Je lepší se pojistit proti vodě, nebo proti ohni?

18.04.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pokud se někoho zeptáte, zdali s bojí víc zničení svého obydlí ohněm, nebo vodou, většina našinců odpoví, že mají strach spíše z ohně. Jenže voda bývá příčinou pojistných událostí daleko častěji.

Oheň je v našich očích nebezpečnější než voda, mám z něj větší obavy. Naopak z povodně nebo zatopení bytu snad ani strach nemáme. Průzkumy pojistných ústavů říkají, že většina Čechů se vody nebojí. Ale skutečnost je taková, že právě vodní živel ničí naše obydlí daleko častěji.

Čtvrtinu škod má na svědomí voda

Podle České asociace pojišťoven (ČAP) bývá nejčastější příčinou pojistných událostí v České republice právě škoda způsobená vodním živlem. A loni byla průměrná škoda opět vyšší než před rokem. Zvýšila se o 11 %, tedy na necelých 26 000 Kč.

Podle odborníků na pojištění je skutečně největším rizikem pro domácnost nějaká porucha nebo opotřebení a nefunkčnost výrobku, jakým je například vodovodní potrubí. Ve chvíli, kdy vám ve vaší nepřítomnosti praskne trubka na záchodě, u kuchyňského dřezu, u pračky, myčky nebo třeba vany, je o škodu postaráno. Vytékající vodu zastaví až rozezlený soused v celém domě, protože se mu voda prosákla až do jeho bytu.

Statisticky jsou daleko menšími pohromami vichřice, krupobití, záplavy, povodně nebo zloději. Nedá se říci, že by požár, výbuch nebo například úder blesku udělal menší škodu. Následky jsou stejně destruktivní nebo horší. Ale nejsou tak časté. Když si tedy sjednáváte pojištění domácnosti, měli byste si dát pozor, před čím jste vlastně pojištěni a co je třeba ještě připojistit.

Pojištění proti vodě

(foto: Shutterstock)

Limity plnění

Nejenže byste měli mít ve smlouvě s pojišťovnou zapsaného potenciálního destruktora vašeho obydlí, ale měli byste mít také určenu solidní částku za jeho řádění, tedy správně nastavené limity. Lidé ovšem dnes dělají pravý opak. Zajímá je hlavně cena, takže kvůli výši pojistného se snaží limity spíše snižovat.

Pak se ovšem stává, že kvůli ušetřeným stokorunám přijdou při nějaké nehodě třeba i o statisíce. Kvůli nízké pojistné částce jim totiž pojišťovna nevyplatí, kolik by si představovali. Odškodnění bude prostě nízké. Jenže to už bude pozdě. Jenom například plovoucí podlaha může stát až 50 000 Kč. Nikoho nepotěší, když bude byt vyplaven a podlaha zničena, že na její obnovu dostane ani ne polovinu ceny, protože limit byl nastaven nízko.

Možná si říkáte, že vám se to stát nemůže. Ale například Česká pojišťovna uvádí, že v posledních letech řeší každý pracovní den přibližně 70 škod způsobených vodou.

Oheň má na obydlí samozřejmě daleko devastující důsledky, mnohdy z bytu nezbude skutečně vůbec nic. Celkově ale z pojistných událostí představuje požár jen 3 % nehod, průměrná škoda při požáru je ale daleko vyšší než u vody, asi půl miliónu korun.

Proč nám jde voda naproti?

Najde se vůbec někdo, komu se ještě nestalo, nebo nebyl svědkem události, kdy byl byt, nebo nějaká jeho část zatopena vodou? Podle průzkumů byly dvě třetiny lidí vytopeny vodou z koupelny a čtvrtina vodou z kuchyně.

A jak jsme již naznačili, většinou za to může vada, nebo opotřebení materiálu, nejčastěji to bývají hadice přítoku či odtoku vody. Kontrolujete je? Ty u vás nainstalované jsou skutečně nerezové? Nebo jen částečně a některé části už vesele korodují? Gumové hadice také mohou zestárnout prasknout. Abyste předešli nedobrovolné koupeli doma z vlastních zdrojů, odborníci doporučují nechat si všechny přívody ke spotřebičům a do umyvadel, van, záchodů a bidetů nechat jednou za dva roky zkontrolovat instalatérem.

Je taky dobré si pamatovat, že právě na přívodech vody by se šetřit nemělo. Ty nejlevnější stojí sice kolem stovky, ale vydrží nejvíce pět let. Kvalitní nerezové se pohybují kolem pěti set, ale budete v klidu a nepřekvapí vás zatopení, tedy škoda daleko vyšší, než bude ušetřených pár set na vodovodní hadici.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ