Segwit2x se nekoná. Bitcoin se zatím štěpit nebude.

20.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Očekávané listopadové rozdělení bitcoinu se nekoná a díky tomu posiluje bitcoinová odnož bitcoin cash, která vznikla už v srpnu. Kurz bitcoinu se po několika týdenním konstantním růstu zastavil a probíhá korekce pravděpodobně v návaznosti na neproběhlé rozštěpení.

Dlouho očekávaná změna se u bitcoinu nekoná. Přibližně týden před nasazením nové aktualizace vývojáři oznámili, že práce na její přípravě zastavují kvůli nedostatečné podpoře v bitcoinové komunitě. Kontroverzní upgrade komentoval na Twitteru tvůrce „konkurenční“ kryptoměny litecoin Charlie Lee slovy: „Nakonec zvítězil zdravý rozum“.

Hlavním důvodem, proč byla nová aktualizace dlouho plánovaná je fakt, že bitcoinová síť není na současný vysoký zájem o něj tvořená. Díky extra velkému objemu transakcí se celý systém zpomaluje a doba pro vykonání jednotlivé transakce prodlužuje. Kromě toho se úměrně zvyšují transakční poplatky, a z bitcoinu se tak stává spíše investiční záležitost, než nástroj pro každodenní platební potřeby.

Segwit2x měl toto vyřešit zvýšením velikosti datového bloku z jednoho na dva megabajty, a zlepšit tím celou propustnost sítě. Řešení zní snadně, ale v praxi to tak jednoduché není. Na jedné straně stojí velcí těžaři, kteří by díky novému upgradu pouze upevnili svoji moc – v řeči blockchainové spíše výpočetní vliv, který už tak mají hlavní pooly, seskupení těžařů, obrovský.

Na druhé straně pomyslné barikády jsou programátoři a konzervativní jádro komunity. Ti upozorňovali na nedostatečné bezpečnostní opatření nové aktualizace a další zejména „politické“ nedostatky, jenž by rozdělení bitcoinu s sebou přineslo.

Co všechno víte, nebo nevíte o bitcoinu a jeho rozdělení


Bitcoin se znovu dělit nebude

Kurz bitcoinu je divoký

V posledních dnech kurz bitcoinu zaznamenal značné růsty, ale i propady. Začátkem listopadu byl znatelný celkový růst a jednu chvíli bitcoin atakoval skoro hranici 8000 USD. Následoval ale poměrně velký propad o 2000 USD a níže a v době tvorby tohoto článku se cena pohybuje kolem 5900 USD, ale je nutné si uvědomit, že je to stále stále kurz, kterému by nikdo začátkem tohoto roku nevěřil.

Měli bychom také připomenout, že v létě jedno rozdělení bitcoinu již proběhlo, a vznikl tak odštěpek zvaný bitcoin cash, jež je v režii zejména velkých čínských těžařů. Oproti bitcoinu je technologicky modernější a zvládá levnější transakce při jejich daleko větším objemu. Pravděpodobně díky neproběhlému listopadovému rozdělení Segwit2x bitcoin cash rázem stoupl na ceně nyní a dostal přes hranici 1000 USD za kus. Trh evidentně očekává, že mnozí obchodníci raději přejdou na bitcoin cash, aby svým zákazníkům drobné platby umožnili za výhodnějších a flexibilních podmínek oproti klasickému BTC.

Bitcoin tedy dostál očekávání médií a dlouho očekávaná korekce přišla. Zda je to pouze krátkodobý výkyv a růst bude dále pokračovat, nebo jsme pomyslného dna zatím nedosáhli, ukáže až čas.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU