Lidé mají 4 roky na výměnu kotle. Stát rozdává dotace i bezúročné půjčky

20.04.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Do čtyř let musí být všechny staré kotle v České republice vyřazeny z provozu. Lidem jinak hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Na pořízení nového kotle přispívá stát. Získat můžete desítky tisíc korun z dotací a nově také bezúročnou půjčku.

Už několik let mohou domácnosti žádat o dotace na ekologické kotle a zdroje vytápění. Příspěvky rozdává program Nová zelená úsporám i krajské úřady prostřednictvím kotlíkových dotací. Záměrem ministerstva životního prostředí, které oba programy zaštiťuje, je přispět k čistšímu ovzduší v České republice. Starý kotel na uhlí totiž do ovzduší vypustí průměrně 60 kilogramů prachu ročně. Neekologické kotle zařazené do 1. a 2. emisní třídy nebude možné provozovat už od roku 2022.

Výměna kamen, krbů i přímotopů

O kotlíkové dotace lidé mohou zažádat na krajských úřadech, o příspěvek z Nové zelené úsporám je třeba požádat na krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí. „Kraje vyhlašují výzvy v odlišných termínech a mohou být ukončené z důvodu vyčerpání příspěvku. Dotační program Nová zelená úsporám je platný pro rodinné domy po celé České republice. Současná třetí výzva je průběžná a trvá do konce roku 2021 nebo do vyčerpání prostředků,“ říká Klára Burianová ze společnosti EkoWATT.

Z kotlíkových dotacích mohou lidé získat příspěvek na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v 1. a 2. emisní třídě. „V programu Nová zelená úsporám lze žádat na výměnu lokálních zdrojů – kamen, krbových kamen nebo krbů, a to v případě, že slouží k primárnímu vytápění rodinného domu,“ uvádí energetický poradce Jiří Beranovský a dodává: „Příspěvek je možné získat také na výměnu elektrického vytápění za tepelné čerpadlo.“


Čtěte také:


Kotlíkové dotace

kotlíkových dotací mohou lidé financovat pořízení tepelného čerpadla, kotle na biomasu i plynového kondenzačního kotle. Příspěvek je ve výši od 75 do 80 % ze způsobilých výdajů.

  • Tepelné čerpadlo – 80 % způsobilých výdajů, nejvýše 120 000 Kč.

  • Kotel na biomasu s automatickým přikládáním – 80 % způsobilých výdajů, nejvýše 120 000 Kč.

  • Kotel na biomasu s ručním přikládáním – 80 % způsobilých výdajů, nejvýše 100 000 Kč.

  • Plynový kondenzační kotel – 75 % způsobilých výdajů, nejvýše 95 000 Kč.

  • Automatický kotel na uhlí a biomasu – 75 % způsobilých výdajů, nejvýše 75 000 Kč.

Žadatelé v oblastech s větším znečištěním, které jsou uvedené v seznamu tzv. prioritních obcí, mají nárok na navýšení dotace o 7 500 Kč.

Zelená úsporná - dotace na kotel

(foto: Shutterstock)

Nová zelená úsporám

Také z programu Nová zelená úsporám můžete získat příspěvek na tepelné čerpadlo, na kotel na biomasu nebo na kondenzační plynový kotel. Dotace podporují i další zdroje tepla – například krbová kamna.

  • Tepelné čerpadlo voda/voda a země/voda – 80 000 Kč.

  • Kotel na biomasu s automatickým přikládáním – 80 000 Kč.

  • Tepelné čerpadlo vzduch voda – 60 000 Kč.

  • Kotel na biomasu s ručním přikládáním – 40 000 Kč.

  • Krbová kamna a uzavřené krbové vložky na biomasu s teplovodním výměníkem – 40 000 Kč.

  • Krbová kamna a vložky na biomasu s teplovodním výměníkem s automatickým přikládáním – 40 000 Kč.

  • Napojení na soustavu zásobování teplem – 30 000 Kč.

  • Kondenzační plynový kotel – 15 000 Kč.

  • Zpracování odborného posudku a projektu – 5 000 Kč.

„V případě žádosti v programu Nová zelená úsporám není třeba, aby byl nový zdroj registrován v seznamu výrobků, což však doporučujeme. U registrovaných výrobků totiž odpadá nutnost dokládat technické listy,“ dodává Jan Truxa ze společnosti EkoWATT.

Bezúročná půjčka na kotel

Lidé zatím museli výměnu kotle financovat ze svých zdrojů, až poté jim byla vyplácena dotace. Ministerstvo životního prostředí ale pro letošní rok připravilo novinku. Výměnu kotlů bude možné předfinancovat formou půjčky od Státního fondu životního prostředí. Pilotní projekt proběhne v Moravskoslezském kraji.

Lidé zde budou mít možnost požádat o bezúročnou půjčku až do výše 100 %. „Chceme využití dotací umožnit každému vlastníkovi a provozovateli starého kotle. Doplňkový program představíme do začátku letních prázdnin,“ dodává Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ