosti v okolí a turistické cíle. Samotná zvolená trasa je popsána velmi podrobně, vypsány jsou zajímavosti, ať již jde o koupaliště, nebo hrady a zámky, nezapomnělo se ani na zastávky vlaku či autobusu. Aplikace je bezplatná, připojení nutné.

Velmi podobný je také program Na kole i pěšky pro Android a iOS. Věnuje se v první řadě vyhledávání cyklostezek a tras pro vodáky, běžkaře, uvidíte v něm i turistické trasy a naučné stezky. Cíle můžete také vyhledat podle zvolené vzdálenosti, a to z vaší aktuální polohy uživatele podle GPS, nebo vyplněné, nebo podle kraje. Otevřou se vám informace o délce a obtížnosti cesty, samozřejmě mapa a zajímavosti, k nímž se lze po trase snadno dostat.

Jistou klasikou je aplikace Mapy.cz pro Android a iOS. Kromě offline GPS navigace, která si ovšem ukrojí z vaší paměti značný díl pro uložení map, vám program nabízí plánování tras. Zadáte do vyhledávání odkud a kam půjdete, či pojedete a získáte základní údaje o trase. Další možnosti výletu se vám zobrazí ve výběrové nabídce. Když se pro nějaký rozhodnete, ukáže se vám u něj základní informace, GPS souřadnice a 3D pohled. K dispozici bývají také fotografie daného místa.

Průvodci za hranicemi

Chcete se vydat na výlet a jste v zahraničí? Tady vám pomohou zase jiné programy, ty české ani neotvírejte. Guides by Lonely Planet pro Android a iOS je aplikace bezplatná a po stažení vybraného průvodce se vám automaticky ukáže zajímavostí daného místa či oblasti, a navíc také hotely, restaurace, obchody a třeba divadla, kina či kulturní vystoupení v daném místě. Tyto možnosti uvidíte jako body na mapě, přehledně vypsány jsou ale také pod ní.

Když si pak zvolíte konkrétní možnost, otevřou s vám detaily typu adresy, kontaktních údajů nebo otevírací doba, nejbližší stanice vlaku, autobusu, lodě, nejbližší letiště a také seznam míst v blízkém okolí. U některých akcí je zmíněna i cena vstupného.

Aplikace si nejspíš stahujete, objednáváte či kupujete ve webových obchodech k tomu určených. V nich nepochybně také naleznete i mapy či průvodce jednotlivých míst a měst. Je dobré se ale podívat, jak aplikaci hodnotí ostatní uživatelé a velmi důležité je se podívat, jaká oprávnění po vás aplikace v telefonu bude chtít, aby fungovala.

(foto: Pixabay) 

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU