Nemáte náklady? Využijte výdajové paušály!

07.03.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Hledáte jednoduchý způsob, jak se vypořádat s daněmi a jak si zjednodušit celou evidenci dokladů? Nebo jsou vaše náklady na podnikání ve srovnání s příjmy nízké? Řešením pro vás by mohly být výdajové paušály.

Téma týdne: Vyplňujeme a podáváme daňové přiznání

Existují různé profese, které mohou podnikatelé vykonávat. Podnikání mnoha z nich může vypadat tak, že zatímco jejich příjmy jsou vysoké, s náklady týkajících se jejich podnikání to může být složitější. Právě pro tyto profese - podnikatele, jejichž příjmy mnohonásobně přesahují náklady, mohou být zajímavou alternativou snižující jejich daně výdajové paušály.


Výdajové paušály aneb jak se jednoduše vypořádat s daněmi


Výdajové paušály, neboli možnost uplatnit výdaje procentem z příjmů jsou určeny především pro ty podnikatele, kteří mají nízké výdaje na svou podnikatelskou činnost. Zákon o daních z příjmů stanoví v § 7 odst. 9 a 10 (tj. příjmy z podnikaní) a také v § 9 odst. 4 (pronájem) procentní výši výdajů, které poplatník může  uplatnit, pokud se rozhodne neuplatňovat výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu. Poplatníci, kteří se rozhodnou uplatnit výdajové paušály jsou povinni vést pouze evidenci příjmů a pohledávek vzniklých v souvislosti s jejich činností, zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně, při využití paušálů stačí odečíst určité procento výdajů z dosažených příjmů a ze zbylé části si vypočíst daň. K těmto výdajům lze ještě přičíst navíc zaplacené pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění.

Výše paušálních výdajů

Druh příjmů Paušální výdaje
ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství 80 %
z řemeslných živností 60 %
z ostatních živností 50 %
z podnikání podle zvláštního předpisů 40 %
z nezávislého povolání 40 %
podle autorského zákona 40 %
z pronájmů 30 %


Ještě není pozdě


Zdá se vám, že by pro vás byl tento způsob výhodnější? Přejít z uplatňování skutečných výdajů (daňové evidence) na uplatňování výdajů paušálem můžete zvládnou ještě i za zdaňovací období 2007. Ovšem je třeba zdůraznit, že je třeba za uplynulé zdaňovací období (2006) podat dodatečné daňové přiznání k dani z příjmů. V dodatečném daňovém přiznání se upraví základ daně o výši pohledávek, závazků a zásob, vykázaných k 31.12. uplynulého zdaňovacího období. Hodnota pohledávek (pokud budou v dalších letech uhrazeny, již nezahrnou do příjmů ke zdanění) a zásob základ daně zvýší, hodnota závazků sníží. Paušální výdaje zahrnují veškeré výdaje (odpisy, leasing, mzdy...), nicméně nezahrnují pojistné (důchodové, nemocenské, zdravotní).


Různé typy příjmů


Máte v rámci podnikání různé typy příjmů? To může být pro uplatňování výdajových paušálů malá komplikace. Pokud máte různé typy příjmů v rámci samostatné výdělečné činnosti, musíte se rozhodnout pro uplatňování skutečných výdajů, nebo uplatňování paušálu u všech typů příjmu jednotně. To znamená, že nemůžete kombinovat uplatňování skutečných výdajů u jednoho typu příjmu a výdajů paušálem u jiného typu příjmu.

Pokud se rozhodnete pro výdajové paušály a máte více druhů ekonomické činnosti, které jsou ve více druzích paušálů, tak musíte pro účely kontroly správce daně tyto příjmy rozlišovat a evidovat zvlášť, tedy na každý z nich uplatnit jinou výši paušálu. Není tedy možné využít jednu výši paušálu podle převažující činnosti.


Není živnost jako živnost


Výše výdajových paušálů se liší podle druhu ekonomické činnosti.  Výdajový paušál u řemeslných živností je například vyšší než u ostatních živností. Výše tedy závisí na tom jaký živnostenský list jako podnikatel máte doma. V některých případech lze vhodnou změnou živnostenského oprávnění dosáhnout na vyšší výdajový paušál.

Pokud předmět vaší činnosti odpovídá druhu činnosti s vyšším výdajovým paušálem, zřiďte si nový živnostenský list. Druhy činností naleznete v živnostenském zákoně.

Využít výdajové paušály může skutečně téměř kdokoli. Je třeba vždy individuální posouzení, zda se vám tento přechod vyplatí.  I když na vyplnění a podání daňového přiznání již nezbývá mnoho času, je dobré se nad možností přechodu na výdajové paušály alespoň zamyslet a zvážit, jestli by nebyl pro vás výhodnější. Proč platit vyšší daně když nemusíte.


Březen je bezesporu měsícem daňového přiznání. Tomuto tématu se proto věnujeme i v naši pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Probereme si, kdo a v jakém termínu jejmusí podávat, představíme si jeho samotný formulář i se všemi přílohami, nastíníme, čím lze daňovou povinnost snížit a osvětlíme výdajové paušály.

 


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ