Co týden dal?

27.03.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká vláda padla, premiér Topolánek v Evropském parlamentu tvrdě kritizoval opatření USA v boji proti ekonomické recesi a další finanční novinky a zajímavosti v našem pravidelném týdením souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Svět od počátku tohoto roku "zřetelně sklouzává" k obchodnímu protekcionismu, který by mohl udusit jakékoli zárodky oživování z ekonomické krize. Před upadnutím do ochranářství tento týden ve zprávě pro členské země varoval generální ředitel Světové obchodní organizace Pascal Lamy. Nástup vyloženě tvrdého protekcionismu zatím bezprostředně podle WTO nehrozí, nebezpečí však spočívá v postupném vršení různých obchodních omezení.
  • Počet uchazečů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden stoupl o 8000. Celkové množství Američanů na podpoře zároveň vzrostlo na čerstvý rekord. Sezonně očištěný počet žádostí o podporu v týdnu do 21.března stoupl na 652.000 z mírně revidovaných 644.000 za předchozí týden.
  • Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dal zástupcům vedení firem lhůtu do 31. března, aby dobrovolně přistoupili na zrušení vysokých odměn, akciových opcí a zlatých padáků pro manažery společností, které jsou kvůli finančním obtížím odkázány na státní pomoc. Prezident pohrozil, že pokud ústřední podnikatelská organizace MEDEF nepřijde s vlastními konkrétními návrhy na samoregulaci, přijme všechny legální prostředky k tomu, aby podniky k rušení prémií přinutil.
  • Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolnil dalších 3,19 miliardy dolarů pomoci Maďarsku. Jde o druhou tranši úvěru v celkovém objemu 15,95 miliardy dolarů, který má pomoci maďarské ekonomice znovu se postavit na nohy.
  • Zaměstnanci americké pojišťovací skupiny American International Group (AIG) z vyplacených prémií v celkovém objemu 165 milionů dolarů zřejmě vrátí asi 50 milionů USD. AIG je pod palbou kritiky za to, že vyplácí vysoké prémie, přestože ji miliardami dolarů musel podpořit stát, aby nezbankrotovala.
  • Rumunsko se dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), že od něj získá úvěr 12,9 miliardy eur. Rumunsko je po Maďarsku a Lotyšsku třetí zemí EU, která v nynější finanční a ekonomické krizi dostane pomoc od MMF. Dalších pět miliard eur úvěru má Rumunsko slíbeno od Evropské unie.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spoření pro nejmenší - Mopísek!

Modrá pyramida poskytuje u první sjednané smlouvy na klienta do 15 let slevu na poplatku za uzavření. U smlouvy s cílovou částkou do 50.000 Kč je poplatek 0 Kč. Pokud bude cílová částka ve výši od 51.000 Kč do 200.000 Kč, zaplatíte pouze polovinu z rozdílu sjednané cílové částky mínus 50.000 Kč. Tedy 0,5 % z cílové částky. Za sjednání smlouvy on-line získáte od Finance.cz odměnu až 900 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Česká republika postoupila v letošním světovém žebříčku hustoty komunikačních sítí o čtyři pozice výše na 32. místo mezi 134 státy. Zprávu o Globálních informačních technologiích 2008-2009 dnes vydalo Světové ekonomické fórum. V čele žebříčku se umístily severské země.
  • Telekomunikační firma Telefónica O2 chce letos vyplatit hrubou dividendu 50 korun na akcii. Rozhodlo o tom představenstvo společnosti, které návrh předloží příští týden na valné hromadě. Celkově by tak firma vyplatila 16,1 miliardy korun z loňského zisku a nerozděleného zisku minulých let.
  • Podnikatelé od dubna zřejmě budou moci při nákupu nového vozu u všech osobních automobilů uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty. Počítá s tím novela, kterou tento týden schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident republiky. Podnikatelé si dosud mohli daň odečítat jen u aut vybavených pevnou mřížkou.
  • Bankovní rada České národní banky tento týden ponechala úrokové sazby beze změny. Trh tento výsledek očekával. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,75 procenta. Pro snížení sazeb sice podle analytiků hovoří zhoršující se ekonomický vývoj a klesající inflace, problémem je ale velká rozkolísanost kurzu koruny.
  • Skupina autobazarů AAA Auto loni prohloubila ztrátu na 28 milionů eur, tedy zhruba 750 milionů korun. To je téměř šestkrát více proti ztrátě 4,8 milionu eur v roce 2007. Za propadem stojí vytvoření opravných položek 12 milionů eur k zásobě aut a nemovitostem, které chce firma letos prodat.
  • Domácí pivovary v loňském roce vyrobily 19,81 milionu hektolitrů piva, což je o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Přesto byl jejich výstav zatím druhý největší. Zatímco tuzemská spotřeba piva loni klesla, vzrostl export, když byl dosud nejvyšší.
  • Pád vlády Mirka Topolánka označily za negativní zprávu téměř čtvrtiny českých podniků. Vyplývá to z bleskového průzkumu Hospodářské komory, kterého se dnes dopoledne zúčastnilo 2026 společností. Za nejpřijatelnější řešení považují firmy vypsání předčasných voleb v nejbližším možném termínu. Jako nejhorší variantu vidí pověřit sestavením vlády předsedu ČSSD Jiřího Paroubka.
  • Finanční úřady očekávají, že letos podá přímo daňové přiznání k dani z příjmu přibližně o desetinu méně lidí než loni. Důvodem je především zrušení společného zdanění manželů. Dosud odevzdala vyplněné daňové formuláře asi polovina lidí, přičemž se počet liší kraj od kraje.
  • Český premiér Mirek Topolánek, jehož země v současnosti předsedá EU, v Evropském parlamentu tvrdě kritizoval opatření USA pro boj s ekonomickým útlumem. Podle něj jsou obrovské finanční injekce do hospodářství cestou do pekel, přičemž jsou zároveň opakováním chyb z krize ve 30. letech minulého století. V Evropské unii podle něj dokonce kvůli některým opatřením USA zavládlo zděšení.
  • Kolínské automobilce TPCA Toyota Peugeot Citroën loni klesly tržby o čtyři procenta na 49 miliard korun. Důvodem poklesu byl především silný kurz české měny. Zisk před zdaněním 1,4 miliardy byl stejný jako v roce 2007. TPCA loni vyrobila 324.289 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, což představuje meziroční růst o pět procent. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

 

Diskuze na Finance.cz

Absolventi VŠ a lidé do 25 let už nepatří mezi znevýhodněné na trhu práce

Co říkáte tomu, že poslanecká sněmovna schválila v novele zákona o zaměstnanosti vyloučení absolventů vysokých škol a mladých lidí do 25 let ze skupin znevýhodněných na trhu práce? V praxi to bude znamenat, že úřady práce budou věnovat těmto lidem méně péče.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Komodity a futures v rámci Kapitálového trhu jsme minulý týden rozšířili abecedu Svět derivátů. Nově si tak můžete přečíst o nejobvyklejších komoditách obchodovaných na světových burzách, jako jsou např. zlato, káva nebo ropa.
  • Úrokové sazby spořících účtů pokračují u některých bank v poklesu. Jiné bankovní domy ovšem úroky překvapivě zvýšily, či vypustily na trh nové hráče. Porovnejte si spořící účty v právě aktualizovaném srovnání.
  • Na Finance.cz naleznete každý pracovní den články věnující se jak aktuálním problémům v ekonomice a finančním světě, tak odborným tématům. Nově publikujeme čerstvý článek na Finance.cz i v sobotu.


Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se tentokrát zaměřili na finanční produkty, které lze výhodně s nemalou odměnou uzavřít on-line v našem Prodejním centru. Postupně jste si tak mohli přečíst o stavebním spoření, penzijním připojištění a v neposlední řadě i o spořících účtech.

 
Anketa

Švýcarsko, Rakousko a Lucembursko se staly dalšími zeměmi, jež se rozhodly částečně uvolnit přísná pravidla týkající se bankovního tajemství a posílit spolupráci při vyšetřování daňových úniků. Přinášíme vám výsledky ankety Finance.cz za 14 dní:

 

  • Bankovní tajemství by se uvolňovat nemělo - 28 %
  • Pokud to pomůže zmírnit daňové úniky, jsem pro - 72 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU