Volby 2017: vše, co potřebujete vědět

25.09.2017 | , Finance.cz
Volby


Opět se blíží volby, tentokrát do poslanecké sněmovny. Ty bývají označovány jako nejdůležitější, protože z nich vzejde nová vláda. Jaký je termín voleb? Co si s sebou přinést do volební místnosti? Kdy bude třeba voličský průkaz?

Ani jsme se nenadáli a již tu máme další volby. Billboardy kromě českých vlajek "zdobí" i upřímné úsměvy politiků, kteří se předhánějí ve slibech a očerňování druhých. Kdy je termín voleb? Budete potřebovat voličský průkaz?

Volební systém - do čeho se volí?

Volby 2017 - volí se do Poslanecké sněmovny (PS) Parlamentu České republiky. Vy volíte stranu, která ve vašem kraji sestavila kandidátku (proto nejsou všechny strany zastoupeny ve všech krajích). Podle ústavní zvyklosti je po volbách předseda strany s největším počtem hlasů osloven prezidentem, aby sestavil vládu. Mandát poslance je většinou na 4 roky (může být kratší z důvodu předčasných voleb).

Kdy se volí? 

 

Voli se v těchto dnech
 V pátek 20. října, od 14:00 do 22:00
 V sobotu 21. října, od 8:00 do 14:00

 

Co vědět před návštěvou volební místnosti

Pokud vám je 18 a více let (tedy jste narozeni 21. října 1999 a dříve) a jste způsobilí k právním úkonům, tak můžete jít volit. Volební lístky by vám měly být doručeny domů (na adresu vašeho trvalého bydliště) minimálně 1 den před volbami. Pokud vám nebyly doručeny, můžete kontaktovat váš obecní úřad, nebo se můžete podívat na volební lístky online. Volební lístky budou také volně přístupné ve volební místnosti. Volit můžete primárně ve vašem okrsku (podle trvalého bydliště), ale také kdekoliv po ČR, nicméně k tomu si potřebujete vyřídit voličský průkaz.

Jak si vyřídit voličský průkaz

Studujete daleko od domova nebo si plánujete vyjet 20. a 21. října někam na výlet a rádi byste si odvolili? Stačí si na "vašem" obecním úřadu vyřídit voličský průkaz. Ten můžete získat osobně, či písemně (elektronická žádost byla zrušena kvůli riziku spjatým s elektronickým podpisem). Písemnou žádost o voličský průkaz musíte mít úředně ověřenou a na daný obecní úřad musí být dodána nejpozději 13. října 2017. Voličský průkaz vám potom přijde domů, nebo do volební místnosti, kterou uvedete.

Pokud přijdete s osobní žádosti, tak máte čas do 16:00 dne 18. října 2017. Budete k tomu potřebovat pouze průkaz totožnosti (pas nebo občanku). Nebudete potřebovat žádnou dopředu vyplněnou žádost, pouze se dostavíte na místo a úředník vám již poradí. Voličský průkaz následně předložíte (společně s průkazem totožnosti) v jakékoliv volební místnosti. Váš voličský průkaz si můžete také rovnou nechat poslat do volební místnosti, ve které budete chtít volit. 

 

 

Volby v zahraničí

Chcete volit v zahraničí? Ano, můžete, ale záleží na tom, jak dlouho jste v zahraničí. Pro české občany dlouhodobě žijící v zahraničí je nutné si zažádat o zapsání na seznam pro voliče žijící v zahraničí. Bohužel pokud ho nemáte již vyřízený, tak vás budeme muset zklamat, lhůtu pro vyřízení již nestihnete - nejpozději jste si ho mohli vyřídit 40 dní před volbami, tedy 10. září. Vaše volební právo samozřejmě nezaniká, jen si budete muset udělat výlet do ČR. Více se dočtete na stránkách ministerstva vnitra ČR.

Při krátkodobém pobytu v zahraničí můžete volit na váš voličský průkaz. V zahraničí budete vybírat z kandidátky Středočeského kraje (určen losem).

Volím, volíš, volíme!

Jediné, co potřebujete k volbám ve vašem okrsku (nejčastěji místo trvalého bydliště), je občanský průkaz. Pokud ho máte neplatný, vezměte si s sebou cestovní pas. Pokud hlasujete v jiném volebním okrsku, nezapomeňte si s sebou vzít již zmiňovaný volební průkaz. Pokud jste si zapomněli volební lístky, tak si můžete vzít ve volební místnosti další. Po ověření vaší totožnosti, vám bude přidělena obálka, do které za plentou vložíte vámi zvolenou stranu a hodíte lístek do volební urny.

Pokud na volebním lístku vaší strany máte nějaké oblíbence, tak můžete zakroužkovat (kroužkuje se pořadí na kandidátce) až 4, a tím se mohou dostat výš na kandidátce své strany (pokud zakroužkujete více kandidátů, tak vaše preferenční hlasy neplatí, ale váš hlas pro politickou stranu to neovlivní). Pokud kandidát dostane 5 a více procent z celkového počtu hlasů strany, tak bude přednostně zařazen před ty, kteří nedostali 5 a více procent preferenčních hlasů.


Zkuste také: 

Volební kalkulačka

Přehled stran a vše o volbách

Koho volit?

Přehled preferencí, kdo vyhraje volby?

Seřaďte si kandidáty podle věku, vzdělání apod.


Výsledky voleb 

Výsledky voleb bývají známy do několika hodin po uzavření volebních místností. Strany jsou zvoleny do poslanecké sněmovny při překročení hranice 5 %. Pokud překročí hranici 1,5 %, tak mají nárok na příspěvek na uhrazení volebních nákladů ve výši 100 Kč za každý obdržený hlas.

Koho volit

Na tuto otázku si každý musí odpovědět sám. Chcete se podívat, jaké strany kandidují? A jaké číslo má vaše oblíbená strana? Nevíte, kdo je lídr ve vašem kraji? Tak si projděte:

Přehled kandidátek v jednotlivých krajích 

Koho volí známe tváře? Kdo podporuje Andreje, komunisty, či KDU?

Ať bude vaše volba jakákoliv - Andrejka Bureše s ptačím hnízdě na hlavě, dvojčata Bouhouška a Luboška, Kalouska ušatého, rudého Vlastíka, zeleného Matěje, samuraje Tomíka, piráta Ivánka, kamaráda, patrona chcíplých zvířátek svatého Pavla, nebo jednoho z konzervativních Péťů, tak doporučujeme jít k volbám, protože máte možnost ovlivnit budoucnost vás i vašich dětí a za to těch 5-10 minut ve volební místnosti stojí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Volby