Jaké další příjmy mohou mít předdůchodci a co je omezuje?

04.10.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vzhledem ke zpřísňování podmínek u předčasných důchodů bude v budoucnu více lidí využívat předdůchod. Jaká pravidla ohledně vlastního příjmu se vztahují na předdůchodce?

Začít každý měsíc čerpat předdůchod mohou pouze lidé s dostatečně vysokými vlastními úsporami na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření.

Pro využití legislativních výhod, kdy se předdůchod započítává jako vyloučená doba pojištění pro výpočet starobního důchodu a za předdůchodce platí zdravotní pojištění stát, musí měsíční vybíraná částka činit alespoň 30 % průměrné mzdy a předdůchod se musí pobírat alespoň dva roky. Jaké si můžete v té době dopřát další příjmy?

Zdroj: Depositphotos

Do předdůchodu bude možné odejít dříve než do předčasného důchodu

Nejdříve je možné začít čerpat předdůchod na účet 5 let před dosažením řádného důchodového věku muže stejného ročníku narození. Aktuální věky odchodů do důchodu najdete v naší kalkulačce.

Jestliže úspěšně projdou celým legislativním procesem zákonné změny u předčasných důchodů, bude možné odcházet do předčasného důchodu nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Předdůchod tedy bude možné využít dříve než předčasný důchod, což bude velmi důležité pro lidi, kteří z různých důvodů (zdravotních, pracovních, rodinných, osobních…) nebudou moci pracovat ani do věku zakládajícího nárok na předčasný důchod.

 

Příjmy předdůchodců pod lupou

Vzhledem k tomu, že v předdůchodu jsou čerpány vlastní finanční prostředky ze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření, mohou mít předdůchodci vlastní příjmy. Podívejme se blíže na jednotlivé druhy příjmů.

  • Výdělek ze zaměstnání

Zatímco předčasní důchodci mohou mít do dosažení řádného důchodového věku pouze příjem, ze kterého nevzniká povinnost platit sociální pojištění, a v praxi si tak nejčastěji přivydělávají na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč a méně, předdůchodci mohou mít i třeba nadprůměrné příjmy ze zaměstnání na klasickou pracovní smlouvu. Předdůchodci mohou samozřejmě pracovat i pro více zaměstnavatelů současně.

  • Podpora v nezaměstnanosti

V případě splnění minimální doby pojištění alespoň v rozsahu 12 kalendářních měsíců v posledních dvou letech mohou i předdůchodci čerpat podporu v nezaměstnanosti. Přiznání předdůchodu nijak neomezuje přístup k podpoře v nezaměstnanosti. Vzhledem k tomu, že doba evidence na Úřadu práce, kdy náleží podpora v nezaměstnanosti, se započítává do doby pojištění ovlivňující výši státního starobního důchodu, je vhodnější začít čerpat předdůchod až po vyčerpání podpory v nezaměstnanosti. V takovém případě se značná část peněz ze smlouvy nevyčerpá během doby, kdy není budoucí předdůchodce bez finančních prostředků. Lidé starší 55 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců.

Čtěte také: Podpora v nezaměstnanosti 2023: kdo si polepší?

  • Příjem z podnikání

V předdůchodu je samozřejmě možné vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Pro účely placení sociálního pojištění se jedná o výkon hlavní samostatné výdělečné činnosti, a to se všemi důsledky ohledně placení pojistného. Předdůchodci mohou mít ze samostatné výdělečné činnosti libovolně vysoký zisk, ale musí si samozřejmě plnit veškeré své daňové povinnosti. Z důvodu přiznání předdůchodu nedochází k nějakému snížení administrativy nebo zjednodušení podnikání.

  • Přiznání předčasného důchodu

Předdůchodci si mohou i požádat o předčasný důchod a následně pobírat současně předdůchod a předčasný důchod. V předdůchodu jsou totiž čerpány vlastní peníze, zatímco předčasný důchod vyplácí stát. V případě, že si předdůchodce nechá přiznat předčasný důchod, potom se již na něj vztahují všechna příjmová omezení a až do dosažení řádného důchodového věku nesmí mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Jestliže by takový příjem měl, nenáležela by mu za dané období výplata předčasného důchodu.

  • Pasivní příjmy

Z pasivních příjmů (např. z nájmu, z kapitálového majetku) může mít předdůchodce libovolné příjmy. Vzhledem k tomu, že se z těchto příjmů neplatí sociální pojištění, nevztahuje se na pasivní příjmy žádné omezení ani pro předčasné důchodce.

Tip: Jakými způsoby si lze vybudovat pasivní příjmy?

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY