O prázdninách projedete méně. Benzín i nafta pořád zlevňují

21.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Řidiči v létě tankují levnější benzín i naftu. Pohonné hmoty od dubna zlevňují a podle analytiků nic nenasvědčuje tomu, že by se trend měl brzy obrátit. Barel ropy se už nějakou dobu prodává pod 50 dolarů. Černého zlata je dostatek a navíc se o slovo hlásí také alternativní paliva.

Pokud odjíždíte na dovolenou a plánujete načepovat plnou nádrž, zaplatíte podle údajů CCS za litr Naturalu 95 v průměru 29,65 korun, litr nafty vás bude stát 28,51 korun. Před třemi měsíci jste za litr Naturalu 95 platili 31,16 korun, tedy o 1,51 korun více. Zlevnění je patrné také u nafty, za kterou jsme v polovině dubna platili o 1,78 korun více.

Ačkoli pohonné hmoty na prázdniny zlevnily, jsou dražší než loni. „Současné průměrné ceny benzínu a nafty jsou zhruba o korunu na litr vyšší než ve stejném období před rokem, ale o korunu na litr nižší než na počátku tohoto roku,“ říká analytik Jiří Gavor.

Na dovolené natankujete levněji

Za vším hledej ropu

Cena motorových paliv klesá průběžně od jara letošního roku. Zhruba ze čtyř pětin táhne pokles cena ropy, která osciluje pod magickou hranicí 50 dolarů za barel. „I přes určité regulace OPEC v těžbě je na trhu stále dost ropy. Zásoby mají především Spojené státy americké, Libye, Írán a Rusko,“ konstatuje analytiky Ivan Souček a dodává: „Trend vývoje ceny ropy Brent, která si drží stabilní pozici mezi 46 až 48 dolary za barel, v podstatě není nijak kompenzován sezónní poptávkou.“

Na ropu jako hlavního viníka poklesu cen u čerpacích stanic poukazuje také Jiří Gavor. „Je dobře vidět, že globální cenové změny ropy mají silnější vliv než typicky vyšší sezónní poptávka u stojanů.“ Zároveň upozorňuje na to, že zhruba polovinu konečné ceny pohonných hmot tvoří daně. Spotřební daně na benzín a naftu jsou ale od roku 2010 stálé, a tak lze zlevňování skutečně připsat změnám na globálních světových trzích s ropou a ropnými produkty.



Zdražení v nedohlednu?

Kromě toho se na trhu začínají ve stále větší míře objevovat podporovaná alternativní paliva. „Ta klasické naftě a benzínu konkurují,“ dodává Ivan Souček. Dalším příznivým faktorem, který se promítá do ceny pohonných hmot, je kurz české měny, který se blíží 26 korunám za euro a dolar se prodává za méně než 24 korun. Zatímco devizové intervence v minulosti bránily výraznějšímu zlevnění benzínu a nafty, po jejich ukončení se trh může projevit svobodněji.

Oba oslovení analytici shodně dodávají, že v nadcházejících několika měsících neočekávají zásadní růst cen benzínu a nafty. „Trh pohonných hmot v České republice je dobře zásoben. Ceny ropy Brent v poslední době kolísají mezi 45 až 50 dolary za barel. Neočekávám, že v nadcházejícím období dojde k výraznějšímu zdražení,“ uvádí Jiří Gavor.

Výběr pumpy se vyplatí

Pro řidiče, kteří se vydávají na dovolenou do zahraničí, čeká i za hranicemi Česka příznivá zpráva. Ceny benzínu a nafty totiž klesají i v dalších státech. Když se podíváme na srovnání českých čerpacích stanic se zahraničím, je zřejmé, že v Česku tankují řidiči benzín lehce pod evropským průměrem. Vůbec nejdražší je benzín v Itálii a v Řecku, nejlevněji tankují řidiči v Bulharsku nebo v Polsku.

To, že je tankování nevýhodné u dálnic nebo frekventovaných silničních tahů, platí v České republice stejně jako v zahraničí. Proto se vyplatí z dálnice sjet a palivo načepovat ve městech nebo v několik kilometrů vzdálených pumpách, kde bývají ceny benzínu i nafty výrazně nižší.

V některých státech se také příliš nevyplatí nechat tankování na noční hodiny. Například v Německu nebo ve Švýcarsku můžete tankovat dráž za tmy než ve dne. Podobně jako v Česku se i v zahraničí liší ceny podle regionů.

(foto: Pixabay)

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU