Poradna plná daňového přiznání

23.02.2019 | , Finance.cz
DANĚ


S blížícím se termínem daňového přiznání, který je letos v pondělí prvního dubna, se množí v naší poradně dotazy na daně z příjmu. Kdo musí přiznání podat, jaké příjmy je třeba uvést a jak je zdanit. Pojďme se společně podívat na některé dotazy.

Jak se uplatňují výdaje při příjmech z pronájmu?

Přeji hezký den! Syn se odstěhoval z mého bytu v OV v Brně do vlastního většího. Rozhodl jsem se volný byt od 1.1.2018 pronajmout. Spolehlivého nájemce jsem však našel až od 1.6.2018. Platby za topení, vodu, elektřinu a příspěvek do společenství vlastníků jsem samozřejmě musel platit. Mohu v daňovém přiznání zohlednit tyto výdaje za celý rok, i když smlouva o pronájmu byla uzavřena až v polovině roku? Za laskavou odpověď Vám předem děkuji. (Jak se uplatňují výdaje při příjmem z pronájmu)


Pokud jde o danění příjmu z pronájmu bytu, tak platí základní pravidlo, stejně jako u jiných příjmů v rámci daňového přiznání. Na příjmy můžete uplatnit buďto reálné nebo paušální výdaje. Tyto si můžete zvolit, jen platí, že zvolený způsob uplatňování výdajů musíte uplatňovat za celé období, nemůžete uprostřed roku měnit způsob. Daň z příjmu poté platíte z rozdílu mezi příjmy a výdaji, je tedy vhodné vybrat metodu, která vám umožní započtení výdajů ve vyšší částce.

V případě tohoto dotazu se platby za topení, vodu, elektřinu a příspěvek do společenství vlastníků považuje za reálné náklady a je možné je uvést jako výdaje za celý rok, jen je nutné reálné výdaje doložit fakturami. Proto se často používají spíše paušální výdaje, které u příjmů z pronájmu tvoří 30% podíl. Administrativa a prokazování je poté při podávání daňového přiznání mnohem jednodušší.

V uvedeném případě se ale reálné výdaje asi přece jen vyplatí sledovat a dokládat, vzhledem k tomu, že pronajímaný byt generoval příjmy pouze půl roku, zatímco výdaje bude možné uplatnit za celý rok. K reálným výdajům si může majitel bytu přidat také náklady na hledání nového nájemce (například poplatky za služby realitní kanceláře) nebo například na vybavení bytu a úpravu bytu pro nového nájemce.

Daně z příjmů z pronájmu

(foto: Shutterstock)

 

Jak uvést do daňového přiznání výplatu pojistného od pojišťovny

Dobrý den, měla jsem vloni pracovní úraz, teď si musím udělat danové přiznání sama, i když jsem zaměstnaná, jak se toto propočítává, pojištovna mi vyplatila přes 9000 Kč za 11 dní. (Jak uvést výplatu od pojišťovny)


Při vyplňování daňového přiznání je nutné rozlišit, co přesně vám pojišťovna vlastně zaplatila. Na tom totiž závisí, jestli jsou tyto příjmy povinné k dani z příjmu, nebo ne. Ve zkratce je možné každou výplatu pojistky rozdělit na výplatu dvou rozdílných částek:

  • Pojišťovna vyplácí tzv. bolestné, náhrady nákladů spojených s léčením a za věcné škody – ve zkratce jsou to peníze vyplacené od pojišťovny, které jsou určené k okamžitému řešení úrazu. Z těchto příjmů se daň z příjmu neplatí, jsou od daně osvobozené a není je nutné uvádět do daňového přiznání.
  • Pojišťovna ale také může vyplatit tzv. náhradu za ztrátu výdělku po dobu pracovní neschopnosti a náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. Tato částka je určená jako náhrada vypadlého příjmu a jako z takové se daň z příjmu platí a je nutno ji uvést do daňového přiznání.

Co přesně vám pojišťovna vyplatila, najdete ve zprávě, kterou pojišťovna odůvodnila výplatu dané částky. Podle toho, co pojišťovna vlastně proplatila, je pak nutné tyto příjmy zdanit.

Jak zdanit výplatu od pojišťovny

(foto. Shutterstock)

Jak zdanit převod životního pojištění

Od roku 2013 mám investiční životní pojištění ve společnosti Metlife v programu Easylife, dostal jsem nabídku přejít na program vision 6.2. téže společnosti, ale musel bych vypovědět Easylife. Kdybych zrušil smlouvu v Easylife a nahradil ji novou smlouvou a převed tam veškeré odkupné. Musel bych dodaňovat, i když starou smlouvu nahrazuji novou? Děkuji moc a s pozdravem. (Jak na převod životního pojištění)


Při aktivním životním pojištění máte nárok na daňové odpočty ve výši až 24 000 Kč za rok. Často navíc máte nárok i na případné příspěvky od zaměstnavatele, díky čemuž je životní pojištění a jeho kapitálová složka jedním z oblíbených způsobů spoření a zhodnocování peněz. Pokud ale životní pojištění zrušíte předčasně, tak je zaprvé nutno vrátit daňové odpočty uplatněné v minulých letech a za druhé je nutno zdanit příspěvky od zaměstnavatele.

Toto platí při zrušení životního pojištění a výplaty peněz na účet. Existuje ale výjimka  a to je případ, kdy veškerou naspořenou částku převedete na nové životní pojištění. V takovém případě není nutno dodanit ani dříve uplatněné daňové odpočty ani příspěvky od zaměstnavatele. To ale pouze za splnění podmínek:

  • Že výplata částky ze starého životka přejde rovnou na účet nově uzavřeného životního pojištění.
  • Přičemž v rámci jedné pojišťovny a jen změny parametrů stávající smlouvy je tato změna jednodušší než v případě přestupu mezi pojišťovnami.
  • Vždy je nutné při uzavírání nové smlouvy zdůraznit, že jde o převod stávajícího životního pojištění, a nesmí být vyplaceno odbytné. Peníze by vůbec neměly přijít na váš účet.

Problémem může být konkurence mezi jednotlivými pojišťovnami, nikdo vás totiž nebude chtít jen tak pustit ke konkurenci. Proto je vhodné konkrétní situaci a konkrétní návrh řešení, který navrhne vaše současná i vaše budoucí pojišťovna, vždy konzultovat ještě na finančním úřadě.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ