Jak se zvýšilo zdravotní pojištění pro samoplátce v roce 2024

26.02.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Osoby samostatně výdělečně činné a osoby bez zdanitelných příjmů si musí každý měsíc samy platit zdravotní pojištění. Měsíční platba pro rok 2024 se jim přitom zvyšuje.

OSVČ platí během roku měsíční zálohy na zdravotní pojištění. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti přitom musí být placeny vždy alespoň minimální měsíční zálohy. Splatnost měsíční zálohy je do 8. dne následujícího měsíce. Zaplacené zálohy během roku se následně odečtou od ročního zdravotního pojištění vypočteného v přehledu. Sazba zdravotního pojištění je 13,5 % z ročního vyměřovacího základu.

Zdroj: Depositphotos

OSVČ a roční nedoplatek a přeplatek

Případný nedoplatek na zdravotním pojištění je nutné uhradit do 8 dní od odevzdání přehledu a případný přeplatek je možné si nechat zaslat na účet, nebo použít na úhradu dalších měsíčních záloh. Při platbě minimálních měsíční záloh nemůže vzniknout roční přeplatek.

  • Pro rok 2024 se zvyšuje minimální záloha na zdravotní pojištění na 2968 Kč, což je o 246 Kč více než v roce 2023.

Tip: Spočetli jsme, kolik si OSVČ v roce 2024 připlatí na zdravotním a sociálním pojištění

OBZP a zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění musí být vždy placeno. Zaměstnancům je zdravotní pojištění sráženo z hrubé mzdy, OSVČ platí měsíční zálohy odpovídající jejich zisku a za státní pojištěnce platí zdravotní pojištění stát. Občané, kteří nejsou pro účely placení zdravotního pojištění ani v jedné z výše uvedených tří uvedených kategorií, jsou automaticky v registru své zdravotní pojišťovny vedeni jako osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP).

 

Výpočet zdravotního pojištění pro OBZP

Všechny OBZP přitom mají povinnost platit měsíční platby na zdravotní pojištění ve výši 13,5 % z minimální mzdy platné v daném roce.

  • Pro rok 2024 se zvyšuje minimální mzda z 17 300 Kč na 18 900 Kč, což znamená, že OBZP budou v roce 2024 platit zdravotní pojištění ve výši 2552 Kč (18 900 Kč × 13,5 %).

Měsíční platba zdravotního pojištění pro OBZP se tedy zvyšuje o 216 Kč. I OSVČ platí zdravotní pojištění do 8. dne následujícího měsíce.

Čtěte také: Proč musí rentiéři platit zdravotní pojištění a důchodové by si platit měli

Kdo je nejčastěji OBZP?

Osobou bez zdanitelných příjmů v praxi nejčastěji bývají nezaměstnaní občané, kteří nejsou vedeni v registru Úřadu práce, studenti starší 26 let (mimo doktorandů), občané v domácnosti nepečující alespoň o jedno dítě do 7 let nebo o dvě do 15 let nebo lidé žijící pouze z pasivních příjmů. Zjednodušeně můžeme říci, že osobou bez zdanitelných příjmů je každý, kdo není zaměstnancem nebo OSVČ a současně nesplňuje žádnou ze zákonných podmínek, aby za něj zdravotní pojištění platil stát.

OBZP platí zdravotní pojištění pouze za celé měsíce

Za příslušný měsíc vzniká povinnost platit zdravotní pojištění jako OBZP, pokud zařazení v této kategorii trvalo po celý kalendářní měsíc. V kategorii OBZP jsou vedeni občané, kteří nemohou být zařazeni v některé z jiných kategorií pro platbu zdravotního pojištění, nelze být současně např. státní pojištěnec a OBZP nebo zaměstnanec a OBZP.

Tip: Kdo má statisícové příjmy, a přitom platí minimální zdravotní pojištění

Praktický příklad

Paní Milena ukončí pracovní poměr dohodou k 17. lednu 2024. Za měsíc leden bude paní Milena pro účely placení zdravotního pojištění zaměstnankyní, i když pracovní poměr nebude trvat po celý měsíc. Za poměrnou část měsíce nevzniká povinnost platit zdravotní pojištění jako OBZP. Zaměstnáním po část ledna má paní Milena vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny za měsíc leden.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ