Zájem o úvěry na bydlení v září lámal rekordy

19.10.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od října začínají platit nová doporučení ČNB ohledně posuzování příjmů žadatelů o úvěr. Mnoho lidí si chtělo sjednat úvěr ještě za starých podmínek. Banky a stavební spořitelny v září poskytly úvěry za 27,1 mld. Kč a přepsaly dosavadní rekordy. Co se bude dít dál?

Objem poskytnutých hypoték vzrostl o 22 %

V září bylo podle dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 9 153 hypotečních úvěrů (y/y +11,1 %) v celkovém objemu 20,805 mld. Kč (y/y +21,7 %), což je nový zářijový rekord. Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla o 4 setiny procentního bodu na 2,57 % (y/y + 53 bps.). Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,273 mil. Kč (y/y + 197 000 Kč).

Objem poskytnutých hypoték září 2018

Úvěrová produkce stavebních spořitelen vzrostla o 42,5 %

Stavební spořitelny v září sjednaly 29 963 ks (y/y -14,5 %) nových smluv. Celková cílová částka sjednaných smluv činí 17,5 mld. Kč (y/y +34,8 %). Spořitelny zároveň v červenci sjednaly 5 992 ks (y/y +5,6 %) nových úvěrů. Celkový objem úvěrů meziročně vzrostl o 42,5 % na 6,291 mld. Kč. Průměrná výše úvěru vzrostla meziročně o 271 000 Kč na 1,050 mil. Kč.

Kolik se poskytlo hypoték září 2018

Dohromady banky a stavební spořitelny poskytly v září úvěry za 27,1 miliardy korun. „Tento rekordní objem v daném měsíci byl z velké části způsoben předzásobením v důsledku nové regulativy ohledně posuzování příjmů žadatelů o úvěr. V říjnu ještě očekáváme zvýšené objemy, což bude způsobené tím, jak se budou úvěry postupně dopodepisovat. V listopadu a prosinci pak nejspíš dojde k poklesu“, říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

 

Rekordní objem poskytnutých úvěrů na bydlení

V součtu od začátku roku již banky a stavební spořitelny půjčily klientům 214 miliard korun, což je o 2 miliardy více než v loňském roce. Tahounem letošního růstu jsou stavební spořitelny, jejich produkce meziročně roste o 23 % a nahrazuje tím propad na hypotékách.

Úvěry na bydlení září 2018

Banky i stavební spořitelny těží z výborné kondice české ekonomiky a rostoucích příjmů českých domácností. V součtu za celý rok očekáváme objem hypoték na úrovni zhruba 210 mld. Kč a objem úvěrů ze stavebního spoření by podle našeho odhadu mohl vystoupat nad 70 mld. Kč,“ říká Libor Ostatek a dodává: „V příštím roce však trh s velkou pravděpodobností přibrzdí, neboť kombinace růstu sazeb a přísnější regulativy vede k nižší dostupnosti financování. Žádné drama však neočekávám. Příští rok bude patřit stále k těm lepším rokům z pohledu hypoték a jedním z nadprůměrných v úvěrech ze stavebního spoření."


Zdroj: hypoindex.cz, Stavebky.cz, ČTK

Společnost GOLEM FINANCE je ryze českou společností založenou v roce 2006, která se specializuje na oblast financování bydlení. Svůj úspěch stavíme na otevřené komunikaci, odbornosti, nezávislosti a dlouhodobém partnerství. Od roku 2007 máme zastoupení ve všech krajích České republiky. Naši hypoteční makléři za dvanáct let činnosti pomohli k vlastnímu bydlení více než 33 tisícovkám klientů, zprostředkovali úvěry v hodnotě převyšující 37 miliard korun a jako společnost jsme se stali lídrem v produktivitě a kvalitě zpracovaných hypoték. Od poloviny roku 2011 v našich řadách působí více než 100 hypotečních makléřů a společnost je bankami a stavebními spořitelnami oceňována jako jeden z nejvýznamnějších partnerů v oblasti financování bydlení. Více na www.golemfinance.cz.

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ