Co týden dal?

03.08.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nejcennější značkou Coca-Cola, ropa přináší rekordní tržby, české aerolinky nejlepší ve střední Evropě, Komerční banka spustila novou službu, Wall Street Journal mění majitele. To jsou jen některé z událostí právě uplynulého srpnového týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Fond soukromého kapitálu Terra Firma uspěl se svou nabídkou na převzetí britské nahrávací společnosti EMI za celkem 2,4 miliardy liber. Terra uvedla, že do dnešního termínu získala závazné přísliby na potřebných 90 procent akcií EMI, firmy, které patří práva na nahrávky The Beatles, Rolling Stones nebo Coldplay.
  • Aerolinie British Airways dostaly největší pokutu ve své historii. Třetí největší evropská letecká společnost se dohodla na vyrovnání s britskými a americkými úřady a může ji to stát i 350 milionů liber. Z toho v Británii zaplatí společnost pokutu 121,5 milionu GBP.
  • Mediální skupina News koupí za 5,6 miliardy dolarů (115 miliard Kč) společnost Dow Jones & Co, jež vydává vlivný podnikatelský list Wall Street Journal. Oznámily to firmy s tím, že transakce získala dostatečnou podporu rodiny Bancroftů, která společnost Dow Jones ovládá. Majitelem firmy News je mediální magnát Rupert Murdoch.
  • Vysoké světové ceny ropy loni vynesly Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) rekordní příjem 649 miliard dolarů. Proti roku 2005 je to nárůst o 22 procent a v údaji jsou zahrnuty i příjmy za zemní plyn. Kartel přitom těžil suroviny téměř na maximum svých kapacit a ceny ropy loni dosáhly historických maxim.
  • Rakouská Erste Bank Sparkassen, většinový vlastník České spořitelny, v pololetí zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 25,1 procenta na 566 milionů eur. V loňském pololetí hospodařila se ziskem 452,6 milionu eur. Nejvíce vzrostly čisté příjmy z poplatků a provizí, které se meziročně zvýšily o 26,8 procenta na 884,9 milionu eur. Čistý úrokový výnos vzrostl o 25,4 procenta na 1,86 miliardy eur.
  • Krize na americkém trhu hypoték pro rizikové klienty se již začíná přenášet do Evropy a svou první oběť si dnes vybrala v Německu. Kvůli nesplácení rizikových hypoték se do problémů dostal úvěrový ústav IKB a jeho šéf podal rezignaci. Obavy z rozšíření potíží vedly dnes k prudkému poklesu akcií německých bank.
  • Nejcennější značkou světa je i v roce 2007 společnost Coca-Cola, přestože se její hodnota meziročně snížila o tři procenta na 65,3 mld. dolarů. Skokanem roku se pak již podruhé za sebou stal internetový vyhledávač Google. Hodnota jeho značky vzrostla o 44 % na 17,8 mld. dolarů.
  • Penzijní trh v zemích střední a východní Evropy má před sebou období silného růstu, který by měl do roku 2015 dosahovat 19 procent ročně. V praxi to znamená, že objem peněz v penzijních fondech se zvýší z nynějších 51 miliard až na 254 miliard eur. Předpovídá to společnost Allianz Global Investors.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Ušetřete 1 500 Kč!
Uzavřete svým dětem stavební spoření KAMARÁD u Wüstenrot stavební spořitelny a ušetříte 1 500 Kč. Kamaráda můžete sjednat na dítě do 18 let, s cílovou částkou 150 000 Kč. Pokud na smlouvu vložíte do čtyř měsíců od jejího uzavření alespoň 1 500 Kč, nebude vám účtována úhrada za uzavření smlouvy. Od 1.1.2008 pak můžete cílovou částku navýšit dle vaší potřeby. Ušetřete na poplatcích a spořte dětem.


Posledních 7 dní doma

  • Česká republika získala v letošním prvním pololetí z rozpočtu Evropské unie o 2,1 miliardy korun  více, než do unijního rozpočtu přispěla. Čerpala 17,1 miliardy korun a odvedla 14,9 miliardy Kč. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že unijní přínos za letošních prvních šest měsíců je srovnatelný s loňským.
  • České aerolinie získaly v anketě World Airline Awards, kterou pravidelně pořádá britská společnost Skytrax, ocenění nejlepší aerolinie ve střední Evropě. Nejlepší leteckou společností na světě se staly Singapore Airlines, druhé jsou Thai Airways a třetí Cathay Pacific. Ankety se účastnilo od srpna 2006 do června 2007 téměř 15 milionů cestujících 90 národností.
  • Nárůst pojistného trhu opět začíná nabírat tempo. Pojišťovny vybraly na pojistném v prvním pololetí podle předběžných výsledků 64,9 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o téměř šest procent. Za rok 2006 pojišťovny předepsaly na pojistném 119,9 miliardy Kč, tedy o 3,8 procenta více než v roce 2005.
  • České republice se za pololetí zvýšil počet registrovaných vozidel o 199.000 na 6,7 milionu. Automobilisté zapsali do registru nově 267.000 vozidel, naopak vyřazeno z registru i provozu bylo 68.000 vozů. Přírůstek zaznamenaly všechny kategorie automobilů. Z nově registrovaných aut připadá mírně větší podíl na zcela nová vozidla. Těch se zapsalo do centrálního registru 136.000, nově zapsaných ojetých aut z dovozu je 131.000.
  • Majetek, který měli Češi na konci prvního pololetí uložený v podílových fondech, překročil 300 miliard korun. To bylo o 29 miliard korun více než na konci roku 2006. Výsledky dnes zveřejnily Asociace fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trh. Na domácí fondy připadlo 167 miliard korun a na zahraniční fondy 133 miliard korun.
  • Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, v pololetí zvýšila čistý zisk o 7,3 procenta na 5,23 miliardy korun. V loňském pololetí měla finanční skupina ČS zisk 4,87 miliardy korun. Oznámila to dnes spořitelna, která patří do skupiny rakouské Erste Bank. Na dosaženém zisku se podle spořitelny nejvíce podílí čistý úrokový výnos, který meziročně vzrostl o 11,3 procenta na 11,56 miliardy korun.
  • Komerční banka od srpna dává možnost svým klientům změnit PIN platební karty v bankomatu. Změnu PIN již od září loňského roku umožňuje Česká spořitelna. Poplatek za změnu je u obou bank 50 korun. KB rovněž chystá po České spořitelně a ČSOB spustit na podzim letošního roku službu výběr hotovosti při platbě kartou u obchodníků - cashback.
  • Důvěra v domácí ekonomiku v červenci opět klesla. Souhrnný ukazatel důvěry se snížil proti předchozímu měsíci o jeden bod. O bod v červenci sestoupil také ukazatel podnikatelské důvěry, spotřebitelská důvěra v porovnání s červnem klesla o 0,7 bodu. Ze šetření mezi spotřebiteli v červenci vyplynulo, že proti minulému měsíci očekávají pro příštích 12 měsíců oslabení celkové ekonomické situace i své finanční situace.
  • Zisky tuzemských firem se letos šplhají do rekordních výšin. Vypovídají o tom čísla za letošní první pololetí. Podle nich rostou zisky českých firem často dvouciferným tempem. Loni velké a střední firmy s více než sto zaměstnanci vydělaly skoro 317 mld. Kč. Letos se uvedená suma může snadno dostat na historický rekord 350 - 360 mld. Kč.
  • Nová inflační prognóza České národní banky předpokládá, že se koruna letos udrží kolem 28,20 za euro, uvedl ředitel měnové sekce ČNB. Důvodem je očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb v eurozóně, které jsou již nyní 100 bazických bodů nad úroky ČNB.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Průměrná výše starobního důchodu rok od roku roste. Zajímá vás vývoj výše starobního důchodu a jeho porovnání s průměrnou hrubou nebo čistou mzdou za poslední roky? Aktualizovali jsme naše tabulky o data za rok 2006.
  •  Potřebujete něco vyřídit na katastrálním úřadu, zdravotní pojišťovně nebo se poradit s pojišťovacím makléřem? Pak právě pro vás jsme zaktualizovali seznam katastrálních úřadů, seznam členů Asociace českých pojišťovacích makléřů a seznam zdravotních pojišťoven působících na našem trhu. Na portálu www.finance.cz naleznete na tři desítky seznamů různých institucí, které můžete čas od času potřebovat.
  • Ceny zboží a služeb se ve většině případů oproti předchozímu roku zvýšily, ovšem najdou se i výjimky. Zajímá-li vás, u kterých výrobků a služeb se ceny zvedly nejvíce, můžete se podívat na naši tabulku růstu spotřebitelských cen. Pokud rostou ceny, měly by úměrně tomu růst také platy. Podívejte se jaké průměrné výše dosáhla hrubá mzda v minulém roce a jaký byl její vývoj v letech předchozích.


Fintriky

Mezi standardní bankovní produkty, jejichž primárním cílem je zhodnocování vložených prostředků, patří kromě termínovaných vkladů a vkladních knížek také spořící účty, které najdeme v nabídce hned několika komerčních bank. A právě ony byly tématem naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků. Nejprve jsme se podívali na to, jak spořící účty fungují, ve středu jsme se zaměřili na jejich výhody a nevýhody, čtvrtek patřil úrokovým sazbám a poplatkům a nezapomněli jsme ani na další bankovní vkladové produkty.


Anketa

Americký Senát minulý týden schválil nový zákon pozměňující stávající pravidla bezvízového režimu. Na jeho základě by tak Češi mohli časem jezdit do USA bez víz. Této problematiky se týkala i naše pravidelná anketa, ve které jsme se tentokrát ptali, zda by zrušení vízové povinnosti bylo impulsem pro cestu do Spojených států. Jaké byly odpovědi našich čtenářů?

  • ano, tento krok vítám -  43 %
  • ne, Amerika mě neláká -  57 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ