Zima a peníze za energie jen tečou? Zabraňte tomu

19.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na jaře, v létě a na podzim to snad ani nestojí za řeč. Pokud není super špatné počasí, tedy zima, pak se netopí, není důvod. Za vaření a ohřev vody k umytí sice něco zaplatíme, ale kotouček plynoměrů a elektroměrů se začne pořádně protáčet až dva měsíce před Vánocemi. Tento energetický úlet končí až někdy v dubnu, květnu.

V zimě ale nejen topíme, ale také více svítíme, dny jsou totiž kratší. Jak to tedy udělat, abychom energie v zimě spíš šetřili?

Žárovky

Je to možná zbytečná otázka, ale jistota je jistota – svítíte ještě klasickými žárovkami, protože se vám zdají výhodnější než „úsporky“? Pravda, úsporné žárovky stojí víc, ale investice se vám vrátí, protože tyto moderní světelné zdroje dokážou ušetřit až 85 procent energie, oproti starým žlutým bludičkám. A vydrží déle, životnost se počítá v letech. Odborníci tvrdí, že se návratnost investice do těchto žárovek blíží půlroku. Znamená to, že po šesti měsících máte jejich cenu doma a pak už šetříte. Pokud se vám nechce měnit úsporné žárovky v celém bytě, vyměňte je alespoň v místnostech, kde svítíte nejdéle.

Áčka a plusy

Víte, které spotřebiče ve vaší domácnosti jsou největšími žrouty energie, přesněji elektřiny? Je to chladnička s mrazničkou. Na ty neplatí žádná roční doba, jsou v provozu pořád. A vzhledem k tomu, že si „vezmou“ až čtvrtinu nákladů z celkové spotřeby domácnosti, měli byste být skutečně minimálně pečliví a kontrolovat, zdali jsou dveře lednice i mrazáku dobře zavřené. A tím víc to platí, jestli jsou tito dva vaši pomocníci v domácnosti staršího data. S největší pravděpodobností si totiž vezmou o to víc energie.

Nejvíc je to zřejmé na nejnovějších modelech, které se pyšní energetickým oceněním A+++. Ty dokážou snížit spotřebu energie až o 15 procent, u mrazničky to mohou být i 2000 Kč za rok. Úsporná sušička prádla (A+++) vám přinese roční úsporu až sedm stovek, úsporná pračka (A+++) ještě o stovku víc.

Jak ušetřit na elektřině

(foto: Shutterstock)

Úspory jako trend

Pravdou je, že dnes už skutečně úsporná opatření ignoruje málokdo a většina našich spoluobčanů je na šetření energie vyhlášenými odborníky. I přes tuto osvícenou množinu expertů některá pravidla jak ušetřit připomeneme. Třeba jste přece jen na něco zapomněli.

  • Když jsme zmínili ledničku a mrazák, tak druhý přístroj je třeba pravidelné odmrazovat. Ve chvíli, kdy se námraza dostane nad 3 milimetry, mraznička si vezme o tři čtvrtiny energie víc.
  • Nepodceňujte myčku nádobí, je skutečně úsporná. Většina těchto přístrojů spotřebuje nejvíce jednu kWh elektrické energie a 12 litrů vody. Ušetřit se dá 30 % nákladů. To představuje ročně při mytí nádobí každý druhý den částku cca 500 Kč.
  • Perte na nižší teplotu. Z 90° Celsia běžte na 60° C, uspoříte tak zhruba čtvrtinu energie.
  • Pozor na stand-by režim. Pokud přístroje nepoužíváte každý den, vypínejte je i ze zásuvky. Stand-by je sice komfortní režim, ale každý přístroj v pohotovostní režimu vás stojí stovku za rok.
  • Vodu v kotli také můžete ohřívat úsporně. Snížením teploty například ze 75 na 55 ºC se bude voda lépe mísit se studenou a výslednou teplotu budete snadněji regulovat. No a ušetříte řádově ročně stokoruny.

Buďte otužilejší

Dvacet stupňů je docela komfortní teplota, ale i nižší se dá vydržet. Když totiž snížíte teplotu o jeden stupeň, spotřeba energie se sníží až o 6 %. Každá mince má ale dvě strany, pokud topení vypnete úplně, když z domu odcházíte, místnosti vychladnou a peníze za ušetřenou energii dáte za opětovné vytopení bytu na slušnou hodnotu.

No a nakonec jedna klasická rada: když se vám zdá účet stále příliš velký, zkuste si srovnat svého dodavatele energií s konkurencí. A případně ho změňte. Můžete ušetřit až tisíce korun ročně.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ