Jak vypadají SPZ na autech v Evropě?

22.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Že mají automobilové registrační značky po celém světě různé podoby, to asi nikoho nepřekvapí. Ale i značky v Evropské unii se liší, i když některé společné znaky mají.

Prošli jsme si registrační značky některých států v Evropě, a i když je v Evropské unii leccos unifikované, automobilových poznávacích značek se to rozhodně netýká. SPZ různých zemí mají sice společný modrý levý proužek s hvězdami EU a zkratkou země, ale jinak čísla i písmena používají podle jiných pravidel než my v Česku. Jak se liší evropské SPZ?

Bosna a Hercegovina: SPZ bez místa

Bosna a Hercegovina je první příkladem, kde se značky liší. Dříve se zde používaly značky, kde se dvojice písmen měnily podle příslušnosti k administrativní jednotce. Vzhledem ke konfliktům v zemích bývalé Jugoslávie, ale bylo toto dělení zrušeno, protože auta ze Srbské republiky se stejným označením, ale příslušnosti k Srbsku, zde byla často napadána. Od roku 2000 tedy značky neumožňují rozlišení místa, kde je auto zaregistrováno. Registrační značka Bosny a Hercegoviny je nyní tvořena ze tři číslic, pak následuje písmeno, které má stejnou podobu v latince i cyrilici a končí trojčíslím. 

Bosna a Herzegovina SPZ

Černá Hora SPZ

Již dlouho neplatné registrační značky Černé Hory obsahovaly černohorský znak a nápis:„Црна Гора“. Pak 2 písmena, jugoslávská vlajka, 3 číslice, pomlku a 2 číslice. Např. CA 155-94. Než zde byla v roce 2006 vyhlášena nezávislost, byl místo znaku umístěn v levé části značky modrý pruh, vlajka státu a písmena SCG - Srbsko a Černá Hora. V současnosti je vlevo modrý pruh, ve spodní části písmena MNE (Monte Negro), pak dvě čísla označující okrsek registrace vozu, místo pro známku technické kontroly a pořadová značka tvořen ze dvou písmen a tří čísel. 

SPZ Černá Hora

Finsko: SPZ 3+3

Registrační značky ve Finsku mají modrý proužek EU vlevo a bílý podklad. Značky pro osobní a nákladní vozy mívají tři písmena a tři číslice spojené pomlčkou. Existují i značky na přání, ty mají jen jednu číslici nebo písmeno. Značky jsou embosované, mají vystouplé znaky, Číslo na značce nemůže začínat nulou. 

SPZ Finsko

Francie: SPZ má víc písmen než číslic

Značky ve Francii  obsahují 2 písmena, 3 číslice a 2 písmena, mají standardní europroužek s kódem státu (F) v levé části značky, ale také podobný proužek na pravé straně značky – je to příslušnost k určitému regionu. 

SPZ Francie

Irsko: SPZ podle roku registrace

V Irsku mají značky od roku 1987 tvar RR (dvojčíselné označení roku registrace auta) HH (jednočíselné nebo dvojčíselné označení hrabství, kde je auto zaregistrováno)-ČČČČČČ (pořadové číslo vozu). 

SPZ Irsko

Itálie: SPZ jako z Francie

Italské značky jsou podobné jako ty francouzské. Od roku 1999 byl zaveden bílý podklad a modrý europroužek, po nějaké době také modrý pruh vpravo, který prozrazuje registrační provincii auta, v kroužku je pak rok registrace auta. 

SPZ Itálie

Německo: SPZ

Bílý podklad, vlevo modrý pruh EU s písmenem D, pak dvě písmena registračního obvodu auta, místo na nálepku technické kontroly a pořadová značka – dvě písmena a tři čísla. Registrační značky v Německu mají své speciální písmo, které jinde neuvidíte. A tak se znaky jen těžko napodobují, třeba F za E, nebo O za nulu. 

SPZ Německo

(maj, foto značek wikipedia commons)


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: Spotřebitel