Tři možnosti, jak odevzdat daňové přiznání

29.03.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Březen je měsícem daní. Abyste zvládli podat daňové přiznání bez problémů a hladce, vyberte si způsob, jakým daňové přiznání odevzdáte, a my vám řekneme, do kdy na to máte čas.

Jak letos odevzdat daňové přiznání?

  1. Na finančním úřadu
  2. Na poště
  3. Elektronicky a přes datovou schránku

Fyzicky na finančním úřadu

Základní možností, jak odevzdat daňové přiznání, je zajít osobně s vyplněnými formuláři na místně příslušný finanční úřad. Formuláře dostanete samozřejmě buďto přímo na finančním úřadu, nebo si je stáhněte.

Co budete potřebovat? Vytisknuté a vyplněné formuláře, které podepíšete, a dále pak veškerá potvrzení, která jsou nutná pro doložení například nároku na nezdanitelné položky, které uplatňujete, nebo která dokazují vaše příjmy, jako například potvrzení od zaměstnavatelů o příjmech.

Kdy musíte daňové přiznání odevzdat? Termínem pro osobní dodání je letos pondělí 3. dubna do konce úředních hodin daného finančního úřadu pro fyzické i právnické osoby. Jestliže využívají služeb daňového poradce (či mají povinný audit), mají termín 1. července.

Kam odevzdat daňové přiznání? Na místně příslušný finanční úřad, tedy na FÚ, který přísluší k vaší adrese trvalého bydliště. Daňové přiznání se odevzdává na podatelně.

Tip: Najděte si ten správný FÚ podle vašeho PSČ

Daně z příjmu za 2021: Jak, kdy a kam odevzdat daňové přiznání

Zdroj: Shutterstock

Fyzicky na poště

Pokud nestihnete odevzdání do konce úředních hodin, stále můžete daňové přiznání poslat poštou. V takovém případě se totiž bere jako rozhodné datum odeslání zásilky. Stačí poslat podepsané formuláře s nutnými přílohami doporučeně v termínu a daňové přiznání je považováno za včas odeslané.

Co budete potřebovat? Připravte si samozřejmě vyplněné a podepsané formuláře, nutné přílohy, obálku a také vyplněný podací lístek, pokud budete posílat doporučeně. Daňové přiznání můžete poslat i obyčejně, ale rozhodně doporučujeme si připlatit a poslat doporučeně. Máte tak důkaz, že dopis byl odeslán. Navíc si můžete objednat SMS potvrzující doručení zásilky.

Kdy musíte daňové přiznání pro fyzické osoby odevzdat? Na poštu stačí dojít ještě do zavírací hodiny v pondělí 3. dubna.

Jestliže využíváte služeb daňového poradce (či máte povinný audit), termín podání na poště je pátek 1. července. Jednotlivé pošty mají často otevřeno delší dobu než finanční úřady, takže dopis můžete posílat třeba i v šest večer těsně před zavíračkou. V Praze i v Brně můžete zásilku podávat ještě pár minut před půlnocí, pošty v centru obou měst fungují až do 24:00.

Kam odevzdat daňové přiznání? Na poštu, která má ještě otevřeno.

Tip: Najděte si nejbližší poštu

Elektronicky prostřednictvím datové schránky či online finančního úřadu

Vzhledem k tomu, že žijeme v době internetu, můžete samozřejmě podat daňové přiznání i elektronicky. Hlavní výhodou elektronického podání je rychlost a také to, že daňové přiznání můžete podat až do úterý 2. května.

Daňové přiznání můžete poslat přes datovou schránku, můžete vyplnit na počítači nutné formuláře, elektronicky je podepsat a odeslat na finanční správu. Dále můžete svoji daňovou povinnost zvládnout skrze online finanční úřad.

Co budete potřebovat? Nejjednodušší a nejtrvanlivější možností je zařídit si datovou schránku. Ta je zdarma a zařídíte si ji na každém Czech POINTu, tedy například na poště. Prokážete se vaším občanským průkazem. OSVČ je mají od letošního roku zřízeny automaticky. Při vyplnění na online finančním úřadu se přihlásíte svou Identitou občana (což je například Bankovní identita, eObčanka, Mobilní klíč eGovernmetnu či MojeID a další). 

Daňové přiznání pak vyplňujete přímo v datové schránce či na portálu finančního úřadu, kde uložíte veškeré nutné dokumenty a přílohy. Pokud datovou schránku už máte zřízenou, je vaší povinností odevzdat daňové přiznání právě touto cestou, papírová už není přípustná.

Kdy musíte daňové přiznání odevzdat? Termínem pro dodání elektronického daňového přiznání je v letošním roce 2. květen (1. července při povinném auditu či při využití služeb daňového poradce). 

Vzhledem k tomu, že online úřady fungují pořád, nemusíte se ohlížet na žádné úřední hodiny a můžete daňově přiznávat i pár minut před půlnocí. Ohlídat si musíte jen funkční připojení k internetu.

Kam odevzdat daňové přiznání? Do datové schránky / přes portál Moje daně. Jako majitel datové schránky už nemáte na výběr a své daňové přiznání musíte odevzdat s identifikací datové schránky. V opačném případě vám hrozí i pokuta.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 35 krát

Články ze sekce: DANĚ