Jaké je zadlužení českých domácností?

24.07.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Jak jsou na tom aktiva a finanční závazky českých domácností? Podle posledního průzkumu ČBA za rok 2016 české domácnosti bohatnou. Zatímco dřív držely peníze spíš v hotovosti, tak v posledních letech stále více uvažují o investicích. A krom toho si také půjčily zase o kousek víc.

V současné době prochází Česká republika fází ekonomického růstu. Roste HDP, klesá nezaměstnanost, pomalu začínají růst i platy, protože trh práce je prázdný. Spolu s tím také roste životní úroveň domácností. V roce 2016 celkový majetek českých domácností stoupl o 5,1 % na 12 bilionů Kč. Pro porovnání je to asi 3 x HDP ČR.

V majetku českých domácností převažují nefinanční aktiva, zhruba 56 % majetku mají domácnosti v nemovitostech a v movitých věcech. Ve formě nemovitosti k bydlení české domácnosti mají asi jednu třetinu veškerého majetku. Menší polovinu pak ve finančních aktivech, tedy v hotovosti, na běžných i spořících účtech a v dalších finančních nástrojích.

Na druhou stranu ovšem finanční aktiva domácností měla v minulém roce o několik procentních bodů vyšší růst než růst nefinančního majetku. Roste tak množství majetku, které mají domácnosti ve formě peněz. V tomto finančním majetku české domácnosti výrazně preferují nízké riziko a snadnou dostupnost našetřených peněz. V období nulových a velmi malých úroků dokonce rostl objem neuložených peněz, které domácnosti držely jen v hotovosti. I tak ale je vidět určitý zlom a české domácnosti stále více uvažují o svých investicích, největší oblibě se těší podílové listy investičních fondů, jejich celková hodnota držená domácnostmi v minulém roce vzrostla až o 13 %

Spolu s majetkem také ale stoupá celkové zadlužení českých domácností. Objem půjček, které domácnosti dluží bankovním i nebankovním institucím vzrostl o 7 %. Celkově je ovšem finanční zdraví domácností možné hodnotit jako příznivé. Velikost finančních aktiv (tedy vkladů, investic a hotovosti) několikanásobně převyšuje finanční závazky (půjčky) domácností. Čistý majetek domácností minulém roce vzrostl o téměř 5 %.

Zdroj: ČBA, ČSÚ

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY