Průvodce daňovým přiznáním za rok 2007

06.03.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Březen je tady a spolu s ním se blíží i konečný termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2007. Přečtěte si, jak tento nepříliš oblíbený a rozhodně ani ne zrovna jednoduchý formulář letos vypadá a jak jej máte vyplnit.

Téma týdne: Vyplňujeme a podáváme daňové přiznání

Kdybychom volili ta nejméně oblíbená slovní spojení, která se v našem jazyce vyskytují, daňové přiznání by v takovém žebříčku bylo určitě hodně vysoko. Většině z nás, snad kromě lidí využívajících společného zdanění manželů, při jeho vyslovení stoupá krevní tlak a mnohým i vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Nejenom, že nám většinou daňové přiznání přináší povinnost platit daně (kromě výše zmíněného společného zdanění), ale navíc nás čeká pár ne zrovna příjemných chvil strávených při jeho vyplňování. Přes proklamovanou snahu každé vlády o zjednodušení daně z příjmu, totiž daňové přiznání k dani z příjmu určitě stále ještě jednoduchým formulářem není, spíše naopak – viz následující řádky.

Co dělat, když si s daňovým přiznáním nevíte rady?


Prvním pomocníkem, který by vás martyriem vyplňování daňového přiznání měl provést, jsou Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Ty jsou součástí každého daňového přiznání a jsou velmi užitečnou pomůckou, nicméně ne vždy pomůckou dostatečnou. V celé řadě případů je potřeba mít v ruce i zákon o dani z příjmů a ve sporných případech se chtě nechtě nebejdete bez pomoci odborníka - daňového poradce či bez konzultace s finančním úřadem. K usnadnění výpočtu své daňové povinnosti můžete také použít naše aktivní daňové formuláře ve formátu xls.

Předmětem našeho dnešního článku nebude kompletně vás krok za krokem provést vyplněním daňového přiznání, na to je rozsah jednoho článku zatím bohužel stále příliš malý, ale spíše představit si jednotlivé daňové pojmy a přílohy daňového přiznání tak, aby jim porozuměl i naprostý laik. S konkrétním vyplňováním daňového přiznání by vám měla pomoci především naše daňová poradna, kam odpovídá specializovaný daňový poradce a kde buď můžete zadat dotaz na problém, který vás trápí, nebo si přečíst odpovědi na dotazy, které zadávali lidé řešící obdobné problémy jako vy. Pojďme se tedy na daňové přiznání k dani z příjmu za rok 2007 podívat blíže.

Daňové přiznání k dani z příjmu za rok 2007


První strana daňového přiznání je poměrně jednoduchá. Týká se totiž především osobních údajů daňového subjektu. Ovšem už strana druhá s sebou přináší první neznámé. Vyplňujeme zde totiž dílčí základy daně z jednotlivých druhů přijmů. S výjimkou dílčího základu daně ze závislé činnosti (§ 6) a dílčího základu daně z kapitálového majetku (§ 8) zjistíte jednotlivé dílčí základy daně z jednotlivých příloh, které si popíšeme níže. Pokud jsou ale příjmy ze závislé činnosti vašimi jedinými příjmy, pak se přílohám můžete zcela vyhnout (s výjimkou přílohy č. 5 - pokud uplatňujete společné zdanění). Dílčí základ daně ze závislé činnosti (klasický pracovní poměr) představuje úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů snížený o zaplacené pojistné, eventuleně i o daň zaplacenou v zahraničí. Od svého zaměstnavatele (zaměstnavatelů – pokud jich je více) jistě máte potrvrzení o svých příjmech. Pokud ne, tak si ho před vyplněním daňového přiznání vyžádejte. V potvrzení naleznete všechny potřebné údaje – hrubý příjem i zaplacené sociální a zdravotní pojištění

Rovněž dílčí základ daně z příjmů z kapitálového majetku také není počítán ve speciální příloze daňového přiznání. Je tedy dobré vědět, že se započítávají pouze ty příjmy, které nebyly zdaněny zvláštní sazbou daně (srážková daň). Z jednotlivých dílčích základů daně pak zjistíme základ daně. Další kolonka, která je v daňovém přiznání letos naposledy, se týká minimálního základu daně a vyplňuje ji pouze ten, kdo musí minimální daň platit. Více o tomto tématu si budete moci přečíst v našem příštím fintriku.

Následujícím krokem je uplatnění nezdanitelných částí základu daně (dary, úroky, příspěvky na penzijní připojištění či životní pojištění) a odčitatelných položek (daňová ztráta z předchozích období, výdaje na výzkum a vývoj atd (§ 34)). O tyto částky snižíte dříve zjištěný základ daně, který poté zaokrouhlíte na celé stakoruny dolů. Nyní přichází na řadu samotný výpočet daně, tu spočítáte dle aktuálně platných daňových sazeb. Pozor, ještě podle starého zákona, nikoliv tedy rovnou daní 15% - ta bude platit až pro rok 2008.

Posledními položkami na druhé stránce daňového přiznání jsou slevy na dani, s jejichž výpočtem vám pomohou tabulky otevírající stranu třetí. O slevách na dani jsme psali ve včerejším fintriku s názvem Ulevte svému daňovému přiznání! Po slevách na dani následuje výpočet a souhrn zaplacených záloh na daň. Výstupem ze všech výše popsaných výpočtů je zjištění, zda máte doplatek nebo přeplatek daně. O případný přeplatek můžete požádat v žádosti, která se nachází na zadní straně daňového přiznání, případný nedoplatek musíte doplatit nejpozději do 31. března, nebo do 30. června (pokud máte daňového poradce).

Tímto máte nejhorší část daňového přiznání za sebou. Nyní už jen musíte potvrdit, že údaje vyplněné v daňovém přiznání jsou pravdivé a úplné eventuelně vyplnit údaje o svém daňovém poradci.

Přílohy daňového přiznání k dani z příjmu:

 

  • Příloha č. 1 - Slouží k výpočtu dílčího daňového základu z příjmů z podnikání (§ 7). Přílohu číslo 1 vyplňují všichni, kdo mají příjmy z podnikání či jiné samostatně výdělečné činnosti. Ti zde vyplňují úhrn zdanitených příjmů, snížený o výdaje, které mohou být jednak výstupem z účetnictví, z vedené daňové evidence či uplatňované procentem z příjmů. Kromě toho příloha číslo jedna obsahuje i doplňující údaje, jako jsou údaje o obratu a odpisech, údaje o druzích činnosti či o spolupracujících osobách.
  • Příloha č. 2 - Slouží k výpočtu dílčího daňového základu z příjmů z pronájmu (§ 9) a ostatních příjmů (§ 10). Přílohu č. 2 vyplňují lidé, kteří měli v loňském roce příjmy z pronájmu nebo ostatní příjmy. Ostatní příjmy jsou vesměs všechny příjmy, které nejsou zdaněny podle zvláštních předpisů, od daně osvobozeny nebo vyňaty z předmětu daně. 
  • Příloha č. 3 - Výpočet daně z příjmů za více zdaňovacích období a z příjmů ze zdrojů v zahraničí. Týká se těch, jež mají příjmy, které jsou výsledkem nekolikaleté činnosti nebo plynou z využití věcí a práv najenou za více let a rozdělují je na více zdaňovacích období a také těch, kteří mají příjmy ze zahraničí (vyloučení dvojího zdanění).
  • Samostatný list k 4. oddílu přílohy č. 3 - Příjmy ze zdrojů v zahraničí - metoda zápočtu prostého 
  • Příloha č. 4 - Výpočet daně ze samostatného základu daně.
  • Příloha č. 5 - Výpočet společného základu daně manželů (tzv. společné zdanění). Tuto přílohu podávají ti, kdo chtějí letos naposledy využít možnosti společného zdanění manželů. Více o tomto tématu v článku Jak na společné zdanění manželů.
  • Příloha pro poplatníky uplatňující daňovou ztrátu – jedná se o rozpis daňových ztrát za jednotlivá zdaňovací období a jejich uplatnění


Březen je bezesporu měsícem daňového přiznání. Tomuto tématu se proto věnujeme i v naši pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Probereme si, kdo a v jakém termínu jejmusí podávat, představíme si jeho samotný formulář i se všemi přílohami, nastíníme, čím lze daňovou povinnost snížit a osvětlíme výdajové paušály.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ